Annonce
Livsstil

Mænd drives mod det uforudsigelige

Ekstremsporten adventurerace hitter med sine hårde fysiske, psykiske og sociale prøvelser. Det er særligt de midaldrende mænd, der falder for det uforudsigelige løb, hvor alt kan ske.

»Er du der?!« råber han forpustet ud i luften, mens han i en hurtig bevægelse drejer hovedet i håbet om at få øje på holdkammeraten.

De løber på en skovsti. Natten nærmer sig og han ved, at mørket snart forvandler den grønne skov til en labyrint. Tempoet ryger lidt op. Han mærker kulden ramme ansigtet, og lidt efter hører han havet bruse. Det er nu, de skal springe.

Hvorfor jeg gør det? Det er spændingen. Man har en ide om, at kroppen godt kan klare de mange discipliner, som man skal igennem.
Alex Kjøller, deltager
»Hvorfor jeg gør det? Det er spændingen. Man har en ide om, at kroppen godt kan klare de mange discipliner, som man skal igennem, men man er nervøs og spændt på, om de sidste mange måneders træning op til har været tilstrækkelig. Er jeg stærk nok til alle disciplinerne, og kan min krop rent faktisk præstere alt det, den skal udsættes for? Og så finder man ud af, at kroppen kan mere, end man tror. Ens mentale grænser bliver flyttet, mens man er derude,« forklarer den 41-årige bornholmer Alex Kjøller om sin yndlingssport, adventurerace.

Lokket til løb

I øjeblikket er han ved at træne til sit næste løb, Skandia Island Explorer, der finder sted på solskinsøen i midten af september. Det betyder, at han hver dag, inden han møder på arbejdet som it projektkoordinator på Bornholms Hospital, trækker i træningstøjet for at sikre, at kroppen er klar. Det samme gentager sig, når han får fri fra arbejde.

Skandia Island Explorer
  • Fandt sted i weekenden, den 12. til 14. september 2014.
  • Adventurerace blev født i New Zealand i 1980’erne, hvor nogle eventyrlystne sportsfolk eksperimenterede med at sammensætte forskellige adventure-aktiviteter og ekspeditions-momenter i én sport, som de kaldte adventureracing.
  • Da det foregik i naturen, blev det bestemt, at man skulle gennemføre løbet i hold, så sikkerheden var i orden.
  • Kilde ardk.dk/ Thure Fuhrmann Kjær
»I morges trænede jeg løb, og i eftermiddag skal jeg ud med mountainbiken. Jeg er heldig at have en meget forstående familie, som ved, at de mange discipliner kræver masser af træning, og det er tid, der skal passes ind i hverdag, hvor alt andet også skal fungere. De ved, hvordan jeg i ugerne op til et race er svær at føre en samtale med, da jeg mentalt allerede er startet løbet, og tankerne flyver rundt omkring de udfordringer, der står for døren,« fortæller Alex Kjøller.

Det var netop det bornholmske løb, som vækkede hans interesse for den ekstreme sport for fem år siden. Her blev han lokket til at deltage af en kammerat.

»Jeg gik fra slet ikke at træne til lige pludselig at træne op til 14 timer om ugen i perioden op til mit første løb,« siger han og tænker tilbage på sin debut.

»Sommervejret slog varmerekord her på Bornholm, hvilket betød, at min kammerat og jeg løb rundt i 36 graders varme. Bagefter regnede jeg ud, at jeg i de 24 timer løbet varede, havde drukket 16 liter vand. I ugen efter løbet kunne jeg ikke holde smagen af vand ud. Jeg havde simpelthen fået nok.«

"Når jeg fortæller, hvad jeg har fået lavet, lyder det imponeret: Wauw, hvor ser det naturligt ud!"

Til gengæld var han blevet afhængig af den ekstreme form for løb.

»Det er sådan en fantastisk følelse, når man når målstregen. Man er træt, men fyldt med glæde over, at kroppen er kommet igennem alle prøvelserne, og at man har gjort det som et team. Men når man har været så fokuseret i 24 timer, og i perioden op til løbet, så kan man ikke lige slippe det med det samme. Jeg kan huske alt i flere måneder efter – hver en sti, hver en sten. Jeg er længe fokuseret på de fejl, der måske blev begået, og hvordan jeg kan gøre det bedre til næste gang,« forklarer Alex Kjøller.

