Kultur

DR-direktør kommer udskældt dramachef til undsætning

DR’s dramachef, Piv Bernth langer ud efter Dansk Folkeparti i interview med Radio New Zealand. Det må hun gerne, bare ikke i klipperummet, siger kulturdirektør i DR, Tine Smedegaard Andersen

Piv Bernth kom vidt omkring, da hun i november sidste år lod sig interviewe af Radio New Zealand.

DR’s dramachef var sat i stævne for at tale om de internationalt anerkendte tv-serier som ”Borgen” og ”Forbrydelsen”, men undervejs i det godt 30 minutter lange interview, blev Piv Bernth også spurgt til virkelighedens politiske liv i Danmark.

»Vi har et højrefløjsparti, der hedder Dansk Folkeparti, der har fået mange stemmer. De kan ikke lide immigranter, og de forsøger at være meget venligt stemt over for pensionister, men det er ikke virkeligheden, for de skærer ned på andre måder, der rammer alle,« sagde DR-chefen i interviewet.

Samtidig understregede hun, at hun »ikke har respekt« for, at Dansk Folkeparti ikke gik med i regering efter valget.

Den slags kommentarer er katastrofale for DR, siger Ole Hyltoft, tidligere næstformand i DR for DF.

»Ja, det er dybest set et forsøg på at myrde DR, for på sigt vil politikerne ikke finde sig i det. Jeg synes faktisk, at DF er forholdsvist behersket i reaktionen på disse udtalelser, men politikerne vil ikke blive ved med at finde sig i det.

Piv Bernths chef i DR, kulturdirektør Tine Smedegaard Andersen, tager sagen med ophøjet ro. Det vigtige er, at Piv Bernth ikke tager sine politiske holdninger med ind i klipperummet, siger hun.

Som dramachef i DR må man gerne give sine egne politiske holdninger til kende i et interview?

”Hun siger, at DF var valgets store sejrherre, men at partiet ikke valgte at gå i regering. Det fandt hun paradoksalt, men det var der mange andre, der også gjorde.”

Så hun må gerne udtale sig kritisk om et specifikt parti?

”Hun siger, at med indflydelse føler ansvar, og den holdning må hun gerne have.”

Hun siger også, at hun ikke har respekt for, at DF undlod at gå i regering?

”Det er rigtigt, dér giver hun sin egen holdning til kende. Den holdning må hun gerne have. Vi må alle have vores holdninger. Det der bare er vigtigt er, at hun ikke tager sin private overbevisning med ind i klipperummet. Det har jeg fuldt tiltro til, at hun sagtens kan finde ud af.”

Hvordan kan følgende udtalelse ikke være kritisk i forhold til DF: »Vi har et højrefløjsparti, der hedder Dansk Folkeparti, der har fået mange stemmer. De kan ikke lide immigranter, og de forsøger at være meget venligt stemt over for pensionister, men det er ikke virkeligheden, for de skærer ned på andre måder, der rammer alle.«

”Hun sidder på sit skoleengelsk og bliver spurgt om valget og DFs store fremgang. Hun siger, at DF er et indvandrekritisk parti, og det kan de færreste vist være i tvivl om.”

Hvorfor skal vi vide, hvad DR’s chefer synes om de enkelte partier?

”Piv Bernth udtalte sig til en journalist i en anden sammenhæng og samtalen gled langsomt ind i det her med DF og deres valgsejr.”

Er det udtryk for god dømmekraft at hoppe med på den og tilmed udtale sig kritisk om et specifikt parti?

”Det hun er kritisk overfor er, at man søger indflydelse, men ikke tager ansvar efter valget. Det er en generel betragtning, og den holdning må hun selvfølgelig gerne have. Jeg hæfter mig dog ved, at Piv Bernth siger, at hun måske skulle have holdt sin mund.”

Og det er du enig med hende i?

”Det havde da nok været bedre, hvis hun havde talt udenom, som en politikerne ville have gjort. Men holdningen må hun gerne have, bare den ikke har indflydelse på hendes arbejde, hvilket jeg er sikker på, den ikke har.”

Må alle DR’s ansatte give udtryk for politiske holdninger?

”Altså, ytringsfriheden gælder også DR’s ansatte. Det afgørende er, at de ikke tager dem med på arbejde.”

Piv Bernth var på arbejde, da hun lod sig interviewe.

”Ja, og derfor burde hun måske også have svaret udenom.”

Hvilke konsekvenser får dette?

”Ingen. Jeg har fuld tillid til Piv Bernth. Også at hun kan lægge sine egne holdninger – hvad end de måtte være – til side, når hun går ind i klipperummet. Det krav gælder jo os alle.”

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
DR
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Solkonge i ubåd

Indholdet besnærer hos The Minds of 99. Men musikalsk fylder én inspirationskilde lovlig meget.
Annonce
Campingtendenser 2018: Vi skal lære at sige glamping
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Biler
Den klassiske Volvo stationcar er tilbage
Har du savnet den ikoniske store svenske stationcar med plads til det hele, så er der håb forude. Til august er Volvo klar med en ny V60, der er større end den gamle V70. 
Se flere
Hold computeren sund: Undgå at hente disse programmer
Er din computer langsom, så hold dig fra at hente diverse optimeringsprogrammer, lyder rådet fra computerekspert. De har alligevel ingen virkning, siger han. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her