Anmeldelse: Påskeøl til enhver ret

De mange forskellige, danske påskeøl giver rige muligheder for at matche øl til påskebordets mange lækkerier.

Som en skovbund vrimlende med erantis, påskeliljer, krokus og vintergækker er danske påskeøl et virvar af forskellige typer øl.

Men der er dog én tommelfingerregel.

Påskeøl er ligesom juleøl i høj grad øl af typen bock, men lysere og knap så stærke.

De mange typer påskeøl giver rige muligheder for et perfekt match af øl til påskebordets delikatesser.

Parring af øl og mad er forenklet sagt underlagt meget simple regler:

Find som hovedregel en let øl til lette retter og en stærk øl til kraftige retter. Til mørke retter går mørke øl ofte godt, og til lyse retter er lyse øl tit de mest velegnede.

Til lyse og lette retter med fisk og æg kan du roligt parre maden med pale ale eller hvedeøl som f.eks. pale ale'en Vårbryg fra Hornbeer og Påske Hvede fra Indslev Bryggeri.

Til påskelammet og andre kødfulde retter passer typer som strong ale og mørke bock øl bedre, f.eks. Påske Ale fra Willemoes, Påske Stenøl fra Thisted Bryghus, Forårsfornemmelser fra Løkken Bryghus og Forårsbock fra Nørrebro Bryghus. Også den mest solgte påskebryg Kylle Kylle fra Tuborg kan gå an.

Der findes også øl, som favner bredt over hele påskebordet.

Her kan du trygt række ud efter f.eks. Forårsbryg fra Jacobsen, Forårsbryg fra Århus Bryghus eller Mercator fra Nibe Bryghus.

Aarhus Bryghus

"Forårsbryg" (7,0 procent)

En tjekkisk inspireret stærk pilsner, bare stærkere, men mindre kompleks og fin. En hurtig, lækker og lettilgængelig øl trods en forholdvis høj pct. alkohol. Den stiller ikke det store i udsigt, men er en fornuftig og frisk allround'er. Aromaer af flødekaramel, smør og grundmalt. Krystalklar, smuk og lys ravgylden. Et diskret humlebid, endnu mere diskret end i de tjekkiske forbilleder.

Til mad:

Som alle pilsnere og pilsner-agtige øl velegnet til stort set alle lækkerier på påskebordet, selv de lette, lyse retter som f.eks. fisk og æg, fordi humleprofilen er meget underspillet.

Svaneke Bryghus

"Påskebryg" (5,5 procent)

En overraskende beskeden påskeøl fra den ellers fremragende brygmester Jan Paul fra Svaneke. Og så oven i købet en märzen-agtig øl, som han som tysker på en god dag burde kunne banke op til seks stjerner. Som altid et teknisk godt bryg fra Svaneke, men øllen mangler lidt krop, bund i råvarerne og taber hurtigt smag og aromaer, som er ovre i mild karamel og mariekiks. Dog hænger en vis bitterhed ved, heldigvis.

Til mad:

En allround'er til det store påskebord, men mest velegnet til varme såvel som kolde retter med gris.

Nibe Bryghus

"Mercator" (7,0 procent)

Meget usædvanligt er salvie og mynte tilsat, men det klæder kun øllen, som er en hybrid mellem en tripel, witbier og pale ale. En både letdrikkelig og kompakt øl med godt med aromaer. Udover salvie og mynte, er aromaerne honning, lyng, nelliker og i høj grad tropiske frugter såsom passionsfrugt og ananas. Humlen er umærkelig i lighed med fx en Leffe Blonde. En meget fin sødme, som ellers kun de belgiske bryggere bemestrer.

Til mad:

Lam, kylling, æggekage med asparges.

Midtfyns Bryghus

"Påskebryg" (6,8 procent)

En vidunderlig frisk pale ale, hvor aromaerne mere end bitterstofferne fra humlen for alvor folder sig ud. Der er aromaer af pære, passionsfrugt og papaya. En perfekt balance mellem sødme og bitterhed - måske en anelse på den søde side. Delikat syrlighed som kunne stamme fra umaltet hvede, som i en witbier. Faktisk er der lidt witbier over denne gave til påsken og, ikke mindst, påskebordet fra de gode bryggere fra Midtfyn.

Til mad:

Æg i mange varianter, kogte såvel som stegte. Også et godt match til fisk som fx marinerede sild og røget laks.

Amager Bryghus

"Kåd" (6,0 procent)

Humlenarkomanerne hos Amager Bryghus har tilført hele otte forskellige typer humle i denne friske og jævnt voldbitre india pale ale, et humlelaboratorium af en øl. Et teknisk flot bryg med en velgørende underspillet sødme. En smuk løvegul øl med en spændstig krop. Men bitterstofferne fra de ufatteligt mange slags humle møver desværre over de fine aromaer fra humlen. Dog anes appelsin og fyrrenåle.

Til mad:

Velegnet til æg, f.eks. omelet. Smørstegte asparges og lufttørret skinke klæder også "Kåd".

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.