Skær ned: Alkohol skader mere med alderen
Det er vigtigt at have fokus på indtaget af alkohol som ældre. Der følger nemlig flere tømmermænd og større risiko for skader og sygdom med.
De fleste fik væsentligt mere indenbords i de unge dage, men bliver straffet med værre tømmermænd, i takt med at der kommer flere lys i fødselsdagskagen.
Og det er ikke bare noget, man siger. Der er faktisk videnskabelig dokumentation for, at alkohol påvirker os anderledes med alderen - både i form af flere tømmermænd og større risiko for sygdom og ulykker, viser en ny svensk rapport.
Med alderen falder muskelmassen og mængden af vand i kroppen. Det giver højere og mere længerevarende alkoholkoncentrationer i blodet - sammenlignet med hvis en yngre person drak det samme.
»Det kan forklare, at risikoen for sygdomme og ulykker også stiger selv ved relativt små mængder alkohol,« udtaler Sven Andresson, professor i socialmedicin ved Karolinska Institutet.
Mindre kalk i knoglerne
Ældre mennesker er mere følsomme over for alkohols virkning på både kort og langt sigt, skriver forskerne i rapporten.
Det bakkes op af Jens Meldgaard Bruun, klinisk professor og overlæge ved Aarhus Universitetshospital og Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet.
»Når man bliver ældre, har man mindre kalk i knoglerne eller direkte knogleskørhed, som sammen med alkoholindtagelse giver større risiko for at falde og få brud,« siger Jens Meldgaard Bruun.
Der er desværre ikke en mirakelkur til at gardere sig mod tømmermænd, sygdom og ulykker. Den letteste løsning er ganske enkelt at drikke mindre, siger Jens Meldgaard Bruun.
»Nogle oplever, at de bliver hurtigere berusede med alderen, så de skal drikke færre genstande,« siger han og tilføjer:
»Baggrunden for det er en kombination af den aftagende muskelmasse, og at man ofte bliver dårligere til at få drukket vand. Det kan ellers hjælpe til at forebygge tømmermænd, fordi alkohol har en vanddrivende effekt.«
Den vanddrivende effekt betyder også, at man taber nogle af kroppens salte, og derfor skal man også sørge for at spise, råder Jens Meldgaard Bruun.
Hvis man gennem mange år har haft et dagligt forbrug eller overforbrug af alkohol, kan det medføre en række andre problemer, som for eksempel alkoholdemens.
Øger risikoen for kræft
Derudover gælder det, at jo flere år man indtager alkohol, jo større er risikoen for at udvikle alkoholrelateret cancer.
Alkohol øger risikoen for kræft i organer, der er i kontakt med alkohol, oplyser Kræftens Bekæmpelse. Det gælder mundhule, svælg, spiserør, strube, bryst, lever, tyk- og endetarm.
Den svenske rapport om ældre og alkohol er lavet af IOGT-NTO, Svenska Läkaresällskapet, Svensk Sjuksköterskeförening og CERA ved Göteborgs universitet i samarbejde med Stiftelsen Ansvar för Framtiden.
/ritzau fokus/