Kultur

Lynguide til ”Game of Thrones”

I ”Game of Thrones” flyder dusinvis af små og store historier og sideplot sammen. Her er en lyngennemgang af hovedplottet.

Mandag sætter millioner af fans sig foran skærmen for at følge den syvende sæson af HBO-serien ”Game of Thrones”. Få en lynguide til plottet. Foto: HBO

”Game of Thrones”-universet er en middelalderlig verden med borge, slotte og storslået natur. Persongalleriet er stort, og skulle man tage alle dem med, der har mistet livet i de første seks sæsoner, ville det blive tæt på uendeligt. Derfor kan ”Game of Thrones” også virke næsten uoverskuelig at forklare, men tænker man lidt over det, er hovedhandlingen i ”Game of Thrones” faktisk ret enkel.

Den er nemlig, som titlen fortæller: ”kampen om tronen”.

Den, der sidder på jerntronen i hovedstaden Kings Landing, har magten, og siden kong Robert Baratheon døde i første sæson, har der været opbrud i tronfølgen. Kontinentet med navnet Westeros er i borgerkrig.

Manden bag Game of Thrones afslører detaljer om spin-offs

De forskellige ”huse”– en slags adelige familier – har samlet sig i alliancer for at forsøge at overtage tronen fra kong Robert Baratheons enke og hendes børn i Lannister-familien. Problemet med huset Lannister og arvingerne til tronen er, at enken – den grusomme og magtliderlige Cersei Lannister – på alle måder har foretrukket sin bror Jamie Lannister (spillet af danske Nikolaj Coster-Waldau) frem for sin mand. Derfor er børnene ret beset ikke arvinger til tronen.

Og de ender da også med at dø – en efter en. Nu, ved indgangen til syvende sæson, har Cersei Lannister sat sig på tronen som regerende dronning.

En tredje aktør blander sig

Leder man efter nogen, der minder om helte, finder man dem i huset Stark, der fra begyndelsen virker som seriens moralske vogtere. Men allerede fra begyndelsen går tingene skævt, og Stark-familien bliver splittet. Jon Snow, en af seriens heltefigurer, er opvokset sammen med Stark-familien.

Han har droppet sin tjans som leder af ”Night’s Watch” – et vagtværn bestående af tidligere kriminelle og sociale udskud, der bevogter muren, der holder det onde fra nord væk. Det vender vi lige tilbage til om et øjeblik, for Snow er vendt tilbage til Winterfell, som tidligere var Stark-familiens hjem, og han gør sig klar til at vandre mod Kings Landing og gå i krig mod Cersei Lannister på jerntronen.

Så alt imens fronterne mellem huset Stark og huset Lannister bliver trukket op, er en tredje aktør på vej for at blande sig. Det er seriens heltinde, ”Mother of Dragons” – dragemoderen, der har navnet Daenerys Targaryen. Hun er datter af den konge, der sad på tronen før Robert Baratheon, også kaldet ”Den gale konge”. Efter at have levet hele sit liv i eksil på kontinentet Essos er hun kommet i besiddelse af tre drager og er, sammen med en gruppe trofaste rådgivere, herunder dværgen Tyrion Lannister, der er bror til Cersei og Jamie Lannister, på vej mod Westeros og Kings Landing.

Cersei Lannister sidder altså på lidt af en bombe, og borgerkrigen i Westeros kan næsten ikke undgå at eksplodere.

Hvad sker der bag muren?

Men, men, men ... Mens menneskene er ved at flyve i flæsket på hinanden i bedste middelalder-borgerkrigsstil, så sker der ting og sager på den anden side af ”muren”, som den førnævnte ”Night’s Watch” beskytter.

Guide: Har du den rigtige streamingtjeneste?

Et tilbagevendende udsagn i ”Game of Thrones” er: ”Vinteren kommer”, og vinteren er kommet. Nogle grusomme skabninger, der går under navnet ”hvide vandrere”, som ellers har holdt sig i det kolde land nord for muren, er ved at bevæge sig mod syd med den hensigt at forcere muren og slå menneskene ihjel.

Så mens kampen om jerntronen nærmer sig syd for muren, er spørgsmålet, om menneskene overhovedet får lov at overleve, eller om de ”hvide vandrere” og deres zombielignende hær indhenter dem først.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur
Annonce
Biler
Testvinderen: Audi leverer det bedste kompromis
Audi Q5 er teknisk set et mesterværk og på mange måder klassens bedste bil, fordi den tilbyder det bedste kompromis. Prisen løber dog hurtigt op, for ekstraudstyret er dyrt. 
Se flere
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her