Kan dette køkkenforsøg få dig til at spise økologisk?

Jens-Otto Andersen mener, at han har udviklet en hjemmetest, der viser, at økologiske fødevarer er mere modstandsdygtige end konventionelle fødevarer.

Artiklens øverste billede
Sådan så en af de økologiske agurker ud efter at være skåret i stykker og ligget 12 dage i husholdningsfilm. Bemærk, at den holdes ud i vandret position.

Er økologiske fødevarer sundere end konventionelle?

Dette er et spørgsmål, som endnu ikke er besvaret fyldestgørende af videnskaben. Selvom det er alment kendt, at økologiske fødevarer indeholder færre pesticider og flere antioxidanter, kan forskningen endnu ikke endegyldigt bevise, at økologiske madvaner rent faktisk har en positiv effekt på sundheden. Det er en af konklusionerne i 'Økologiens bidrag til samfundsgoder', der er det mest omfattende overblik over den forskning og viden, som findes om økologiens betydning for samfundet.

"Vitalitet - fra muld til mave" udkommer 27. maj på Forlaget Kahrius.

»Selvom der er sunde stoffer i økologiske fødevarer, er det svært at dokumentere sundhedseffekter. Det er ikke noget, som man kommer til at kunne påvise endegyldigt lige foreløbigt,« siger Lizzie Melby Jespersen, der er videnskabelig medarbejder på internationalt Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer på Aarhus Universitet, og har redigeret udgivelsen. Hun er dog ikke i tvivl om, at økologiske fødevarer rent faktisk er sundere.

»Pesticider og sprøjterester er ikke godt for sundheden. Og alene det, at økologiske fødevarer indeholder langt flere antioxidanter er også en sundhedsfremmende faktor. Men for at videnskaben kan påvise dette 100 pct., vil det kræve, at man får folk til at spise præcis det samme, motionere lige meget osv.,« siger hun.

Jens-Otto Andersen, argonom, ph.d fra det tidligere Landbohøjskolen og mangeårig forsker i fødevarer, der er aktuel med bogen´Vitalitet – fra muld til mave´, har udviklet et forsøg, som ifølge ham er med til at vise sammenhængen mellem sundhed og økologi.

»Dette lille forsøg kan alle foretage hjemme på køkkenbordet, og efter jeg har foretaget det en håndfuld gange, er jeg slet ikke i tvivl om, at økologiske fødevarer er mere modstandsdygtige end konventionelle fødevarer,« siger han.

Jens-Otto Andersen har i supermarkeder og helsekostbutikker i Aarhus købt 29 agurker af 12 forskellige typer fra både Danmark og udlandet, hvoraf den ene halvdel af agurkerne var økologiske og den anden halvdel var konventionelle.

Agurkerne skar han op i 2 cm skiver med en kniv, hvorefter de blev samlet igen og ombetrukket med to lag husholdningsfilm. Herefter blev de placeret i lodret position ved stuetemperatur.

»Da der var gået 12 dage, pakkede jeg forsigtigt agurkerne ud og vurderede dem efter et pointsystem, hvor de forskellige agurker blev kategoriseret efter graden af angreb af mikroorganismer, farveskift fra grøn til gul, dråber på indersiden af husholdningsfilmen og evnen til at vokse sammen igen,« siger han.

Ifølge Jens-Otto Andersen var der en klar overrepræsentation af økologiske agurker i den gruppe, der klarede sig bedst. Faktisk var flere af dem vokset helt sammen igen, således at de kunne holdes i vandret position uden at falde fra hinanden. I den dårlige gruppe, der var stærkest angrebet af mikroorganismer, var der en overrepræsentation af konventionelle agurker, og i midtergruppen var der en god blanding.

Sådan så en af de konventionelle agurker ud efter 12 dage i husholdningsfilm.

»Det skal også nævnes, at der var et par konventionelle agurker, der klarede sig rigtig godt. Det er selvfølgelig ikke sort og hvidt, men dette lille forsøg er i hvert fald med til at overbevise mig om, at økologiske fødevarer er mere modstandsdygtige og dermed sundere,« siger han.

I bogen kalder Jens-Otto Andersen fødevarernes evne til at bekæmpe og overleve svære belastninger for vitalitet. I agurkeforsøget var det tydeligt, at det var de økologiske agurker, der havde den højeste vitalitet, og han håber på, at forskningen snart vil fokusere mere på, at ’en sund jord giver sunde planter, der giver sunde dyr og mennesker’, dvs. at denne vitalitet kan overføres til menneskekroppen, hvis man spiser økologiske fødevarer.

Hvad mener du om forsøget? Tror du, at økologiske fødevarer er sundere?

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.