Annonce
Kultur

Jacob Mchangama modtager "Den gyldne Grundtvig"

"Den Gyldne Grundtvig" er Odder Højskoles kulturpris.

Jacob Mchangama får prisen for sit utrættelige arbejde for ytringsfriheden. Foto: Niels Hougaard

Jacob Mchangama modtager Odder Højskoles kulturpris "Den gyldne Grundtvig".

Han får prisen for sit »engagement i det offentlige rum og sin insisteren på frihedsrettigheder, som noget der ikke blot kan have akademisk interesse, men som selve fundamentet for menneskers eksistens i frie samfund« og for »sin vedholdende kamp for retsstatsprincipper og frihedsrettigheder. En kamp, der ofte foregår i strid modvind, i en verden, der er ramt af terrorhandlinger og grænseoverskridende kriminalitet.«

Jacob Mchangama var fra 2008 chefjurist i den borgerlige tænketank Cepos, inden han i 2014 blev direktør for den juridiske tænketank Justitia.

Jacob Mchangama modtager prisen onsdag d. 23. november på Odder Højskole.

Prisvinderen oplyser i pressemeddelelsen, at selvom han ikke selv har gået på højskole, er han stor fan af den og finder, at den »har en fuldstændig central stilling i det danske samfund, når det kommer til dannelse og til at skabe en folkelighed baseret på og rundet af viden og fri debat.«

Jacob Mchangama ser højskolen som en af Grundtvigs største sejre, og hans måske allerstørste, når det angår ytringsfrihed.

»Højskoletraditionen er et vigtigt element i forankringen og virkeliggørelse af det dannelsesideal som ånds- og ytringsfriheden afhænger af. Man kan måske sige, at Grundtvig med højskolekulturen i praksis vinder det slag om det frie ord, som han juridisk set taber i den lovgivende forsamling,« siger han.

Netop ytringsfriheden er et af de helt centrale begreber for Jacob Mchangamas virke, og så sent som i fredags udgav han sammen med Frederik Stjernfelt den meget roste bog ”MEN - Ytringsfrihedens historie i Danmark.”

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Åbenmundethedens historie
Mchangama og Stjernfelt har skrevet en imponerende og superrelevant bog om ytringsfriheden, og man er fremragende underholdt undervejs. Grundtvig og PH er heltene. Og Flemming Rose.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Daniel Kehlmann kan det hele

Er livet for kort til tysk lærdhed og grundighed? Nej, den unge stjerneforfatter tager os let med til både Trediveårskrigen og ondskabens bjerghytte, så vi ikke har lyst at rejse hjem igen.
Annonce
Bolig
De har aldrig været i Japan: Men deres japanske have et sted i Nordjylland er et perfekt æstetisk chok
Parret fra Øland ved Brovst har altid været havemennesker, men en traditionel staudehaves vildskab var for kaotisk. I 2001 så de for første gang en japansk have, og inden længe var de i gang med at forvandle deres egen. 
Se flere
Test: Suveræn letvægtslaptop med skærm til kanten
Huawei har skabt en let og lækker bærbar med ydelse til det tunge arbejde, skærm der fylder hele rammen samt et imponerende lydsystem med Dolby Atmos 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her