Livsstil

Datingekspert: Jo flere apps og datingsites, jo sværere bliver det at finde kærligheden

Om det gælder jeans eller kærlighed: Mange muligheder gør det sværere.

Jo flere valgmuligheder man har, jo sværere er det at vælge, og jo mindre tilfreds bliver man med det, man vælger, siger cand.merc.psyk Jacob de Lichtenberg. Modelfoto

Venstre, højre, venstre, højre og frydefuldt gys: Der er et match.

Vil du swipe videre eller chatte med dit match, spørger Tinder.

Og det er netop det store spørgsmål. For i en verden, hvor udvalget af singlemænd- og kvinder synes uendeligt, hvorfor så ikke vente på noget - måske - bedre?

Ifølge cand.merc.psyk Jacob de Lichtenberg, som har skrevet bogen "Datingens psykologi", er det netop faldgruben ved moderne dating.

Her er Tinder for de udvalgte

»Datingapps er afhængighedsskabende. De er som et spil, som man kan spille, når man lige har fem minutter. Man kan gøre det, hver gang man keder sig eller har en lille pause. Samtidig får man også en belønning relativt hurtigt i form af matches, men det er dog netop et af alle de problemer, som knytter sig til moderne dating. Man åbner op for en enormt stor pulje af mennesker, og forskning viser, at jo flere valgmuligheder man har, jo sværere er det at vælge, og jo mindre tilfreds bliver man med det, man vælger. Og det gælder, uanset om man skal vælge kæreste ,uddannelse, jeans eller marmelade,« siger han.

Jacob de Lichtenberg henviser til en undersøgelse, hvor man i et supermarked gav en gruppe mennesker muligheden for at vælge mellem to typer marmelade, mens en anden gruppe kunne vælge mellem 20 forskellige slags. 

Sidstnævnte gruppe købte mindst, fordi det var for svært at vælge.

»Folk har sværere ved at finde den særlige person via datingapps. Det er ikke fordi, at det ikke virker, men en meget stor pulje mennesker gør det sværere at acceptere, når man har fundet den rigtige.«

Han understreger, at man skal være god til at tage valg og have klare kriterier for, hvad man leder efter, hvis man vil have succes på det digitale datingmarked.

Der er stor forskel på at tro på, at man kan finde én stor kærlighed og så den store kærlighed. Hvis man går rundt og forestiller sig den eneste ene, fordi man har set Disney-film hele sin barndom, så tror jeg at man skal lede længe.
Jacob de Lichtenberg

»For folk, som hele tiden skal føle, at det er rigtigt, kan det godt blive sværere.«

Frække datingsider: Gratis for kvinder, men mænd skal betale

Men man kan vel omvendt sige, at for folk, som har meget klare kriterier, kan det være sværere, fordi der sjældent vil være nogen, som lever helt op til  kravene?

»Jo, men vi kommer ikke udenom, at der er en kulturel forestilling om kærlighed, som spiller ind. Der er stor forskel på at tro på, at man kan finde én stor kærlighed og så den store kærlighed. Hvis man går rundt og forestiller sig den eneste ene, fordi man har set Disney-film hele sin barndom, så tror jeg, at man skal lede længe.«

Læg dertil at nye datingapps konstant byder sig til over for kærligheds- eller sexhungrende singler. Således kan det både være svært at navigere i udbuddet af potentielle partnere og digitale Kirsten Gifteknive.

Dating-apps kan være årsag til stigning i sexsygdomme

»Jeg tror ikke, at det er forkert at sige, at der kommer fem nye datingapps til om ugen i den vestlige verden. Man kan købe software til at lave en datingapp, så det er ret nemt at lave selv. Derfor handler det om mere om segmentering, man skal have noget, der er anderledes. Den store forskel på Tinder og Happn handler jo bare om geografien, hvor tæt er du på nogen, og hvor tæt har du været på nogen? Men i USA er der også apps, hvor man f.eks. kan indsende dna og derudfra blive matchet med andre,« fortæller Jacob de Lichtenberg.

Selv om den moderne dating har gjort det sværere for nogle, har det til gengæld gjort det umulige muligt for andre, understreger Jacob de Lichtenberg.

»I 1990’erne, hvor online-dating dybest set var for de lidt mærkelige, skete der pludselig for en hel generation af fraskilte, som ikke kunne tage i byen, fordi de skulle være hjemme hos børnene. I stedet kunne de sidde på nettet og møde partnere, og nu kan man gøre det på arbejdet eller hvis man har lidt ventetid. Det åbner op for noget, som vi aldrig kommer væk fra igen, og det åbner op for nye muligheder også for folk, der ikke kunne møde nogen tidligere.«

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Mad & Vin
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her