Annonce
Musik

Mariah Carey har afsløret psykisk sygdom: »Jeg levede i konstant frygt for, at nogen ville afsløre mig«

Afsløringen kan være med til at hjælpe andre der lider af psykisk sygdom, mener formanden for Landsforeningen SIND.

Mariah Carey afslører, at hun er diagnostiseret bipolar. Foto: Jordan Strauss

I mange år var der ingen, der vidste det, fordi hun var flov over det, og fordi hun ikke ville se sandheden i øjnene. Men nu ved hele verden det, og hun er »stolt af sin ærlighed.«

Mariah Carey afslørede i denne uges udgave af magasinet People, at hun er diagnosticeret som bipolar.

»Indtil for nylig levede jeg i fornægtelse og isolation og i konstant frygt for, at nogen ville afsløre mig. Det var alt for tung en byrde at bære, og jeg kunne simpelthen ikke klare det mere,« fortæller hun i interviewet.

En bipolar lidelse er kendetegnet ved, at man oplever både maniske perioder, hvor man er meget opstemt, energisk og udfarende, og depressive perioder, hvor man er nedtrykt og tappet for energi.

Omkring 40.000 danskere lider ifølge Psykiatrifonden af bipolar lidelse, hvilket svarer til ca. 1 procent af den voksne danske befolkning.

Verdenssunhedsorganisationen WHO skønner, at sygdommen ligger nummer 22 på listen over de sygdomme, der udgør den største belastning for det enkelte individ og for samfundet ud af i alt 108 sygdomme. Det skyldes, at mange får den første sygdomsepisode i ungdomsårene, hvilket påvirker deres muligheder for at få en uddannelse og senere et arbejde.

»Øv-bøv. Din mor er indlagt på Risskov, så du er mærkelig«

Ifølge formanden for Landsforeningen SIND, Knud Kristensen, kan Mariah Careys historie være med til at aftabuisere lidelsen.

»Hver gang en kendt person stiller sig frem og fortæller, at han eller hun lider af en psykisk sygdom, så vil mange mennesker, der lider af det samme, kunne spejle sig i det. Det giver rigtig meget håb for folk at se, at man godt kan klare sig godt, selvom man lider af en psykisk sygdom,« siger han.

Mariah Carey fik stillet diagnosen i 2001. Hun blev indlagt efter et fysisk og mentalt sammenbrud, og lægerne konstaterede efter grundige undersøgelser, at hun var bipolar.

»Jeg nægtede at tro det,« fortæller Mariah Carey om sin reaktion på lægernes dom tilbage i 2001, og tilføjer at de seneste år har været de hårdeste i hendes liv.

Søvnapnø medvirkede til skuespiller Carrie Fishers død

»I lang tid troede jeg, at jeg havde et søvnproblem. Men det var ikke normal søvnløshed, hvor jeg lå og talte får. Det kørte rundt inde i hovedet på mig med arbejde, arbejde, arbejde. Jeg var irritabel og frygtede konstant at svigte folk. Det viser sig, at det var en form for mani, og så ramte jeg "muren". Mine depressive perioder var kendetegnet ved, at jeg havde meget lidt energi til at foretage mig noget som helst. Jeg følte mig ensom og ulykkelig. Jeg følte også skyld over, at jeg ikke gjorde det nødvendige for min karriere som sanger,« fortæller Mariah Carey.

For nylig indså hun så endelig, at hun havde brug for hjælp og startede i terapi.

»Jeg tager medicin, som lader til at virke temmelig godt. Jeg bliver ikke for træt og passiv af medicinen. Det vigtigste er at finde den rette balance,« fortæller hun.

Er du bange for at blive syg?

Knud Kristensen mener, at Mariah Careys fortælling kan være medvirkende til, at flere mennesker med bipolar lidelse kommer i bahandling hurtigere, end de ellers ville være kommet.

»Når nogen fortæller, at de skulle have været i behandling for lang tid siden, får det sandsynligvis folk, der sidder i samme situation lige nu, til at tænke, at de nok burde tage ved lære af det. Det kan også føre til, at de pårørende lidt hurtigere træder til og skaffer hjælp,« forklarer han.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Grønland står over for et vigtigt valg

Lad nu selvstændighedsdebatten hvile og fokuser på de udfordringer, som Grønland virkelig står over for.
Annonce
Annonce
Annonce
Rytmisk musik
Annonce
På den anden side
Annonce
Paradis på 587 kvadratkilometer: Her er øen med egen lakridskonge, Michelin-stjerne og unikt hotel
Der er også liv på Bornholm uden for sæsonen. Stadig flere gode hoteller og restauranter vælger at holde helårsåbent, og det trækker tilflyttere og turister til. Det nye Hammershus Besøgscenter tegner også til at blive et tilløbsstykke. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her