Viden

Forskere kritiserer Arne Astrups "gennembrud" i udbredt fedme-studie

Det er langt fra bevist, at tarmbakterier afgør, om du kan tabe dig, lyder det fra danske forskere.

Visse mennesker vil ikke tabe sig af sund mad, fordi de har en særlig sammensætning af bakterier i tarmen, konkluderede danske forskere for nylig. Det er alt for skarpt sat op, lyder det nu fra række kritikere. Foto: Jakob Jørgensen/Polfoto

»Din afføring afslører, om du kan tabe dig«, og »Tarmbakterier kan afgøre dit vægttab«.

Du har måske hørt om et nyt studie fra Københavns Universitet, der har fundet en sammenhæng mellem, hvilke type bakterier man har i tarmen, og hvor meget man taber sig af sund kost.

Historien er nået langt ud over landets grænser og er blandt andet omtalt hos ansete The Independent i England og New York Times i USA. Det skriver Videnskab.dk.

I en pressemeddelelse fra Københavns Universitet kalder professor Arne Astrup resultatet for intet mindre end et »gennembrud« for fedmeforskningen. Det videnskabelige studie »påviser« ifølge Arne Astrup, at særlige bakterietyper i tarmen »er afgørende for, om det lykkes at tabe sig«.

De mange overskrifter og meldingen fra Arne Astrup giver dog et skævt billede af forskningen. Resultatet kan dårligt kaldes et gennembrud, og man kan slet ikke bruge det til at konkludere, at din afføring afgør, om du kan tabe dig.

Sådan lyder det samstemmende fra en lang række forskere, som Videnskab.dk har talt med.

Læs også: Forskere giver svar: Hvad er den bedste slankekur?

Du skal stadig spise sundt

Den bombastiske udmelding i pressemeddelelsen fra Københavns Universitet er problematisk, mener seniorrådgiver Sisse Fagt fra DTU Fødevareinstituttet. Den kan i værste fald blive slugt af danskerne som en sandhed om, at det kan være nytteløst at spise sundt, hvis man gerne vil tabe sig.

Især når påstanden om tarmbakteriernes afgørende effekt noget ukritisk bliver spredt videre ud til danskerne, som det har været tilfældet i for eksempel Politiken, der har kopieret overskriften fra pressemeddelelsen – »Din afføring afslører, om du kan tabe dig« – direkte over i sin journalistiske artikel om studiet.

»Jeg kunne godt frygte, at befolkningen tager forskningen til sig og mener, at hvis man har de og de bakterier i tarmen, så kan man ikke tabe sig, og derfor kan man lige så godt lade stå til. Det ville være godt med lidt flere nuancer i udsagnene, så befolkningen ikke tror, at det er ligegyldigt, hvad man spiser,« siger Sisse Fagt, seniorrådgiver i Afdeling for Risikovurdering og Ernæring, Gruppen for Ernæring og Sundhedsfremme ved DTU Fødevareinstituttet, til Videnskab.dk.

Læs også: Ti myter om fedme og slankekure

Studie af 62 fæcesprøver

De kritiske forskere slår ned på fem punkter, der undrer ved det videnskabelige studie bag ’gennembruddet’.

Men før du hører deres kritikpunkter – og på den måde også kan blive klogere på, hvordan videnskab fungerer – skal du lige være med på, hvad selve studiet går ud på.

Forskergruppen med deltagelse af Arne Astrup har analyseret afføringsprøver fra 62 mennesker. De 62 var del af et større forsøg, hvor i alt 181 mennesker i et halvt år skulle spise én af to diæter:

Ny Nordisk Hverdagsmad (sund, fiberrig kost med mange grøntsager) eller

Almindelig Dansk Kost (gammeldags sovs og kartofler-mad).

Det nye studie viser blandt andet, at folk taber mere kropsfedt, når de spiser den sunde kost, Ny Nordisk Hverdagsmad, der blev designet til formålet af kok og entreprenør Claus Meyer.

Tabet af kropsfedt er størst hos dem, som har flere tarmbakterier af typen Prevotella end typen Bacteroides. Der er altså et sammenfald mellem, at man taber sig i vægt, og at man i sine tarme har en overvægt af visse bakterier i forhold til andre.

Så langt er studiet holdbart og fint. Men når udenforstående forskere læser den videnskabelige artikel om studiet igennem, sidder de tilbage med en lang række ubesvarede spørgsmål, der tilsammen sår tvivl om de opsigtsvækkende udmeldinger fra KU.

Du kan læse hele artiklen på Videnskab.dk.

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Power må skrue ned i Danmark

Tilførsel af ny kapital til moderselskabet i Norge betyder, at elektronikkæden Power må reducere planerne om ekspansion i Danmark. Storbank skal give lov, hvis der åbnes flere varehuse her i landet. Finans
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her