J.K. Rowling: EU kampagne er den mest bitre nogensinde

»De historier, vi har hørt i løbet af denne folkeafstemning, har været grimmere end nogen andre, jeg kan huske i min levetid,« fastslår Potter-mor.

Artiklens øverste billede
J.K Rowling mener, at afstemningen torsdag den 23. juni, om hvorvidt Storbritannien fortsat skal være medlem af EU, har været en af de mest bitre politiske kampagner nogensinde.

»Jeg er ikke en ekspert i meget, men jeg ved, hvordan man skaber et monster.«

Sådan indleder den succesfulde britiske forfatter og kvinden bag Harry Potter-universet, J.K. Rowling, et indlæg 'Om monstre, skurke og EU-afstemningen' på sin hjemmeside.

»Alle superskurke deler visse træk. De er uovervindelige til punktet af udødelighed, de begår grusomheder uden samvittighed, og de kan ikke besejres af den almindelige mand eller ved konventionelle midler. Hannibal Lecter, Big Brother, og Lord Voldemort: alle er de på samme tid umenneskelige og overmenneskelige, og det er det, der skræmmer os mest,« skriver hun.

Men hvorfor den pludselige snak om monstre?

Jo, for Harry Potters mor mener nemlig, at afstemningen torsdag den 23. juni, om hvorvidt Storbritannien fortsat skal være medlem af EU, har været en af de mest bitre politiske kampagner nogensinde. 

Og det har ledt hendes tanker hen på skurke-fremstillingen.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Ifølge hende har de politiske kampagner for både for og imod et EU-exit nemlig været fyldt med historier om monstre, »der har til formål at vække vores inderste frygt«.

»De historier, vi har hørt i løbet af denne folkeafstemning, har været grimmere end nogen andre, jeg kan huske i min levetid,« skriver Rowling og understreger, at mens EU blandt de skeptiske fremstilles som en skurk og en slags Big Brother, der vil have kontrol og både snyder og udnytter Storbritannien, svarer tilhængerne af EU igen med dystre fremtidsudsigter, hvis landet melder sig ud af EU.

Selv lægger Rowling ikke skjul på, at hun stemmer ja til at forblive i EU den 23. juni, da hun betegner sig som en »internationalist«.

»Jeg har boet i Frankrig og Portugal, og jeg har studeret fransk og tysk. Jeg elsker at have disse forskellige tilhørsforhold og kulturelle bekendtskaber. De gør mig stærkere, ikke svagere,« skriver hun og fastslår samtidig, at EU på ingen måder er perfekt.

Men hvem er også det, spørger Harry Potter-forfatteren: 

»Hvorfor bekymre os om at skabe disse ambitiøse alliancer og samfund? Fordi de beskytter og styrker os, fordi de giver os mulighed for større og bedre resultater, end dem vi kan skabe alene. Vi skal være stolte af vores ønske om at slå os sammen og søge bedre, mere sikre, mere fair liv for os selv og for millioner af andre.«

Tredje Verdenskrig, folkemord og den vestlige civilisations kollaps

Herefter henviser Rowling til, at det værste monster lige nu i hendes optik ikke er at finde inden for Europas grænser, og hun får samtidig sendt en skarp misbilligelse af sted mod Republikanernes præsidentkandidat, Donald Trump.

»Tag et kig mod det republikanske parti i USA og gys. 'Make Amerika Great Again!' råber en mand, der er fascistisk i alt på nær sit navn. Hans stumpede fingre er i øjeblikket inden kendetegnet ved at være skræmmende tæt på USAs nukleare koder. Han opnåede denne forrang ved at foreslå uigennemførlige løsninger til komplekse trusler. Terrorisme? 'Forbyd alle muslimer!' Indvandring? 'Byg en mur!'«

Skriver hun og kalder ham en mand, der er »ude af stand til at forstå kompleksitet og nuancer« og med »et temperament som en ustabil dørmand«.

Det er på torsdag, at briterne skal bestemme, hvorvidt de fremadrettet vil være en del af EU eller ej, og J.K. Rowling slutter sin opsang af med disse ord: 

»Om få dage skal vi bestemme, hvilke monstre, vi tror, er ægte, og hvilke der er en illusion. Det afhænger af, hvilken historie vi bedst kan lide. Men i det øjeblik vi stemmer, der stopper vi med at være læsere og bliver forfattere. Afslutningen på denne historie, hvad end den bliver lykkelig eller ej, bliver skrevet af os.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.