Kommuner til kamp mod overvægtige skolebørn

Tre af fire kommuner har målrettede tilbud til overvægtige børn. En ny metode ser ud til at knække fem årtiers stigende overvægt blandt børn.

Artiklens øverste billede
Stadig flere børn bliver overvægtige. Der er særligt børn i de ældste forskoleklasser, der får for mange kilo på sidebenene, viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen.

Chips, cola og pizza blandet med en god portion tid foran tv'et og computeren. Det har gennem de seneste ti år været billedet på flere og flere danske børn i skolealderen.

Den tvivlsomme kost i en inaktiv hverdag har fået formerne til at vokse hos danske børn. Faktisk så meget, at næsten hver sjette skoleelev enten er overvægtig eller svært overvægt, viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen.

Men nu vil de danske kommuner sætte en stopper for de stigende buksestørrelser hos skolebørn. Tre af fire kommuner har inden for de seneste år søsat skræddersyede tilbud til overvægte børn for at komme af med de ekstra kilo.

»Vi har haft 356 børn igennem, og det har været en kæmpe succes. Overvægt blandt børn er et problem, som vi førhen har haft svært ved at løse, men efter vi har ændret indsatsen, hvor vi inddrager hele familien, ser det ud til, at der findes en løsning,« siger sundhedsplejerske i Kolding Kommune, Birgitte Jepsen.

Kommunernes overvægtsklinikker er typisk startet inden for de seneste tre år. Hovedparten er inspireret af den såkaldte Holbæk-model, hvor man betragter svær overvægt som en sygdom. Tanken er inddragelse af hele familien og 15-20 simple ændringer, som hele familielivet skal bygges op om.

»Familierne skal selv komme til os med et ønske om, at barnet skal tabe sig. Før kan vi ikke iværksætte et forløb, hvor søskende og forældre også skal spise anderledes og strukturere hverdagen på en anden måde. Modellen er desuden konstrueret sådan, at hverken økonomi og handlemuligheder kan være en hindring,« siger Birgitte Jepsen.

Modellen er udviklet af overlæge på Holbæk Sygehus, Jens-Christian Holm, og indtil videre har over 2.500 børn været igennem programmet med en overraskende stor succesrate.

»Modellen virker for otte af ti børn. Det handler om at gribe overvægt an på en anden måde. Det skal ikke bekæmpes slankekure, men med helt anden levevej for børnene. Derfor er det fuldstændig centralt, at hele familien ændrer deres livsstil, hvis barnets overvægt skal til livs,« siger Jens-Christian Holm.

Han fortæller, at kommunernes indsats for at bekæmpe børneovervægt er afgørende for fremtidens borgere.

»Det har nogle uoverskuelige konsekvenser for fremtiden, hvis børn er svært overvægtige. De får en lang række følgesygdomme, men også i forhold til arbejdsliv, uddannelse og socialt liv klarer de sig dårligere videre i livet. Derfor er der tale om et kolossalt problem, som absolut skal prioriteres i kommunerne,« siger Jens-Christian Holm.

I Vejle Kommune har overvægtsklinikken været et kommunalt tilbud siden foråret 2013. I dag står 35-50 børn på ventelisten, og succesen har været entydig, melder overvægtsklinikken.

»Børns stigende overvægt har været en kendt problematik i kommunerne. Men med overvægtklinikken har vi formået at knække kurven. Vi målretter indsatsen mod det enkelte barn og inddrager hele familien. Det er til gengæld afgørende, at familien er indstillet på pludselige ændringer i hverdagen,« siger Lene Nørgaard Pedersen, sundhedsplejerske i Vejle Kommune.

At det ikke før er lykkedes for kommunerne at få børn til at tabe sig, undrer ikke Jens-Christian Holm. Han mener nemlig, at kommunernes indsats har været fejltænkt i mange år.

»Kroppen tilpasser sig lynhurtigt ændringer. Når vi spiser sundere og bevæger os mere, vil vi automatisk tabe os. Men hormonsystemet vil samtidig begynde at modregulere vægttabet, så de tabte kilo kommer igen. Man kæmper dermed mod kroppens natur, når man taber sig«.

»Derfor skal vi tage fat om hele familiens livsstil og anerkende overvægten som en sygdom, der kræver en bestemt behandling. Det har sundhedsplejen i kommunerne ikke før praktiseret« siger han.

Kommunernes kamp mod skolebørns store taljer bliver enten finansieret gennem statspuljemidler eller via kommunernes egne pengekasser.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.