Succesrig instruktør kom ind fra sidelinjen

75 år søndag: Morten Arnfred er en af de centrale instruktører i nyere dansk film med både ikoniske ungdomsfilm, komedier og kendte serier på generaliebladet.

Artiklens øverste billede
Morten Arnfred debuterede i 1976 med ”Måske ku’ vi”. Blandt hans mange senere og meget varierede meritter er en lang række spillefilm og tv-serier. Arkivfoto: Mads Winther/Ritzau Scanpix

Filminstruktøren Morten Arnfred har aldrig møvet sig forrest eller været bange for at tage én for holdet.

Alligevel har han sat sine solide såleaftryk på dansk film med voldsomt populære film fra ”Mig og Charlie” over den sidste Olsen Banden-film til ”Lykkevej”.

Uden en instruktøruddannelse debuterede han i 1976 med den ikoniske, men siden hen også stærkt kontroversielle ungdomsfilm ”Måske ku’ vi”.

Arnfred overtog efter en krise på filmsettet instruktørstolen undervejs fra den oprindelige instruktør, Lasse Nielsen, som en række af filmens nu for længst voksne barneskuespillere for et par år siden beskyldte for overgreb. Disse involverede dog ikke Arnfred, og han har afvist ethvert kendskab til det.

Få år efter instruerede Arnfred med ny kolossal succes ”Mig og Charly”. Ungdomsfilmen gjorde en purung Allan Olsen, som Arnfred fandt i en ungdomsklub, danmarksberømt som børnehjemsdreng.

Fra socialrealisme til komedie

Det samme blev Kasper Windings titelmelodi med C.V. Jørgensen ved mikrofonen. 600.000 gik i biografen for at opleve den kombination, og filmen sikrede Arnfred hans første Bodil-pris.

Den næste nappede han allerede året efter for den socialrealistiske ”Johnny Larsen” – igen med Allan Olsen i hovedrollen. Den musikglade Arnfred havde også genvalg til Winding og C.V. Jørgensen på lydsporet.

Få år efter landede Arnfred endnu en Bodil for landbrugsdramaet ”Der er et yndigt land”. Filmen gav ham hædrende omtale ved filmfestivalen i Berlin.

Blandt Arnfreds mange senere og meget varierede meritter er en lang række spillefilm og tv-serier. Han var medinstruktør på Lars von Triers kultserie ”Riget” og overtog instruktionen af ”Olsen-bandens sidste stik”, inden han i 00’erne kastede sig over komedier. Her hittede han bl.a. med ”Lykkevej”.

Arnfred har også filmatiseret romaner som Leif Davidsens ”Den russiske sangerinde” og Kirsten Thorups ”Himmel og Helvede” samt været medforfatter og instruktør på serier som ”Taxa”, ”Anna Pihl”, ”Forbrydelsen” og ”Broen”.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen