Sådan får du ungerne op af sofaen i vinterferien

Snuden væk fra skærmen: Et dansk sci-fi-spil sender ungerne på udendørs jagt efter rumvæsener – med smartphonen som våben.

Artiklens øverste billede
Space Agent spilles med lyd i ørerne og mobiltelefonen som våben.

Spil

Space Agent

Hybrid Play & Games
iPhone og Android, gratis med tilkøb

Det vakte en del opsigt, da en undersøgelse foretaget af Børnerådet i foråret 2015 viste, at børnehavebørn i 4-6-årsalderen hellere ville sidde med en iPad end lege med andre børn. Samme undersøgelse viste dog også, at flertallet af de samme børn ville foretrække en sjov legeplads fremfor iPad’en. Og således kunne man, atter beroliget, droppe sin automatpanik og konkludere, at den nye børnehavegeneration altså ikke bliver født som skærmzombier. De synes bare, iPad’en er spændende. Indlysende nok.

Når det er sagt, betyder den stadigt stigende mængde digital underholdning serveret i nem, bærbar børnehøjde, at man bør tænke over, hvad det øgede antal stillesiddende timer sammenfoldet over en lille, spændende gadget medfører for børns fysik og motorik. Og hvilke sjove legemuligheder, der kan konkurrere med de hypnotiske skærme.

Her kan man så glæde sig over, at udviklingen af opfindsomme spil, der kombinerer den populære, digitale verden med fysisk bevægelse, er begyndt at pible frem.

Et af de nye spil af den type er det danske smartphonespil Space Agent, skabt af det københavnske firma Hybrid Play & Games. Det henvender sig til en lidt ældre målgruppe end de ovenfor omtalte 4-6-årige, nemlig fra 9 år og op.

Space Agent spilles med en iPhone, et par høretelefoner og rimeligt god plads. Jorden er blevet angrebet af de usynlige rumvæsener xonyanerne, som er i gang med at stjæle vores ilt. Som udsendt agent for Agenturet for Overjordiske Anliggender skal man kæmpe mod de usynlige rumvæsener med høresansen og smartphonen som sine eneste våben.

Xonyanerne angriber med en herligt gurglende, fremmedartet lyd, der ankommer fra venstre eller højre, og så gælder det om at dreje kroppen direkte mod lyden og indfange xonyaneren med et hurtigt ryk med mobiltelefonen ind mod kroppen. Hurtigt suppleres den første type xonyaner med andre, hurtigere og mere besværlige fjender, der lyder anderledes og kræver nye bevægelser med mobilen og kroppen.

Undervejs stiger man i agent-graderne og indsamler stjålne computerfiler, der fortæller videnskabeligt poetiske småbidder af den samlede historie, mens man guides gennem sine missioner af med-agenten Sarah, der roser entusiastisk og skælder mildt ud, hvis man står for stille. Og inden længe løber man omkring i landskabet på jagt efter hemmelige xonyaner-baser, der skal udslettes, med røde gigantrobotter i hælene, beskyttet af et skjold, der kun kan oplades ved, at man snurrer rundt om sig selv i høj fart.

Det kan være en smule småpinligt at rende rundt alene og lave den slags mærkelige bevægelser med sin smartphone, men en 9-årig, opslugt af sin xonyaner-jagt, vil nok være ligeglad med, hvordan det ser ud udefra. Jeg vil dog også mene, at en 9-årig ville kunne tåle lidt mere alvor i lydbilledet end en med-agent, der med tydeligt smil i stemmen udbryder ”megamegamegasejt!”, når man lige har fået ram på syv gurglende xonyanere i træk. Jorden er trods alt under angreb.

Resten af lydbilledet er dog passende dystert, og desuden er spillet for nylig blevet udvidet med muligheden for at spille på engelsk, hvilket man med fordel kan vælge, hvis man (eksempelvis de lidt ældre børn) vil have mere alvor i stemmen fra med-agenten. I mine ører en markant forbedring. Desuden kan man vælge at spille mod hinanden i en hurtig udfordring på tid: Hvor mange xonyanere kan man fange på 5, 10 eller 15 minutter?

Space Agent bruger lydene kombineret med mobilens GPS og gyroskop på en opfindsom måde, som får spillet til at vokse ud af mobilen. Får man fantasien sat i sving og kroppen i bevægelse, vil Space Agent kunne give både børn og forældre et nyt syn på mobilens muligheder som spilmaskine.

Space Agent kan downloades gratis til iPhone/iPad og Android. Løber man tør for beskyttelsesskjold, koster det 8 kr. for fem nye.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.