Teatre vil kaste lys over DR's skrottede julekalender

Julekalenderen blev nedlagt, fordi den ikke levede op til DR's forventninger, lød det.

Artiklens øverste billede
Foruden Johanne Schmidt-Nielsen og Georg Metz medvirker Claes Bang, Mette Horn, Andreas Jebro, Stine Schrøder Jensen, Jesper Groth og Dan Zahle i engangsforestillingen. Arkivfoto

Danskerne får nu alligevel mulighed for at opleve castet fra DR's omdiskuterede radiojulekalender "Jul i Republikken", som ellers blev skrottet dagen før premieren den 1. december.

Det er de to københavnske teatre Mungo Park og Aveny-T, der vil samle hele det oprindelige hold af medvirkende til en såkaldt »happening« baseret på julekalenderen. Der er ikke tale om et egentligt teaterstykke, men en manifestation inspireret af den oprindelige historie, forklarer Mungo Parks teaterdirektør Lasse Bo Handberg.

»Vi kan af gode grunde ikke spille det hele, for det er jo 24 afsnit á 8 minutter lavet til et andet medie. Men man kan vel definere det som en slags resume: En rekonstruktion af det handlingsforløb. Fordi det er en aktion, giver det heller ikke mening at opføre det mere end en gang,« siger han.

Julekalenderen, der blev markedsført som en satirisk voksenjulekalender om kongehuset med bl.a. den prisvindende skuespiller Claes Bang som prins Henrik og Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen som præsident, skulle have været sendt på radiokanalen P1.

Men i sidste øjeblik blev den nedlagt - ifølge DR's kulturdirektør, Tine Smedegaard Andersen fordi, den ud fra en samlet vurdering ikke levede op til DR's standarder. Det sparkede dog gang i diskussioner om, om DR havde nedlagt julekalenderen, fordi timingen var dårlig i forhold til det kommende medieforlig, eller fordi den politisk tippede for meget til den røde side.

Julekalenderens instruktør, Lotte Svendsen, forklarede nemlig over for Ekstra Bladet, at der fra DR's side havde været problemer med de medvirkende, man havde castet. Det drejede sig om, at man havde sat Johanne Schmidt-Nielsen på rollelisten, mens journalist hos Information Georg Metz var hentet ind som speaker.

Ifølge instruktøren mente DR ikke, at »to så venstreorienterede kræfter« kunne optræde i samme DR-program. Derfor måtte julekalenderen i al hast omskrives, hvilket kan have kostet på kvaliteten - men formentlig ikke nok til, at den derved blev uspiselig for lytterne, forklarede hun.

Tine Smedegaard Andersen har ikke udelukket, at der muligvis var den slags overvejelser om de medvirkende, men over for Ekstra Bladet har hun tidligere afvist, at det var relevant for beslutningen om, om julekalenderen skulle sendes. Hun har også afvist at komme med konkrete eksempler på, hvordan julekalenderen ikke var landet, der hvor DR ønskede.

I en pressemeddelelse fra Mungo Park og Aveny-T lyder det, at »meget tyder på, at kalenderen er blevet lagt ned, fordi den havde påstået politisk slagside,« og at teatrene finder dette problematisk. Det er hele grundlaget for engangsforestillingen "Jul i republikken – frit efter en nedlagt julekalender".

Det er umiddelbart kun instruktøren, der har fremlagt den vinkel. Hvorfor tror I ikke på DR, når DR siger, at det ikke var afgørende for aflysningen?

»Jeg synes, der er rigtig mange indikationer på, at det forholder sig sådan - f.eks. det, at Johanne og Georg ikke kunne være med i det samme program, synes jeg er en stærk indikation. Jeg har forståelse for, at man i en kunstnerisk proces laver alle mulige ændringer for at afbalancere, og det er meget muligt, at kvaliteten ikke har været god nok. Men kan man skille de to ting ad?« spørger Lasse Bo Handberg og fortsætter:

»Kan man med sikkerhed sige, at man ikke er nervøs for at få en sag på halsen op mod et medieforlig? Ville man synes, kvaliteten var acceptabel, hvis ikke der var de politiske omstændigheder? Det får vi aldrig svar på, men det er den fornemmelse, som gør, at vi har lyst til at lave en happening,« siger han.

Han understreger, at han bestemt ikke anklager DR for bevidst selvcensur. Men han er bekymret for, om aflysningen er et skridt mod, at grænserne - måske uden man opdager det - langsomt flyttes, så tilgangen til satire og fiktion bliver mere ufri, og der slækkes på armslængdeprincippet mellem politikere og DR. Det er endnu farligere end selvcensur, mener han.

Mungo Park og Aveny-T's opsætning indeholder hele det oprindelige cast. Foruden Georg Metz og Johanne Schmidt-Nielsen medvirker Claes Bang, Mette Horn, Andreas Jebro, Stine Schrøder Jensen, Jesper Groth og Dan Zahle.

Arrangementet bliver kun vist én gang på Aveny-T på Frederiksberg ï København den 20. december kl. 21.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.