4 ud af 5 vil helst købe økologisk

Hvis et økologisk æble kostede det samme som et ikke-økologisk, så ville lige knap 80 procent af os købe det økologiske.

Artiklens øverste billede
Naturfredningsforeningen foreslår lavere moms på økologiske varer, men det afvises af fødevareministeren. Arkivfoto: Bo Svane

En ny undersøgelse, som Gallup har lavet for Danmarks Naturfredningsforening, viser, at langt de fleste danskere helst vil købe økologisk, men priserne får os til at holde igen. I øjeblikket er det 6,8 procent af de dagligvarer, vi køber, der er økologiske.

»Vores undersøgelse viser, at potentialet for et større salg i den grad er til stede,« vurderer Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident i Danmarks Naturfredningsforening, i 24timer.

Hun glæder sig over, at danskerne er så positivt indstillede over for økologi.

Vi vil undgå sprøjtegifte

»Forbrugerne er meget bevidste om, at de gerne vil undgå sprøjtegifte. Men det kan være svært at få råd til at købe økologisk, så længe mange af varerne er så meget dyrere, end de konventionelle,« påpeger hun.

Søren Olesen, formand for Brancheudvalget for Frugt og Grønt, afviser, at prisen på økologisk frugt og grønt kan blive lavere.

»Jeg er faktisk ofte forbavset over, at de økologiske produkter ikke er dyrere, end de er. Det er meget mere besværligt og omkostningsfuldt at producere økologisk end konventionelt frugt og grønt. Der er stor usikkerhed omkring høstprocenten, fordi det kan være svært at bekæmpe skadedyr, og du skal i stort omfang luge med håndkraft. Det er dyrt,« påpeger Søren Olesen.

Jordbær og æbler er svære

Han forklarer, at der er stor forskel på, hvor besværligt det er at dyrke forskellige typer frugt og grønt økologisk.

»For eksempel er det forholdsvis nemt at dyrke gulerødder, jordskokker og broccoli, mens det er rigtig svært at dyrke jordbær, æbler og pærer. Derfor vil forbrugerne også opleve, at prisforskellen mellem de økologiske og de konventionelle varer varierer en del. For eksempel er økologiske gulerødder jo ikke ret meget dyrere end dem, der er dyrket konventionelt.«

Forslag om lavere moms

Ella Maria Bisschop-Larsen, der er præsident for Danmarks Naturfredningsforening, har fuld forståelse for, at landmændene ikke bare kan sænke priserne på de økologiske varer.

»Det er folketingspolitikerne, der skal på banen her. Det er dem, der kan skabe rammerne for, at vi alle sammen kan få råd til at købe økologi. En forholdsvis enkel måde at gøre det på kunne være at sænke momsen på økologiske fødevarer, så de kom ned på samme niveau eller blev endnu billigere end de konventionelle fødevarer. Helt principielt mener jeg, at de produkter, der forurener mest, bør være de dyreste,« siger Ella Maria Bisschop-Larsen til 24timer.

Forbrugerrådet har ikke nogen officiel holdning til reduceret moms eller ej, men i Økologisk Landsforening bakker direktør Paul Holmbeck forslaget op.

»Vi har selv foreslået det flere gange, men det lader desværre ikke til, at politikerne kan se, at det er en god idé. Reduceret moms ville være en naturlig anerkendelse af de mange fordele, den økologiske produktion giver for samfundet,« mener Paul Holmbeck.

Minister afviser lavere moms

Fødevareminister Henrik Høegh (V) glæder sig over, at det store flertal af danskere helst vil købe økologisk, og han anerkender, at økologisk fødevareproduktion er at foretrække.

»Men vi kommer ikke til at støtte bestemte produkter ved at sænke momsen. Det ville blive hundedyrt for staten. I stedet vil vi satse på mere forbrugeroplysning, der kan gøre forbrugerne bevidste om økologiens fordele, så de i stigende grad vil vælge de økologiske produkter,« siger fødevareministeren.

Til efteråret lancerer Fødevareministeriet en ny handlingsplan, der skal fremme økologien i Danmark.

Læs også: Økologien på vej mod nyt vækstboom

Kilde: 24timer

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.