Annonce
Litteratur

Den sjoveste pen i den unge litteratur

Stine Pilgaard følger op på sin bedstsælgende debut med en roman om livet i en andelsboligforening.

”Jeg bliver altid rørt over de situationer, hvor vi forsøger at skabe mening og sammenhæng, og lejlighedssangen er et eksempel på, at kærligheden finder sted.” Foto: Sebastian Buur Gunvald

Stine Pilgaard har det svært med parmiddage, pakkespil og stavefejlen i Jensens Bøfhus’ logo. Til gengæld elsker hun Giro 413, islandske sagaer og mænd i midtlivskrise. Sidstnævnte, fordi de med deres rastløshed minder om hende selv:

”Jeg spejler mig selv i dem, for jeg er også altid bange for at gå glip af noget. Der er noget meget poetisk i, at man har fået alt det, som man gerne ville have, og så er det bare ikke nok! Der ligger en kæmpe energi og fremdrift i, at mennesket ikke bliver tilfreds,” siger hun.

Stine Pilgaards debutroman ”Min mor siger” er udkommet i otte oplag og blev ved sin udgivelse hyldet af anmelderne for sin originale sprogbrug og sin tørre humor.

I den nye roman er hovedpersonen en ung kvinde, der skriver horoskoper og lejlighedssange, og på den måde lærer ejendommens mange sære eksistenser at kende. Også i den nye roman er der mindeværdige replikker. Hovedpersonens mor konstaterer, at ”en familie er lige som nytårsaften (…) Den bliver aldrig helt, som man havde håbet”, mens den lesbiske senior Ruth er ”lige som Sallingsundbroen (…), jeg holder mig kun oprejst med piller.”

Trods den humoristiske tone er litteratur dog en alvorlig ting for Stine Pilgaard:

»Kærlighed og litteratur er de to ting, jeg har størst tiltro til i den her verden, hvor man jo ellers kan blive meget skuffet og desillusioneret. Jeg tror på, at litteraturen kan være et vigtigt modsprog, og at den kalder på en empati, for man kan ikke læse et stykke skønlitteratur uden at sætte sig i karakterernes sted.”

Læs hele interviewet og anmeldelsen af ”Lejlighedssange” i Premium:

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Sange fra anden sal
Den lovende Stine Pilgaards ”svære toer” er en fin og vellykket kollektivroman med sprogligt overskud og velturnerede punchlines.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Eksperter: Frygt for ringere ældrehjælp spiller ind, når ældre vælger at flytte tættere på børn og børnebørn

Ønsket om at være tæt på børn og børnebørn får ældre til at overveje at forlade hjembyen og flytte tættere på familien, viser en spørgeundersøgelse. Men også udsigten til ringere hjemmehjælp og ventelister på plejeboliger har betydning for deres beslutning om at flytte, mener eksperter. Kurt Madsen og Ellen Nørgaard forlader Vestjylland for at slå sig ned tættere på familien.
Annonce
Annonce
Litteratur

Det skete i Danmark

Herbert Pundik forudser, at den jødiske saga i Danmark slutter i løbet af to til tre generationer.
Annonce
På den anden side

Kommentar: Drengene i grotten siger noget om en journalistisk krise

Palle Weis
Historien om drengene i grotten havde alt, og heldigvis kom de alle ud i live, men mediedækningen afslører også en tilgang, hvor føleri er det styrende princip.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her