Udsalget vækker vores indre flokdyr
December er en dyr måned, men alligevel tager vi på januarudsalg, når det nye år begynder. Der er nemlig nogle grundlæggende mekanismer hos mennesker, der gør, at vi simpelthen ikke kan lade være.
Juleferien er lige på nippet til at slutte. En følelse af at være lidt forspist og lidt for doven rammer i takt med, at juleklokkerne bimler de første juledage. Nytårsaften skal overstås, tømmermændene overvindes, og så starter arbejdsdagene igen. Og med arbejdsdagene kommer også januarudsalget og lysten til at købe det, vi ikke fik i julegave. Men hvordan kan det være?
»De store markedskrafter kobler sig på traditionerne. Butikkerne bruger julemåneden til at fortælle os om ting, vi gerne vil have. I januar skal de ting, som ikke blev solgt sælges. Samtidigt med, at vi som forbrugere tænker, at vi sparer penge, skaber den ganske grundlæggende følelse af, at vi gerne vil føle os lidt snu og tage røven på markedskræfterne ved at købe varen billigt, et behov for at købe ting i januar,« fortæller forbrugsantropolog Jeppe Linnet.
Der er dog penge at spare for dem, der følger sine behov for at føle, at de snyder butikkerne, og samtidigt gerne vil gøre en god handel. I mange butikker kan man spare op imod 70-80 pct. på tilbudsvarerne. En af de butikker, der altid er med på januarudsalget, er isenkræmmerkæden Imerco. Og ifølge kommunikations- og marketingschef Lotte Wøldiche Præstgaard er det ikke kun butikkerne, der vinder.
»Vi gør det selvfølgelig, fordi vi er interesseret i at få solgt ud, men også fordi vi gerne vil give kunderne en god oplevelse og få dem til at komme igen. Det skulle gerne være en succesoplevelse for begge parter,« siger hun.
Udsalget og vores indre flokdyr
Januarudsalget prikker til vores flokdyrsmentalitet. For rigtig mange af os får lyst til at gå ud og benytte os af nogle af de mange tilbud, og vi mennesker følger gerne i hinandens fodspor – så det bliver lettere for os at give los, når vi ser, andre også er ude og bruge penge.
»Fordi december er en dyr måned, hvor vi gerne vil forkæle vores nærmeste, og vi måske bruger 100 kroner ekstra, end hvad vi lige havde planlagt på deres julegaver, kan man ikke sige, vi igen har et behov i januar for at bruge en masse penge. Måske har vi i stedet et behov for at spare penge. Derfor er januarudsalg attraktivt for os,« siger Jeppe Linnet.
Samtidigt er der mange, der gerne vil bytte nogle af deres julegaver. Butikkerne er klar over, at kunderne kommer hurtigt ud af starthullerne, og derfor starter udsalget mange steder allerede mellem jul og nytår.
»Hvis man virkelig er tilbudsjæger og virkelig gerne vil have tilbud til en ekstraordinær god pris, er det bedste råd, at man holder øje med butikkernes aviser og skynder sig afsted. Nogle gange er der f.eks. et begrænset antal. Det kan være en vare, der er på vej ud for at gøre plads til noget nyt i sortimentet,« siger Lotte Wøldiche Præstgaard fra Imerco.
Men løbet er ikke kørt, bare fordi du ikke når ud som en af de første. Tilbuddene kommer typisk drypvis over et par uger. Og i nogle tilfælde kan du endda slippe helt fra at rejse dig fra sofaen – og for at stå i kø i butikken med alle de andre flokdyr. Mange butikker har nemlig også en onlinebutik på deres hjemmeside, hvor tingene også bliver sat ned. Nogle af tilbuddene gælder tilmed kun online. Udover vores traditionelle udsalgsdage er flere amerikanske, som “Black Friday” og “Cyper Monday”, også kommet til. I USA er forbrugerkulturen mere ekstrem end her i landet, og folk ligger gerne i kø i flere dage foran butikkerne for at være først til de bedste tilbud. Mange butikker har også tilbud til de første, f.eks. en gratis Playstation til de første 100 i køen. Black Friday ligger altid på første fredag efter Thanksgiving. Kort efter er der Cyper Monday, som skyder online-julehandlen i gang og har lige så ekstreme tilbud.
Udsalg uden dårlig samvittighed
Hvad enten du handler i de fysiske butikker eller cyber-versionerne, så kan du sikkert godt genkende følelsen af, at du har købt noget, du ikke var kommet efter, bare fordi det var billigt. Og så har du måske tænkt, at butikkerne da også bruger alle tænkelige lejligheder til at pådutte os en undskyldning for at bruge penge. Det er ikke helt forkert, men det er heller ikke så entydigt.
»Man skal huske, at begge parter får noget ud af det. Kunderne får de varer, de er kommet efter til en god pris, og butikkerne kommer af med nogle af de varer, som ellers ville være svære at sælge,« siger Jeppe Linnet og uddyber:
»Markedet lever af at sælge ting til os forbrugere. Det er klart, når det er jul, påske eller sommerferie, sælger de ting, der er målrettet disse højtider. Man kan diskutere, om de forstærker hinanden - om højtiderne i virkeligheden er højtider, fordi markedet bestemmer det. Det er der ikke noget svar på. Men sikkert er det, at J-Dag ikke ville findes, hvis ikke Tuborg havde fundet på det.«
Mange af forbrugertraditionerne kommer fra USA, hvor dage som “Black Friday” og “Cyper Monday” er mere ekstreme end i Danmark, hvor de kun lige er begyndt. Men finder du pludselig dig selv midt i januarudsalget, skal du altså ikke have dårlig samvittighed. Det er nemlig en del af den grundlæggende mekanisme som menneske, forklarer Jeppe Linnet. Vi er flokdyr.
»I sidste ende er det dog mere kulturelt tillært end biologisk medfødt, det vi gør, når vi shopper. Vi har selvfølgelig et medfødt sanseapparat, der registrerer en overvældende mængde af påvirkninger, når vi træder ud i den travle januarhandel. Men det er en kulturel påvirkning, hvad de tegn betyder for os,« slutter han.