• For abonnenter

»Vores hav dør jo i al det plasticlort«

Det er ikke kun på udenlandske kyster, at plasticforureningen er tydelig. Også på danske kyster skyller alt fra fiskekasser til spande og brugte plastflasker op. Mange danskere hjælper frivilligt med at samle den ind igen. Julie Müller er en af dem.

Artiklens øverste billede
Julie Müller fra Hvide Sande har iværksat strandrensninger langs Vestkysten for at skabe bevidsthed omkring mængden af plastikaffald på stranden. På blot få minutter lykkedes det Julie at samle en stor mængde affald på stranden. Udover store stykker plastik fra blandt andet fiskeindustrien finder Julie også mange små plastikkugler, som ligger overalt på stranden. Fotos: Astrid Dalum

Vi er ikke gået særligt langt, før Julie Müller falder over det første stykke. Det er et blåt, knækket sugerør, der ligger halvt begravet i sandet og glimter i det stærke sollys. Julie Müller bukker sig ned for at samle det slidte plastic op:

»Dem finder vi mange af. Men her er også alt muligt andet. Plasticaffald fra fiskeindustrien, plasticlåg, flasker, pinde fra vatpinde og alle andre former for plastic. Det ligger over det hele,« siger hun og lægger sugerøret ned i en medbragt pose.

Vi er i Hvide Sande. Nærmere bestemt på den hvide sandstrand ud mod Vesterhavet, hvor bølgerne slår ind og ofte tager havets plasticefterladenskaber med sig. Nogle gange, når en storm rammer, kan der bagefter ligge en hel rende af plasticaffald til frit skue midt på stranden.

»Ofte bliver det også bare gravet ned i sandet, så det ikke er til at få øje på. Men man skal ikke være i tvivl om, at det er der. Og der er sindssygt meget plastic,« siger den 37-årige nordjyde.

Ødelagt af plasticaffald

Hun er én af de danskere, der jævnligt arrangerer strandrensninger langs de danske kyststrækninger. Siden hun for knap et år siden flyttede fra København til den jyske vestkyst, har hun været med til at arrangere i alt fire rensninger i Hvide Sande. For Julie Müller er det et spørgsmål om at forsøge at gøre noget.

»Man bliver jo ked af at se, hvordan en ellers smuk strand bliver fuldstændig øde

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen