*

Familie & Sundhed

Professor: Ibuprofen fordobler risikoen for blodprop i hjertet

Det er langtfra ligegyldigt, hvilken smertestillende medicin du tager. Professor advarer mod Ibuprofen, som ifølge forskning fordobler risikoen for blodpropper i hjertet.

Hovedpinepiller er ikke bare hovedpinepiller. Nogle af dem kan være farlige og øge risikoen for blodpropper og hjerneblødninger. Arkivfoto: Thomas Borberg

Forestil dig, at du har knaldende hovedpine. Du vakler ned på tankstationen og beder om noget smertestillende, og den venlige ekspedient giver dig straks en pakke Ipren eller Ibumetin.

Ibuprofen i håndkøb
  • I detailhandlen udgør Ibuprofen ca. en tredjedel af det samlede salg af smertestillende tabletter i håndkøb (målt i døgndoser). På apoteket er det ca. en femtedel.

Kilde: Apotekerforeningen

Hov, stop. Allerede her bør du for en sikkerheds skyld sige nej tak og i stedet bede om en pakke Panodil.

Anbefalingen kommer fra en professor, efter at en række nye forskningsresultater fastslår, at det kan være forbundet med stor risiko at tage smertestillende medicin med Ibuprofen. Det findes bl.a. i Ipren og Ibumetin.

»Det er helt forkert at tage smertestillende medicin, der indeholder ibuprofen, mod hovedpine. Ibuprofen fordobler risikoen for blodprop i hjertet, og det er ikke det eneste problem. Ibuprofen øger også risikoen for blødende mavesår. Det kan man dø af, så det er ikke noget uskadeligt lægemiddel,» siger professor, overlæge og leder af Det Nordiske Cochrane Center, Peter Gøtzsche.

29.000 patienter

Det er professor Gunnar H. Gislason, professor på Institut for klinisk Medicin på Gentofte Sygehus, som står bag forskningen, der belyser sammenhængen mellem brug af NSAID (anti-inflammatorisk medicin red.) og hjertestop. 

Når man bruger såkaldt NSAID-medicin, medfører det 31 pct. højere risiko for hjertestop, viser forskningen, der er baseret på data fra 29.000 patienter. Resultaterne er offentliggjort af European Society of Cardiology.

Det er uforsvarligt, at det sælges i håndkøb. Risikoen starter allerede med den første pille, man tager. Det har jeg i årevis forsøgt at sige. Men ingen har lyttet til mig.
Peter Gøtzsche professor, overlæge og leder af Det Nordiske Cochrane Center

Ibuprofen kan købes i håndkøb i Danmark, og det er en fejl, mener Peter Gøtzsche, der lige som Gunnar H. Gislason advarer mod brugen af de smertestillende piller:

»Det er uforsvarligt, at det sælges i håndkøb. Risikoen starter allerede med den første pille, man tager. Det har jeg i årevis forsøgt at sige. Men ingen har lyttet til mig,« siger Peter Gøtzsche.

Læs indlægssedlen

Han mener, at præparater som Ibuprofen gives til patienterne på forkert grundlag, fordi mange læger tror, at pillerne hæmmer betændelsesreaktionen hos patienterne. Men ifølge Peter Gøtzsche er det ikke tilfældet. Han opfordrer derfor folk til at læse indlægssedlen grundigt, når de skal bruge noget medicin.

»Hvis man læser om NSAID-medicinen kan man se, hvor farligt det er, siger Peter Gøtzsche.

Det er langtfra første gang, at et forskningsstudie sætter fokus på faren ved NSAID-medicinen. Ifølge Gunnar H. Gislason har NSAID-medicinen i tidligere forskningsresultater sat i forbindelse med hjertekarsygdomme, og i hans nyeste forskning er det altså NSAID-medicinens forbindelse med hjertestop, der er i fokus.

Det bedste valg

I Apotekerforeningen er formand Anne Kahns enig i, at ibuprofen kun bør sælges på apoteket – og ikke som håndkøbsmedicin på tankstationer og i supermarkeder.

Vi håber, at Lægemiddelstyrelsen lytter til advarslerne fra forskerne bag denne nye undersøgelse. Ibuprofen bør kun sælges på apoteket, hvor kunderne har mulighed for at få den fornødne vejledning.
Anne Kahn formand for Danmarks Apotekerforening

»Når man kan købe smertestillende medicin i håndkøb, er der en stor fare for, at kunderne tror, at pillerne er harmløse. At ibuprofen er forbundet med en øget risiko for hjertestop for visse personer er i sig selv en påmindelse om, hvor vigtigt det er, at kunderne får rådgivning. Derfor kan vi kun opfordre til, at ibuprofen kun købes på apoteket, hvor der står medicineksperter bag disken,« siger hun.

Anne Kahns påpeger, at ibuprofen ikke skal forveksles med almindelige hovedpinepiller som f.eks. paracetamol. Men i nogle tilfælde kan ibuprofen være det bedste valg til at dulme smerter. 

»Det kræver en medicinfaglig indsigt at vide, hvad der er bedst. I supermarkedet eller på tankstationen bliver kunderne overladt til sig selv – på apoteket kan man altid får råd og vejledning, hvis man er tvivl,« siger hun.

Når folk handler i supermarkedet og ønsker at købe en pakke smertestillende piller, står de mellem valget af 10 stk. Panodil eller 20 stk. Ibuprofen. Og her vælger mange ifølge Anne Kahns at købe den pakning med flest piller, nemlig Ibuprofen. På apoteket er andelen af solgt ibuprofen noget lavere. Det tyder på, at rådgivningen gør en forskel, når folk skal vælge smertestillende piller.

»Vi håber, at Lægemiddelstyrelsen lytter til advarslerne fra forskerne bag denne nye undersøgelse. Ibuprofen bør kun sælges på apoteket, hvor kunderne har mulighed for at få den fornødne vejledning,« siger Anne Kahn.

Ulrik Ernst Rasmussen, der er adm. direktør i Orifarm Generics A/S, der producerer og sælger ibuprofen i Danmark, siger:

»Vi har et tæt samarbejde med Lægemiddelstyrelsen og følger styrelsens regler og vejledninger 100 pct. Vi har fuld tillid til, at de kender og vurderer den konkrete forskning. Der er flere lægemiddelvirksomheder, der markedsfører Ibuprofen i Danmark, og derfor vil det være uoverskueligt, hvis vi ikke alle følger de fælles regler og retningslinjer, som myndighederne udstikker.«

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
TV
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her