Datingekspert: Sådan får du størst held med din datingjagt

Visse ting kan gøre en afgørende forskel for interessen for din profil.

Artiklens øverste billede
Der er afgørende forskellige på, hvad der virker, når kvinder og mænd skal gøre sig interessante for hinanden i datingprofiler. Modelfoto

En hovedløs, men bar overkrop, en glædestrålende maratonløber i målet, en yogastilling, et ansigt skjult bag store skibriller i et snelandskab eller en mageligt tilbagelænet kvinde på en båd.

I jagten på kærligheden eller bare et kødeligt møde forsøger single efter single at vise den bedste side af sig selv på diverse datingapps. Men hvad virker egentlig?

Det har cand.merc.psyk Jacob de Lichtenberg nogle svar på. Han har skrevet bogen ”Datingens psykologi”, og ifølge ham viser undersøgelser først og fremmest, at man ikke behøver at bruge synderligt megen tid på profiltekster.

»Det amerikanske datingsite OkCupid, som blev lavet af matematikere fra Harvard University, laver en masse statistikker på disse ting. Bl.a. lod de folk give profilerne karakterer ud fra henholdsvis udseende og personlighed. Det viste sig, at jo bedre man syntes, folk så ud, jo bedre personlighed syntes man også, at de havde. Så prøvede de kun at lade folk give én karakter for det hele. Efterfølgende fjernede de alle profilteksterne, for at se om der var nogen forskel, og det var der ikke. Så vi bruger utrolig meget energi på at vurdere det, som vi kan se. Det kan være tøj, det folk står med i hånden, det rum de står i osv.,« forklarer han.

Til gengæld er billederne måske ikke overraskende afgørende. Og her er det vigtigt, at man skiller sig ud fra mængden.

»Der var f.eks. en, som stod ved siden af et tapet, hvis mønster matchede hans skjorte. Man lægger mærke til det, fordi det er anderledes end, ”jeg står her ved stranden.” Det virker også at lave noget interessant.«

Men er maraton og skiløb interessant?

»Ja, det er spørgsmålet. Det er svært at sige noget specifikt, for forskellige grupper mennesker vil altid kunne lide forskellige ting. Men generelt kan man sige, at hvis man tager udgangspunkt i en kvinde, som ser godt ud, så vil hun få langt flere henvendelser, hvis hun spiller guitar på billedet, end hvis hun ikke laver noget. Så det virker at lave noget, der viser hvem man er.«

»Hvis du står med en smøg i hånden på første billede, er det klart, at du sier nogle fra, men formentlig vil dem, der så skriver til dig, være meget bedre segmenteret til dig. Det vil være folk, der har det godt med rygere, og du rammer mere plet.«

Ifølge Jacob de Lichtenberg går det an at have dyr med på billedet, men billeder med en drink eller en øl i hånden er bandlyst. Og det gælder for begge køn.

»Når man har billeder med alkohol har færre lyst til at snakke med en, for tænk, hvis han er sådan en, der drikker for meget, og han har det endda så fint med at drikke, at han ikke har noget problem med at vise det på billeder,« forklarer han.

Billeder, der viser, at man har det sjovt med sine venner, er ikke en af de store datingforbrydelser, men heller ikke noget, som gør folk mere villige til at swipe til højre.

Når man har billeder med alkohol har færre lyst til at snakke med en, for tænk, hvis han er sådan en, der drikker for meget, og han har det endda så fint med at drikke, at han ikke har noget problem med at vise det på billeder.

Jacob de Lichtenberg

At tage billeder med blitz er ikke nogen god idé, hvis man ønsker positiv opmærksomhed.

»Når folk skal bedømme, hvor lækre nogle er, bliver de vurderet lækrere uden blitz end med blitz,« lyder det fra eksperten.

Og så er der de bare, mandlige overkroppe. Har de den ønskede effekt?

Ja, hvis man er 18 år, lyder det korte svar fra Jacob de Lichtenberg. Men derefter daler kvindernes interesse for den nøgne torso.

Omvendt er det med kvinder, der viser kavalergang.

»Det virker, og jo ældre man bliver, jo bedre virker det. Hvis man ser på antallet af månedlige nye kontakter, kan man se, at kavalergang giver en 24 pct. forøgelse, når man er 18, mens det er oppe på 80 pct., hvis man er 32.«

Og mens et smil umiddelbart opfattes som positivt, så er det ikke den rette vej at gå for mænd i datingsammenhæng.

»Det bedste mænd kan gøre på billederne er at kigge væk fra kameraet og lade være med at smile,« konstaterer Jacob de Lichtenberg.

Endnu engang forholder det sig anderledes for kvinder.

»Man har lavet to forsøg: Ét hvor kvinden ikke ser ind i kameraet og smiler, og ét hvor hun kigger i kameraet og smiler. Hvis kvinden både kigger ind i kameraet og smiler, er det bedst. Der er dog én ting, der er bedre: Hvis hun flirter med kameraet. Hverken kvinder eller mænd skal dog se ud som om, at de flirter med en væk fra kameraet.«

Forskellene på kønnene går igen, når det handler om, hvad man finder attraktivt, og det er måske ikke overraskende meget traditionelt.

»For kvinders bedømmelse af mænd betyder parringspotentiale meget,« siger Jacob de Lichtenberg, som forklarer at bag ordet ligger penge og status, men det er samtidig vigtigt, at mændene ikke fører sig alt for meget frem.

»Der er en fin balance mellem at vise, at man er værdifuld og at prale.«

Mænd ser til gengæld efter fertilitet.

»Fertilitet hænger sammen med udseendet. Det er store læber, det rigtige forhold mellem talje og hofter og glat hud.«

Jacob de Lichtenberg understreger, at disse undersøgelser er foretaget på verdensplan og altså ikke specifikt for Danmark, hvor billedet ifølge datingeksperten formentlig er knap så kønsstereotypt.

Når billederne er taget, matchet er fundet, og man skal på date, er det dog helt andre ting, som betyder noget, fortæller Jacob de Lichtenberg.

»Der ikke noget, der tyder på, at udseendet er afgørende for, hvor god en date man har. For så snart man møder hinanden i virkeligheden, er det alt muligt andet end udseendet, som spiller ind.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.