Kina forbyder homoseksualitet på tv
Indhold, der ”overdriver den mørke side af samfundet”, forbydes nu på kinesisk tv - og det gælder alt fra utroskab til reinkarnation.
For Kinas godt 1,4 mia. indbyggere er det slut med at se film og serier, der indeholder skildringer af homoseksuelle.
Det er resultatet af Kinas nye retningslinjer, der skal gøre op med online film- og tv-indhold, som ifølge regeringen ”overdriver den mørke side af samfundet".
Det skriver det britiske nyhedsmedie The Guardian.
De kinesiske myndigheder har således skærpet reglerne på området for at fjerne ”vulgært, umoralsk og usundt indhold” fra de kinesiske computer- og tv-skærme.
Med de nye regler bliver det dermed fremover ulovligt for landets streamingtjenester at producere og vise indhold, der omfatter homoseksualitet, utroskab, incest og pædofili, lige som visningen af bl a. rygning, druk, udfordrende beklædning og reinkarnation også forbydes.
I 2009 fastsatte den kinesiske regering et sæt regler, der ifølge det kinesiske medie Chinafilminsider.com forbød tv-indhold af ”overtroisk karakter”, samt tv-indhold der kunne virke ”forstyrrende for kinesisk kulturel tradition”. Det er de regler, der nu strammes.
Det sker ifølge det kinesiske medie, efter at regeringen i den forgangne uge forbød streaming af tv-dramaet ”Addicted” (også kaldet "Heroin") fra kinesiske hjemmesider. Ifølge The Guardian blev tv-dramaet fjernet fra streamingtjenesterne, fordi det skildrer to mænd i et romantisk forhold.
»Intet tv-drama skal vise unormale seksuelle relationer og adfærd såsom incest, homoseksualitet, seksuel perversion, seksuelle overgreb, seksuelt misbrug, seksuel vold osv.,« lød begrundelsen fra de kinesiske myndigheder ifølge det britiske nyhedsmedie.
De nye retningslinjer har mødt stor modstand blandt Kinas befolkning, herunder især blandt de kinesiske aktivister, der i en lang årrække har kæmpet for homoseksuelles rettigheder. I Kina blev det lovligt at indgå i et forhold med én af samme køn i 1997, men homoseksualitet forblev på den officielle liste over en psykiske sygdomme frem til 2001.
Selv om de nye regler først lige er trådt i kraft, har de kinesiske myndighederne længe udøvet en lignende stringent censur over for såvel offline som online tv-produktioner. Flere af Kinas ledende streamingtjenester har således de seneste år fået forbud mod at vise en række film og tv-serier.
Det gælder bl.a. Le Eco, som har fået fjernet tv-serien ”Go Princess Go”, der skildrer en mand, som rejser tilbage i tiden og bliver kvinde, samt Hunan’s TV, der har fået forbud mod at vise landets mest populære tv-show, ”The Empress of China”, da seriens kvindelige skuespillere angiveligt viste for meget kavalergang.
I september 2015 blev alle kinesiske hjemmesider desuden beordret til at fjerne en dokumentar om den unge homoseksuelle kineser Mama Rainbow.
I 2015 besluttede regeringen ydermere, at al import af internationalt tv-indhold skal screenes og godkendes af kinesiske myndigheder, før det oploades til kinesiske hjemmesider.
Samme procedure kommer nu til at gælde for al national tv-produktion. Hidtil har Kinas statsadministration for Presse, Publikation, Radio, Film og TV gennemgået online film og tv-serier efter offentliggørelse, men med de nye regler skal store dele af det online indhold fremover gennemses og godkendes af myndigheden, før det må blive offentliggjort.