Kultur

Kunstnerne får mindre end moderatorerne på Kulturmødet

Hvis de ikke arbejdede gratis, kunne det ikke løbe rundt, påpeger chefkonsulent Niels Otto Degn.

Kulturmødet brugte sidste år brugte flere penge på moderatorer, marketing, konsulenter og pr end på selve kulturen. Studieværten Clement Kjersgaards indsats som ordstyrer blev honoreret med 120.000 kr. Foto: Casper H. Christensen

Hvis alle kunstnere skulle have løn, ville Kulturmødet slet ikke kunne løbe rundt. Sådan lyder forklaringen fra Kulturmødets chefkonsulent Niels Otto Degn på, at Kulturmødet sidste år brugte flere penge på moderatorer, marketing, konsulenter og pr end på selve kulturen. De første slugte over en mio. kroner af budgettet, mens udgifterne til musik, film og billed- og scenekunst holdt sig under millionen.

»Sådan er det i kroner og ører, men når vi har få udgifter til kunst og kultur, så skyldes det, at mange arbejder uden honorar. Hvis vi skulle betale alle, ville det slet ikke kunne lade sig gøre at holde Kulturmødet, « forklarer Niels Otto Degn.

Det gør mange af de moderatorer, som profileres i programmet, til gengæld ikke. En gennemgang af regnskabet for 2016, som ligger på Morsø Kommunes hjemmeside, viser, at Christian Have modtog 266.250 kroner for konsulentarbejde, Clement Kjersgaard står bogført for 120.000 kroner, mens forlaget Nordkraft, som drives af Kulturmødets idemand Evanthore Vestergaard, modtog 300.000 kroner. Hertil kommer, at DR-medarbejderen Helle Solvang fik 40.000 kroner.

Under dagsprisen

Niels Otto Degn henviser til, at Clement Kjersgaards honorar dækker over to års arbejde, men mener i øvrigt, at udgifterne til moderatorer er langt under dagsprisen.

»Der kører vel omkring 80-85 samtaler, og hvis man ser, hvor meget en moderator normalt får for et enkelt arrangement, så er det her fantastisk billigt, « siger han og tilføjer, at »især Clement Kjersgaard og i stor udstrækning også Christian Have bidrager med adskillige møder og samtaler samt en enkelt moderatoropgave hen over året.«

Det gik pengene til

De 6 største poster

  • Lokaler, telte og pladsopbygning: 629.095 kroner
  • Honorar og lønudgifter til projektansatte: 410.178 kroner
  • App og database: 339.050 kroner
  • Teknik, lyd, video og foto: 279.639 kroner.
  • Moderatorer: 276.311 kroner
  • Kommunikationsbistand og rådgivning: 246.500 kroner

Kilde: Kulturmødet, regnskab 2016, Morsø Kommune.

»Det er derfor ikke korrekt at sige, at de beløb, som de får, alene vedrører de 48 timer på Mors. Begge bidrager ud fra lyst- og interessebetonet indsats, hvad vi er meget glade for og drager stor nytte af,« mener Niels Otto Degn.

Ifølge regnskabet er Evanthore Vestergaard tilsyneladende fast lønnet. Frem til den 1. august fik han 28.125 kroner om måneden, derefter 25.000 kroner.

»Han er konsulent, kommer med ideer, laver program og skriver,« fortæller Niels Otto Degn om baggrunden for beløbet og henviser til, at Kulturmødet ikke ønsker at oplyse om honorarernes størrelse.

Holder niveau

Derfor er det ikke muligt at få oplyst, hvor meget nye prominente moderator-navne som tv-værten Ane Cortzen, skuespilleren Hassan Preisler eller radioværten Lasse Marker får.

»Men udgifterne til moderatorer er ikke steget i 2017,« siger Niels Otto Degn.

På spørgsmålet om, hvorfor det er de kendte moderatorer og ikke kendte kulturpersonligheder, som fremhæves i programmet med billeder, svarer Niels Otto Degn, at det er »for at vise bredden.«

»Der er jo kun en enkelt side med de 10 moderatorer på,« siger han.

En anden stor post på regnskabet er Dansk Forfatterforening, som har modtaget 84.500 kroner for bla. »kuralering af litteraturområdet.«

»De penge har foreningen brugt på honorarer til forfattere,« siger Niels Otto Degn.

Dyr app

Udgifterne til marketing dækker desuden udviklingen af den app, som Kulturmødet har lanceret. Alene i ekstra arbejdstimer har app’en kostet over 100.000 kroner. Ialt står den i 339.050 kroner.

Mens moderatorerne således samlet set kostede 276.311 kroner på Kulturmødet sidste år, så er der kun brugt 27.848 kroner på honorar til de paneldeltagere, som deltog i debatterne, fremgår det af regnskabet.

Her kan man også læse, at den rytmiske musik kostede 207.499 kroner, den klassiske 229.958 kroner, mens der blev brugt 122.057 kroner på billede- og scenekunst, 87.500 kroner på litteratur og 14.382 kroner på film.

Største post på regnskabet er 629.095 kroner til lokaler, telte og plads.

Ifølge Niels Otto Degn ligger budgettet for 2017 nogen lunde på samme niveau som sidste år: Omkring fire mio. kroner.

Følg
Jyllands-Posten
Kulturmødet på Mors
Forsiden lige nu
Om temaet

Følg Jyllands-Postens dækning af Kulturmødet på Mors, der finder sted i Nykøbing Mors den 24.-26. aug. 2017.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her