"Den danske Hawking": »Stephen Hawking var en stor inspiration«

Stephen Hawking har været et stort forbillede og inspiration for danske Arne Lykke Larsen, der ligesom Hawking lider af ALS og er teoretisk fysiker.

Artiklens øverste billede
Arne Lykke Larsen er bundet til sin kørestol, men har ved siden af sin forskning skrevet to bøger med øjnene: Hellere dø af grin end af ALS (2009) og Alt er Muligt (2011). Han siger om dem, at »de er fyldt med intelligent humor, så læs dem kun, hvis I mener, jeres intelligens er over middel.« Foto: Thomas Hoffmann/Videnskab.dk

For lidt over en måned siden blev verden en unik videnskabsmand fattigere, da Stephen Hawking døde i sit hjem i Cambridge, England.

»Det var en meget trist nyhed at vågne op til onsdag 14. marts,« fortæller lektor Arne Lykke Larsen, som på flere måder har delt skæbne med Stephen Hawking.

Både Hawking og Lykke Larsen har gjort karriere inden for teoretisk fysik, og herudover har de begge fået stillet diagnosen Amyotrofisk lateral sklerose, ALS. Det skriver Videnskab.dk.

For Arne Lykke Larsen betyder den nervesvækkende sygdom, at han er lam, ikke kan tale og ikke selv har trukket vejret i de seneste 12 år.

Men ligesom Hawking har Arne Lykke Larsen trodset sygdommen og fortsat ufortrødent med at forske, rejse, skrive bøger, holde foredrag og passe sit arbejde på Syddansk Universitet.

Læs også: Stephen Hawking: Der findes ikke liv efter døden

»Hawking har altid betydet utroligt meget for mig personligt, efter at jeg fik ALS. Han viste mig, at man kan passe et arbejde og gå på arbejde fem dage om ugen,« lyder det i en e-mail fra Arne Lykke Larsen, som er lektor ved Institut for Fysik, Kemi og Farmaci.

Taler gennem computer

Ligesom Hawking formulerer Arne Lykke Larsen sine sætninger ved at rette blikket mod bestemte bogstaver og ord på en computerskærm. Ordene bliver læst højt for de omkringværende ved hjælp af en computer – en teknologi kendt som elektronisk talesyntese.

Netop denne brug af teknologien til at kommunikere med omverdenen er inspireret af Stephen Hawking.

»Hans brug af elektronisk talesyntese har betydet meget for mig. Jeg mistede hurtigt talen, og kort efter diagnosen begyndte jeg at holde foredrag med elektronisk talesyntese, hvilket var ukendt i Danmark på det tidspunkt,« siger Arne Lykke Larsen.

Arne Lykke Larsens kommunikation med omverdenen sker ved hjælp af teknologi. Infrarøde sensorer for oven og neden i skærmen opfanger hans øjenbevægelser, så han kan manøvrere rundt på skærmen. Foto: Thomas Hoffmann/Videnskab.dk

Stephen Hawking var også kendt for at holde udsolgte foredrag. Da han besøgte Danmark i 2016, havde 30.000 mennesker stået på venteliste for at få fingrene i en af de 1.800 billetter til Hawkings foredrag i DR’s Koncertsal. Fremover er det imidlertid slut med at høre Hawkings karakteristiske, mekaniske stemme på scenen.

»Jeg er vist en af de få, der stadig holder foredrag med elektronisk talesyntese,« skriver Arne Lykke Larsen i sin email til Videnskab.dk.

Inspirerer ALS-ramte

Arne Lykke Larsen fik konstateret ALS i år 2000.

På det tidspunkt havde Stephen Hawking allerede levet med diagnosen i knap fire årtier og bevist for offentligheden, at en invaliderende sygdom ikke nødvendigvis er en hindring for at stifte familie og gøre en imponerende karriere.

Læs også: Stephen Hawkings vigtigste advarsler til menneskeheden

Lægerne havde ellers skønnet, at Hawking kun havde få år tilbage, da han som 21-årig fik stillet diagnosen ALS. Men Hawking bød lægevidenskaben trods og levede yderligere 55 år.

»Han har været en stor inspiration for andre ALS-ramte. Han har vist, at man kan leve et langt liv og være aktiv,« siger Arne Lykke Larsen.

”Hawking er en slapsvans”

Arne Lykke Larsen har mødt Stephen Hawking ved flere lejligheder – også før han selv fik konstateret ALS.

»Jeg har mødt ham mange gange, især i halvfemserne hvor han var midt i halvtredserne og mere rørig, altså på min nuværende alder, godt og vel,« siger Arne Lykke Larsen.

Selvom Arne Lykke Larsen altid har haft stor respekt for Hawking, kunne han alligevel ikke dy sig for at give den berømte fysiker en verbal uppercut, da Videnskab.dk interviewede ham i 2016.

Læs også: Stephen Hawking er en slapsvans!

»Stephen Hawking er en slapsvans - en tøsedreng. Han kan jo trække vejret selv,« skrev Lykke Larsen med (glimt i) øjnene, da Videnskab.dk’s journalist besøgte ham dengang.

”Danmarks Hawking”?

Som ALS-ramt, teoretisk fysiker er Arne Lykke Larsen vant til at blive omtalt som ”Den danske Hawking” eller ”Danmarks egen Hawking”.

Men han har tilsyneladende forståelse for sammenligningen.

»Sammenligningen med Stephen Hawking? Det er klart, at han var på et helt andet niveau, men vi arbejdede jo på nogenlunde de samme ting (sorte huller, kosmologi og teorien om alting), så jeg har stor indsigt i hans arbejde. Og i hans tilstand,« slutter Arne Lykke Larsen.

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.