Find penge til din teenagers efterskoledrøm

Hvordan får man lige sparet op og prioriteret sin økonomi for at få råd til et efterskoleophold til sit barn? Her får du nogle råd til den øvelse.

Artiklens øverste billede
Et år på efterskole kan sagtens koste mellem 50.000 og 100.000 kroner. Foto: Ivan Boll

Når poderne rammer teenageårene, så følger der for mange familier også nogle store økonomiske poster med som eksempelvis konfirmation, efterskoleophold eller sprogskole i udlandet.

Men hvordan får man råd til at indfri de unges drømme om eksempelvis et år på efterskole?

Det hjælper en uvildig økonomisk rådgiver og en forfatter til en bog om at undgå overforbrug med at give nogle bud på.

- Det er altid en god idé at være i god tid med at spare op til den slags formål, siger uvildig økonomisk rådgiver Anders Valdemar Juul.

Han er godt klar over, at mange måske ikke en gang har en opsparing til uforudsete udgifter, som når vaskemaskinen ryger, men hvis man virkelig vil det, så er det altså bare med at komme i gang.

- Man kan etablere en opsparing, hvor både forældre og bedsteforældre kan sætte penge ind. For det er jo ret kostbart at sende et barn på efterskole, siger han.

Et år på efterskole kan sagtens koste mellem 50.000-100.000 kroner. Og derfor er der intet i vejen for, at den unge teenager også selv inddrages i finansieringsplanen.

- Det er jo altid sundt, at børn selv lærer at tjene penge og spare op til ting, de gerne vil have, siger Anders Valdemar Juul.

At den unge selv tager ansvar og spæder til, er også en god måde at få råd til en tur på efterskole, siger Trine Baadsgaard, der er forfatter til bogen ”Et år uden overforbrug”.

- Da min dreng skulle på efterskole, så var der nogle udgifter, han selv skulle stå for, så lommepengene havde han selv sparet op til, siger hun.

Når man skal finde ekstra midler i budgettet, så handler det meget om ikke at se det som en spareøvelse, men en øvelse i at få råd til det ønskede efterskoleophold.

- Man kommer til at gå på kompromis med nogle ting, som man så måske springer over et år eller to. Det kan være, at man ikke tager på ferie, men bliver hjemme et år, siger hun.

Det kan også være, at man kigger på helt alternative muligheder.

- Jeg fik jo et ekstra værelse til rådighed, da min søn flyttede på efterskole, så det lejede jeg ud via Airbnb og tjente et godt supplement den vej, siger hun.

Man kan også vælge økonomiske løsninger, når den unge er afsted på efterskolen og skal hjem på besøg.

- Man kan kigge efter de billige busruter eller delebilordninger frem for bare per automatik at købe nogle dyre togbilletter, foreslår Trine Baadsgaard.

/ritzau fokus/

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.