Café a Porta

Café à Porta på Kgs. Nytorv er som en bid af gamle dage. Høflighed, ro og god mad sættes i højsædet sammen med gæsten.

Ikke én, men mange gange har jeg lovet mig selv at undgå at spise på café. I reglen er der larm, mange mennesker og uforskammet betjening, og maden svinger mellem rimelig og nogenlunde. Det er en dybt subjektiv og sikkert også uretfærdig generalisering af det københavnske caféliv, men den er opstået via erfaring og ikke kun pr. automatik. Derfor var det også med blandede følelser, at jeg besluttede at spise på Café à Porta på Kgs. Nytorv lige ved siden af Magasin.

Cafeen blev grundlagt i 1792 og i 1857 købt og udvidet af schweizeren Stephan à Porta, der gav sit navn til den, og det har den båret siden.

Fra ældgamle dage, da mine forældre var unge og udfarende, var det på Aporta (som det hed dengang), at man mødtes, hvis man var noget ved musikken. Siden fik stedet en tid som noget, der mindede om et pizzeria, men så kom familien Fabricius-Bjerre med penge og vilje til at føre stedet tilbage til den oprindelige wienercaféstil fra omkring år 1900.

For nylig skiftede cafeen igen ejere. Restauratørerne Kristian Willumsen, Jakob Blom og Kasper Basse, også kaldet Olsen-banden, har sammen med Flemming Østergaard alias Don Ø fra Parken og FCK overtaget Café à Porta og lovede i den forbindelse, at man ville servere klassisk dansk mad, genindføre det gode, danske smørrebrød og tillade folk at nyde en god cigar bagefter.

Gå indenfor

Det var maj, og nu skriver vi meget sidst i juli. Hedebølgen er på sit højeste. Der er fuldt ude i den forholdsvis lille fortovsveranda og også ret varmt, så vi vælger at gå indenfor. Det vil være en overdrivelse at kalde det køligt, men her er fantastisk fint og flot, og man mangler kun aviser på stokke for at føle sig hensat til en café med adresse syd for Kongeåen.

Menuen har til både frokost og aften klassisk dansk og fransk, men jeg spejder forgæves efter smørrebrød. Cigarer ser vi heller ingen af.

Vi bliver taget imod af en venlig tjener, der giver os lov til frit at vælge mellem de ledige borde uden- og indenfor, som vi lyster. Han bliver ikke engang vrippen, da vi vælger et bord, der ikke er dækket op, men har den fordel, at der kommer en smule luft forbi.

Eneste minus herinde er musikken, der er lovlig høj. Det kunne man gøre noget ved, lovede tjeneren, men det skete ikke, og vi vænnede os til den.

Klassikere på menuen

Appetitten er påvirket af varmen, så vi springer over frokosttallerkenerne med én eller tre serveringer til hhv. 100 og 165 kr. med sild, rødspætte, hønsesalat, bøf og frit valg mellem ost og sødt. Der er også sild - igen kan man vælge mellem en og tre slags til hhv. 65 kr. og 95 kr. og 50 g fjordrejer til 135 kr.; helstegt rødspætte, hønsesalat, roastbeef, pariserbøf og fiskefrikadeller dækker den danske side. På den franske finder vi moules marinière, østers, foie gras-terrine, rørt fransk tatar, rå eller stegt, og steak au frites.

Mange af frokostretterne går igen på aftenens menu, men nu som forretter. Der er tre gode salater, en klassisk cæsarsalat, salat med gratineret gedeost og en salade Nicoise med grillet tun.

Var vi kommet til aftenmenuen, havde valget været mellem tournedos Rossini, wienerschnitzel, stegt unghanebryst, grillet hummer, ovnbagt helleflynder og braiseret lammeskank samt steak au frites. Ikke vildt ophidsende, men klassisk og godt.

Rare tun

Vi valgte den stegte rødspætte og salade Nicoise. Rødspætten var ret beskeden, men sprød i behersket panering (var der majsmel i den?), velstegt og meget markant krydret. Den blev serveret med en grillet citron og beurre noir med kapers og løg samt små, nye kartofler, 175 kr. Intet at sætte en finger på.

Salaten var rigelig med flere skiver næsten rå, grillet tun på toppen. Helt enkel ellers, med friske grønne ærter og små grønne bønner, to slags salat og kvarte hårdkogte æg, små udstenede sorte oliven og en fin olie-eddikedressing, 95 kr. Da det var frokost og meget varmt, kunne det gode vinkort ikke friste, så vi nøjedes med Egekilde mineralvand med de blide bobler. 40 kr. for 60 cl.

Vi sluttede af med en perfekt crème brûlée med hindbærsorbet på rabarbercoulis til 75 kr. og dagens kage, jordbærmazarin med creme, 45 kr. Begge dele fine, blød og fin crème med sprødt låg og god mazarin og endnu fine jordbær.

Genopdagelse

Stedet indbyder til at tage den med ro. Der kommer familier ind med børn, der betages af de flotte lofter og den sorte glaslysekrone, og turister, der flygter ind i skyggen for at få et glas caffè latte, mens de skriver postkort. Der er pænt travlt, men betjeningen er smilende og lydefri. Her finder man ikke den moderne café-raphed, der ofte tangerer frækhed.

Alt er en lise for sjælen. Det er et sted, hvor facaden snyder. Den er beskeden helt over i det kedelige, men bagved gemmer der sig en café med pli og god mad.

Jeg fryder mig over at have genopdaget à Porta. Det er ikke her man skal finde det nyeste nye, men det er gedigent og klassisk, og vi giver fire velfortjente stjerner.

bodil.krogh@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.