Han sagde jobbet op for at blive whiskybonde - nu har Thy Whisky vundet international hæder

Den whisky, som har vundet prisen i "Jim Murray Whisky Bible", er lavet på bøgerøg.

Artiklens øverste billede
Jakob Stjernholm er uddannet inden for statskundskab og havde for få år siden et job i et ministerium - men for fire år siden tog han og konen en beslutning om at flytte til Thy for at lave whisky på slægtsgården på fuld tid. Foto: Stine Rasmussen

En whisky fra Thy har torsdag vundet prisen som "European Whisky of the Year" i verdens største whiskyguide.

Guiden "Jim Murray Whisky Bible", som en af verdens mest anerkendte whiskyguruer har bygget op, kårer hvert år verdens bedste whiskeyer i forskellige kategorier, og i år har den danske whisky med navnet "Thy Whisky No. 9 Bøg Single Malt" vundet prisen som bedste europæiske whisky fra flere fade med en rating på 96,5 af 100.

For udenforstående kan det være svært at begribe, hvor stor en hæder det er at få en plads i Jim Murrays whiskybibel. Men ifølge Jakob Stjernholm, som er medejer af Thy Whisky og ottende generation på slægtsgården Gyrup, hvor den økologiske whisky bliver lavet, er det kæmpestort.

»Vi er blevet udvalgt mellem mange, mange tusinde whiskyer, så alene dét er stort. Men at vi også får en rating på 96,5, det er helt vanvittigt og utrolig tæt på toppen,« siger han og tilføjer, at den højeste rating, der nogensinde er givet, er 97,5 - og dermed er der ifølge Jakob Stjernholm kun 42 whiskyer, der gennem guidens historie har fået en højere rating end Thy-whiskyen.

Den vindende whisky er lagt på fad i december 2014 og tappet i januar 2019. Foto: Thy Whisky

Jakob Stjernholm og familien på Gyrup begyndte for ni år siden så småt at lave whisky, og for fire år siden sagde Jakob og hans kone deres job op og flyttede fra København til Thy for at begynde en karriere som "whiskybønder".

»At opbygge et destilleri og malteri og overtage et mellemstort økologisk landbrug gør man ikke på en 37 timers arbejdsuge. Det vidste vi godt. Jeg tror ikke på, at ret mange succesfulde iværksættervirksomheder er skabt ved, at man sænker sin arbejdsindsats,« skrev han i sommer i en kronik i Jyllands-Posten.

Den whisky, som har vundet prisen i "Jim Murray Whisky Bible", er ifølge Jakob Stjernholm noget særligt, fordi den er lavet på bøgerøg.

»Vi har prøvet at finde ud af, hvordan vi kan lave en dansk whisky af vores egne råvarer, så det var oplagt at prøve med bøgerøg. I starten vidste vi ikke, om det var galt eller genialt, det vi havde gang i, men det har jo så vist sig at være tættere på genialt end på galt,« siger han.

Ifølge beskrivelsen af bøgerøg-whiskyen, som er lavet på korn fra gården Gyrup og har en alkoholprocent på 50,8, rummer den både »røgens og maltens sødme, egetræets dybde og kompleksitet og den tørre oloroso sherry, som tørrer tungen og efterlader en lang og behagelig eftersmag«.

Det er første gang, at en dansk whisky vinder prisen som den bedste europæiske whisky. I den kategori tæller dog ikke skotsk eller irsk whisky, som begge har kategorier for sig.

Jakob Stjernholm håber, at hæderen kan åbne flere døre for dansk whiskyproduktion generelt, fordi den er endnu et bevis på, at dansk whisky bør tages seriøst rundt om i verden.

»Vi kan noget i Jylland og i hele Danmark, som folk er ved at få øjnene op for,« siger han.

Alle vinderne fra Jim Murrays Whisky Bible 2020 kan ses her.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.