Filminstruktøren Alan Parker er død

Alan Parker, der har instrueret en stribe kendte film, er fredag død efter længere tids sygdom.

Artiklens øverste billede
Den britiske filminstruktør Alan Parker er død, 76 år gammel. Foto: Jesper Nørgaard Sørensen

Filminstruktøren Alan Parker, der blandt andet har instrueret "Evita", "Mississippi Burning" og "The Commitments", er død i en alder af 76 år.

Det skriver det amerikanske medie Variety.

Ifølge mediet døde Alan Parker efter længere tids sygdom, hvilket The British Film Institute skulle have bekræftet.

Sir Alan William Parker, som hans fulde navn var, blev født i Islington i London. Op gennem 1960'erne lavede han tv-reklamer. Inden for spillefilm fik han sit store gennembrud med "Bugsy Malone" fra 1976.

Den blev fulgt op af "Midnight Express" to år senere, der havde en mere hård tone og ligeledes blev et stort hit.

Musik spillede altid en stor rolle for Alan Parker, der også er instruktøren fra "Pink Floyd - The Wall", der er en surrealistisk og animeret fortolkning af albummet af samme navn.

Sidst i årtiet instruerede Alan Parker "Mississippi Burning" med Gene Hackman og Willem Dafoe i hovedrollerne som to FBI-agenter, der efterforsker mordene på borgerrettighedsaktivister i Mississippi.

Filmen blev nomineret til syv Oscar-statuetter.

Få år senere lavede Alan Parker den betydeligt lette og mere humoristiske musical "The Commitments" om en gruppe fattige soulentusiaster i Irland. Den blev en stor succes.

Blandt Alan Parkers seneste film af "Evita" og "Angelas Ashes".

Da han blev 70, indstillede han dog karrieren. Til det britiske medie The Guardian sagde han i 2017, at han var blevet træt.

- Jeg fandt hele processen med at rejse penge til en film ødelæggende. Når jeg går til pengeautomaten foran mit lokale supermarked, sidder der en mand med sin hund i skødet og hånden rakt frem.

- Pludseligt tænkte jeg, at det var mig. Men i stedet for en hund var det mit manuskript, jeg havde i skødet, mens jeg tiggede penge, sagde han.

Alan Parker fastholdt en vis forbindelse til filmindustrien, men kastede sig ellers over at male

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen