Kultur

Nationalmuseet flyder over: Skattejægere har sat ny rekord

Entusiaster med metaldektorer har fået mængden af indleveret danefæ til at boome siden 1970'erne.

Den danske muld er proppet med historisk guld.

I fjor fik Nationalmuseet gennem lokalmuseer indleveret 9.756 genstande, som skulle gennem en danefævurdering. Det er en stigning på 36 pct. i forhold til året før.

»Jeg synes, det er en fantastisk glæde at opleve alle de flotte genstande, som de mange dygtige amatørarkæologer finder frem til. Hvert et lille fund er en brik i det store puslespil - vores allesammens Danmarkshistorie,« siger Nationalmuseets direktør, Per Kristian Madsen, i en pressemeddelelse.

Villaejer fandt 5500 år gamle flintøkser i haven

Hvad er danefæ?
  • Danefæ er genstande fra fortiden, der findes i jorden i Danmark. Langt det meste danefæ findes med metaldetektor af danske amatørarkæologer.

     
  • Danefæ er ofte forarbejdet af guld, sølv, bronze eller rav. Alle mønter før 1536 er danefæ. Det samme er sjældne mønter og mønter af ædelmetal ældre end 100 år. Stenøkser og genstande fremstillet af ben, tak eller træ kan også være danefæ.
     
  • Danefæ tilhører staten. Det skal afleveres til et lokalmuseum eller til Nationalmuseet, som afgør, om der er tale om danefæ. Til gengæld får finderen en skattefri godtgørelse bestående af metalværdien samt en dusør, hvis størrelse afhænger af fundets sjældenhed.

Kilde: Nationalmuseet

Selvom 2015 blev et rekordår for antallet af nye fund, har tallet været eksplosivt stigende siden 1970'erne. Det skyldes private entusiaster, som har købt metaldektorer for at gå på skattejagt, skriver Nationalmuseet.

Skulle de få jackpot med detektoren, får de imidlertid ikke lov at beholde skatten. Det skyldes Danefæordningen, som strækker sig tilbage til 1241, hvor man i Jyske Lov kunne læse:

»Finder en mand sølv eller guld, som ingen ejer, da skal kongen have det.«

I dag er kongen skiftet ud med staten, og »sølv og guld« tæller også rav, bronze og andre ting, der kan være værdifulde for kulturhistorien. 

En kæmpe knap viste sig at være noget ganske andet

Altså er man forpligtet til at indlevere sine fund til Nationalmuseet. Det kan dog godt tage lang tid at få besked om, om det rent faktisk er danefæ, man har fundet. Sagsbehandlingstiden er godt to år, fordi museet i disse år modtager så mange mulige skatte.

Mens man venter på svar, kan man se de mest usædvanlige og betydningsfulde fund fra 2015 udstillet, når Nationalmuseet turnerer rundt med årets danefæudstilling.

Den rummer bl.a. fem bronzeøkser fra Midtjylland, 2.000 guldspiraler fra bronzealderen og en tung granitsten fra en hestestald på Ærø.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her