Stigende interesse

Skandia Island Explorer er et 24 timers adventurerace, hvor deltagerne i hold på to eller tre deltagere tilbagelægger 202 km. Løbet er fordelt på 11 mindre etaper, så hver deltager samlet kommer igennem 100 km på mountainbike, 48 km løb, 24 km kajaksejlads, 26 km på rulleskøjte, 4 km kombineret svømning og klatring. Deltagerne skal igennem samarbejde finde rundt til posterne, og det gælder om at få hele holdet hurtigst i mål.

Deltagerne kommer ud for lidt af hvert både dag og nat. Foto: Martin Paldan

Manden bag løbet på Bornholm er Thure Fuhrmann Kjær. Han er regerende danmarksmester i sporten, som han har dyrket i 12 år. De sidste fem år har han arrangeret både korte og lange adventurerace herhjemme, og han mærker tydeligt en stigende interesse.

»Jeg kan se, at der hele tiden kommer flere løb i adventuregenren. Jeg kan også se det på tilmeldingerne til vores løb, hvor vi får flere nye deltagere hvert år,« siger han.

Rapport: Hård motion skader ikke helbredet

Ifølge Thure Fuhrmann Kjær er det blandt andet det sociale, der gør oplevelsesløbet populært.

»Det er ikke en egoistisk sport, og man bliver nødt til at arbejde sammen, for at det skal lykkes. Så det er ikke kun på det psykiske, man mærker udfordringen, men også på det fysiske. Sporten rider i kølvandet på triatlon, som er meget formaliseret, men i et oplevelsesløb er banerne altid forskellige, og deltagerne kan komme ud for hvad som helst,« forklarer han.

Drivkraft i det uforudsigelige

Netop jagten på det uforudsigelige ser mandeforsker Kenneth Reinicke fra Roskilde Universitet som et fællestræk hos mange midaldrende mænd.

»Livet er på mange måder blevet for forudsigeligt, med en god fast stilling, kone og børn. Som ægtepar kender vi hinanden så godt, og børnene er ikke helt små mere og kan klare sig selv. Så stiller de fleste mænd sig selv spørgsmålet: Hvad er det egentlig, der er min identitet? Jeg ser tendensen som en kobling til ungdommen, hvor man var helt ung og skulle prøve nye ting,« forklarer han.

Dyrkningen af den ekstreme sport er også en måde at leve op til de store krav, der stilles til den moderne mandekrop. Adventurerace bringer dog noget nyt i spil, i forhold til andre genrer inden for ekstremsporten, nemlig det sociale aspekt i jagten på den ekstreme fysiske præstation.

Det er jo nærmest en jægerkorps-uddannelse, som bliver brugt i jagten på den perfekte maskulinitet.
Kenneth Reinicke, mandeforsker
»Det er jo nærmest en jægerkorpsuddannelse, som bliver brugt i jagten på den perfekte maskulinitet, og den kan man få samtidig med, at vi har det sjovt sammen. Det kan jeg godt forstå giver en anden og mere bred tilfredsstillelse. Man er ikke kun sig selv og skal overgå sig selv, men vi skal prøve at forbedre os som hold. Det giver et kick, nærmest som om man er i krig,« forklarer han.

I takt med at det moderne menneske bliver rigere, lever sundere og dermed længere vil flere søge mod de sociale ekstremsportsgrene i fremtiden, spår Kenneth Reinicke.

»Vi har krav og forventninger om, at der skal ske noget mere, og det er positivt langt hen ad vejen, men hvis hård træning og ekstremsport bliver svaret på alt, hvordan får vi så koblet af? Man udvikler en form for afhængighed, hvis man skal ud på et overdrev for at kunne mærke sig selv, og det er mænd, der i større grad kan risikere at gå i den fælde,« pointerer han.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Mad & Vin
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her