90210 gjorde torsdag til lillefredag

Kultserien amerikaniserede danske unge og skabte fremmødeproblemer på gymnasierne.

Artiklens øverste billede
Hele den glade flok, der bjergtog det unge danske publikum - og stadig gør det.

Den evige teenager Brian Austin Green fylder mandag 40 år. Green er formentligt bedst kendt for sin rolle i kultserien Berverly Hills 90210, hvor han spiller den kiksede David Silver, som gennem serien udvikler sig til en musikproducer med misbrugsproblemer.

På danske gymnasier begyndte man at holde "proms".

Karen Klitgaard Povlsen, lektor, Aarhus Universitet.

Sammen med resten af castet tryllebandt han en hel generation med en serie, som handler om en gruppe unge i det privilegerede Beverly Hills, men også besvarer en række spørgsmål om racisme, misbrug, prævention og spiseforstyrrelser. 

Ifølge forsker er Beverly Hills 90210 en af årsagerne til amerikaniseringen af danske unge og fremmødeproblemer på gymnasierne.

Første af sin slags

I Danmark begyndte TV2 at sende Beverly Hills 90210 en gange om ugen fra foråret 1993.

Serien fik overvældende succes, og er ifølge Karen Klitgaard Povlsen, lektor, Institut for Æstetik og Kommunikation ved Aarhus Universitet, årsagen til en række sociale fænomener blandt danske unge.

"Beverly Hills førte til en form for amerikanisering af hele gymnasielivet, hvor man på danske gymnasier for eksempel begyndte at holde "proms". Man kunne også se det på moden og måden, at det var smart at opføre sig på,” siger forskeren, som har skrevet bogen Beverly Hills 90210: Soaps, ironi og danske unge.

Derfor fik den succes

Beverly Hills 90210 var efter fire uger på top ti over de mest sete programmer i Danmark med mere end en million seere pr. episode.

Ifølge forskeren er der en række årsager til seriens succes - timing, dygtige manuskriptforfattere og problemer i øjenhøjde.

"Den kom på det rigtige tidspunkt, da den begyndte at blive produceret i 1990. De serier, man kendte på det tidspunkt var Dallas og Dollars. De 12-16 årige så næsten ikke fjernsyn, da der ikke var noget tv, som henvendte sig til dem. I dag taler man om kvalitets tv-serier som Mad Men og Sopranos. Beverly Hills var det første eksempel på den slags serier," forklarer Karen Klitgaard Povlsen.

Problemer med undervisningen

Serien blev i begyndelsen sendt hver torsdag og samlede en masse unge foran skærmen som en ugentlig begivenhed.

"Det var i 90’erne, at torsdag blev til lillefredag på grund af Beverly Hills. Og det var især pigerne, der mødtes og så serien sammen, men drengene gjorde det også. Så gik man i byen bagefter. Det var et ukendt fænomen indtil TV2 begyndte at vise serien. Det blev diskuteret meget, fordi mange gymnasier fik problemer med at gennemføre undervisningen om fredagen," fortæller Karen Klitgaard Povlsen.

Fraværet skabte en del debat, og efter noget tid rykkede TV2 udsendelsen til onsdag, hvor det så gik ud over onsdagsarrangementerne, der var tradition for at afholde på gymnasierne og især på højskolerne,  ifølge Klitgaard Povlsen.

Ironisk distance    

Selv om serien behandler en række spørgsmål, der formentligt er genkendelige for de fleste, er det forskerens indtryk af de danske unge havde en ironisk distance til de amerikanske unge.

”For nogle var det vigtigt, at serien tog fat på misbrug af kroppen, mad, stoffer og alkohol. Men de fleste af dem, jeg havde fat i, gjorde lidt grin med den moralisering," siger hun, men forklarer samtidigt, at det efter hendes opfattelse er normalt, at unge tager en smule afstand til emner, som egentlig optager dem meget.

Serien blev produceret fra 1990 til 2000 og siden har der været en række genudsendelser på TV2, som har været ganske populære.

Dylan og Brenda, der blev spillet af Luke Perry og Shannen Doherty, var et af seriens populære par.

En efterfølger?

En ny version af serien, som blot går under navnet 90210, hvor en række af de gamle karakterer optræder, har fået moderat succes.

Ifølge forskeren er det ikke rigtigt muligt at lave en succesfuld efterfølger, fordi 90210-generationen er voksen og holder af nostalgien i de gamle udsendelser. Et program har dog fået en status som ligner blandt nutidens unge.

"Realityserier behandler samme emner som Berverly Hills. Et program som Paradise Hotel fik en lignende status, især blandt drenge, på et tidspunkt," mener Karen Klitgaard Povlsen.

Green var Silver i virkeligheden

Fødselsdagsbarnet Brian Austin Green fik i sin tid rollen som David Silver, fordi producerne af Beverly Hills 90210 mente, at Green mindede om karakteren David Silver.

I serien begyndte Silver at arbejde som dj og rapmusiker, hvilket Green også forsøgte sig med i virkeligheden.

Efter Beverly Hills 90210 medvirkede Austin Green blandt andet i kæmpesuccesen Desperate Housewives samt en række andre tv-serier.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.