Annonce
Viden

Støj fra skibe får danske marsvin til at holde op med at spise

Når skibenes propeller larmer i vandoverfladen, flygter marsvinene mod havets bund.

Forskerne satte måleudstyr på marsvinene med sugekopper, så de kun sad fast i 20 til 40 timer. Foto: Lis Bach/AU/Videnskab.dk

Marsvin i de danske farvande er plaget af støj fra skibstrafikken.

Under et nyt dansk forskningsprojekt har forskere haft mikrofoner monteret på de små hvaler. Det skriver Videnskab.dk, hvor du kan læse mere og se en video af et marsvin, der bliver sat ud med mikrofonen på hovedet.

Op til 80 procent af dagen er marsvinene udsat for trafikstøj, og når støjen af og til bliver kraftig, flygter marsvinene ned mod havets bund og stopper med at spise.

»Vi har længe haft et åbent spørgsmål om, hvorvidt støj fra skibstrafik påvirker marsvinene, og nu kan vi for første gang vise, at det gør den,« fortæller en af forskerne bag det nye studie, professor Peter Teglberg Madsen fra Aarhus Institute of Advanced Studies ved Aarhus Universitet.

Bekræfter en frygt

Studiet giver forskere nye og helt unikke detaljer omkring marsvinenes liv, og hvordan skibstrafik påvirker dem.

Læs også: Marsvin er fantastisk dygtige jægere – men de er sårbare

Det fortæller lektor Magnus Wahlberg, der forsker i marsvin ved Biologisk Institut på Syddansk Universitet.

»Det er et meget spændende studie, som med nogle helt nye måleteknikker bekræfter noget, vi har frygtet,« siger Magnus Wahlberg, der ikke har noget med det nye studie at gøre.

Satte mikrofoner på syv hvaler

I det nye studie har forskerne monteret måleinstrumenter på syv marsvin i de indre danske farvande.

Måleinstrumenterne sad fast på dyrene med sugekopper i op til 24 timer, og i den periode indhentede de data om blandt andet marsvinenes dykkedybde og svømmehastighed.

Læs også: Forskere afslører: Sådan gemmer marsvinet sig for fjender

Måleinstrumenterne inkluderede også en mikrofon, som optog både marsvinenes egne kliklyde, når de søgte efter føde, men også støj fra skibstrafik.

Målingerne viste, at de syv marsvin var omgivet af støj fra skibstrafik i mellem 20 og 80 procent af den tid, som forskerne har optagelser fra.

Værst så det ud i Storebælt.

Støj fik marsvinene til at stoppe med at spise

Forskerne kunne også se, at når støjen blev kraftig, dykkede marsvinene ned på bunden af havet og stoppede med at lave kliklyde, som de bruger til ekkolokalisering. De stoppede med andre ord med at lede efter føde.

Denne tid modsvarede dog kun omkring én procent af den samlede tid, som forskerne har data fra.

Læs også: Nye kort viser, hvor der bliver larmet mest

»Det lyder jo ikke af meget, og måske betyder det ikke noget, men vi ved ret beset ikke, hvordan dyrene ville opføre sig, hvis der slet ikke var noget menneskeskabt støj omkring dem. Vi mangler en basislinje,« siger Peter Teglberg Madsen.

Kræver flere undersøgelser af støjs effekt på marsvin

Fordi marsvinene ser ud til at blive påvirket af støjen fra skibstrafik, og der kun kommer mere skibstrafik i de danske farvande i fremtiden, mener Peter Teglberg Madsen, at det er vigtigt at få undersøgt, hvordan det potentielt kan komme til at påvirke bestanden.

Derfor ser han gerne, at der bliver lavet undersøgelser af, om skibsstøj også har en indvirkning på mere end bare marsvinenes jagt på mad.

Det kan dreje sig om eksempelvis marsvinenes energibudget og fødselsrater.

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

The Sound of Brexit

Som den gamle musicalklassiker handler brexit om to parter, der skal finde hinanden under vanskelige omstændigheder.
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her