• For abonnenter

Hele fem påskebryg fik fem stjerner, men en klassiker faldt igennem

I en test af 18 påskebryg faldt Tuborgs klassiske kylling igennem, mens Anders Halskov uddelte de højeste karakterer til øl fra provinsens mikrobryggerier.

Artiklens øverste billede
Ved en af øllene mistænkte Anders Halskov, at der er sket en fejl under produktionen. Foto: Ólafur Gestsson

Jeg ved ikke, om du har lagt mærke til det? Hvad der er begyndt at ske med påskeøllene? 

Hvis ikke, så skal jeg fortælle dig det. De er i stigende omfang begyndt at skifte navn til et eller andet med ”forår” i stedet for at hedde noget med ”påske”. Umiddelbart er det lidt trist, for her i landet har vi fejret påskebryggens ankomst i mere end 100 år. 

Men måske skyldes det detailhandlens rastløse ræs efter næste højtid, hvor hyldetiden er kort. I mit lokale supermarked kunne jeg således konstatere, at på lillejuleaftensdag sidste år var alle spor af jul forsvundet, inklusive alle julebryg. I stedet var der paller med luksustonic og gin, peanuts og grønne ginflasker. Nytåret stod kommercielt for døren, og nu havde julen jo også haft hyldemeter lige siden halloween, der nærmest bliver klemt ud af julen, der synes at komme tidligere, for hvert år der går.

Så påskeøllene får nok ikke lov at blive til længere end palmesøndag, og derfor er det måske en meget god idé at lade dem være forårsbebudere i stedet for.

En traditionel påskeøl er en stærk, undergæret øl, en såkaldt dobbeltbock. Et munkekloster i München opfandt øltypen i 1600-tallet, måske for at mildne konsekvenserne af den forestående fastemåned, der startede omkring påske. En rigt maltet og stærk øl var jo nærmest flydende brød, og således kunne man snige sig udenom fastens dogmer, hvor alt andet end væske var forbudt. 

En anekdote fortæller, at rygtet om den bemærkelsesværdigt gode stemning på klosteret kom paven for øre, og at man derfor udbad sig en prøve på det stærke øl for at vurdere, om øllet var i strid med de gængse regler. Heldigvis for munkene blev øllet surt på den lange rejse over både alper og Appenniner, og pavens folk rynkede noget på næsen. Munkene blev nærmest rost for deres dedikation og stærke tro, når de kunne drikke så ubehageligt øl.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.