Dansk studerende udvikler mundbind, der ikke flyder på fortove og veje

Hvad skal der ske med de millioner af engangsmundbind, der hver dag bliver brugt og derefter smidt ud over hele verden? Det problem har 29-årige Sara Lee Krog fra Danmark sat sig for at løse.

Artiklens øverste billede
Masken er lavet af to lag stof, der er trykket sammen med en såkaldt tekstilbinder, som er tilføjet stoffet metaloxid. Imellem de to stoflag er der en batteridreven lysleder, der belyser metaloxiden med UV-lys. Ud af det opstår reaktive atomer, som kan uskadeliggøre virussen. Foto: Privat

For mange mennesker verden over er mundbind blevet en lige så fast del af det at træde uden for eget dørtrin som mobil, nøgler og tegnebog. I nogle lande er mundbindende påkrævet overalt, i andre kun når du er inden døre, og i Danmark er de nu blevet et påbud i den offentlige transport.

Og det kan vise sig at blive et miljøproblem.

For hvad skal der ske med de millioner – hvis ikke milliarder – af engangsmasker, der skal beskytte befolkninger i hele verden mod coronavirus?

Det problem har en ung studerende fra Danmark sat sig for at løse. Egentlig lidt ved en tilfældighed.

Sara Lee Krog er 29 år og studerer på Designskolen Kolding. Sidste år tog hun et udvekslingssemester på The University of the West of England i byen Bristol. Her fik hun mulighed for at kombinere design med kemi. Hun fandt en partner i sin kemiprofessor og valgte at blive i England for at udvikle vægpaneler, der kan rense luften, som en del af hendes specialeafhandling.

»Da coronapandemien brød ud, valgte vi at skifte panelerne ud med mundbind. Den samme teknologi, der kan rense luften, kan bruges til at beskytte mod vira,« siger Sara Lee Krog, der i øjeblikket arbejder tæt sammen med sin kemiprofessor om et genanvendeligt stofmundbind til at beskytte mod virus.

Masken er lavet af to lag stof, der er trykket sammen med en såkaldt tekstilbinder, som er tilføjet stoffet metaloxid, forklarer Sara Lee Krog. Imellem de to stoflag er der en batteridreven lysleder, der belyser metaloxiden med UV-lys. Ud af det opstår reaktive atomer, som kan uskadeliggøre virussen.

»Potentielt kan maskerne holde til at blive brugt i en hel måned. Derefter er man nødt til at skifte selve maskedelen, mens batterier og UV-ledere kan genbruges. På den måde er det bæredygtigt,« forklarer hun

Lang vej endnu

Der findes allerede genanvendelige stofmundbind på markedet. Blandt andet har store modehuse som Nike, Adidas og Wolford sat moderigtige designermundbind til salg.

Men selv om direktør for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, flere gange har været ude at sige til danskerne, at stofmundbind er bedre end ingen mundbind, har Sundhedsstyrelsen også gjort klart, at det blå engangsmundbund er det, man anbefaler, da det ifølge myndighederne beskytter bedre.

Sara Lee Krog er 29 år og studerer på Designskolen Kolding. Foto: Privat

Derfor er det også afgørende, at der bliver produceret mundbind, der både beskytter mod virus og er bæredygtige, mener Sara Lee Krog.

Hun frygter for, hvad de mange engangsmasker kan have af konsekvenser for miljøet.

»Der er allerede nu tegn på, at masker ender i havet, fordi de ikke bliver genanvendt. De kan ende med at blive forurenende på et problematisk niveau.«

Maskerne, som hun selv er ved at producere, er langt fra klar til produktion og distribuering, fortæller hun. I samarbejde med sin kemiprofessor er hun nået til anden testrunde af mundbindene.

»Den første prototype skulle testes for, om den kunne nedbryde flygtige organiske forbindelser, som minder om virus. Anden prototype tester vi for, om den kan beskytte mod vira. Hvis den kan beskytte mod én slags virus, kan den med stor sandsynlighed nedbryde dem alle – også corona,« siger Sara Lee Krog.

Hvis anden testrunde er en succes, vil næste trin være at teste mod coronavirus. Og det skal der søges nye midler til, forklarer den 29-årige designstuderende.

»Hvis det viser sig, at den ikke beskytter mod vira, så må vi tilbage til tegnebrættet og prøve igen, indtil det lykkes.«

Kaffefilter i ansigtet

Det er en lang proces at skabe et mundbind, der både er bæredygtigt og beskytter.

Sara Lee Krog håber på, at hendes produkt er færdigudviklet i god tid og kan anvendes under coronakrisen.

Men selv hvis produktionen trækker i langdrag, vil hun arbejde på, at det kommer på markedet, siger Sara Lee Krog. Selv hvis coronapandemien på det tidspunkt er ovre.

»Lige nu vil jeg gerne hjælpe alle dem, der er i frontlinjen og bliver udsat for corona på daglig basis. Her tænker jeg eksempelvis på læger og sygeplejersker.«

»Men man har også brug for genanvendelige masker andre steder. Der er jo forurening i luften mange steder i verden, og det kan gøre folk syge. Så er der dem, der arbejder i forurenede arbejdsmiljøer, de har også brug for ordentlige masker,« siger Sara Lee Krog og understreger, at der jo også er influenzaepidemier hvert år, hvor masken kan beskytte dem, der er særligt udsatte.

Indtil videre er masken ikke helt færdigdesignet, fortæller Sara Lee Krog.

Den er lidt flosset og er ikke så pæn at se på. Det skal hun have styr på. Men design er altså ikke det, der prioriteres højest.

»Rækkefølgen er komfort, funktion og så æstetik til sidst. Det er en bevidst prioritering.«

Hvis masken ikke er komfortabel, vil ingen gå med den, og hvis den ikke beskytter, er den ubrugelig. Så man kan argumentere for, hvad der er vigtigst, forklarer hun.

»Men altså, det er ikke, fordi den skal ligne et kaffefilter eller noget, vi bør have i trusserne i stedet for ansigtet,« siger Sara Lee Krog og understreger, at design selvfølgelig også har en betydning.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.