*

Kultur

Ukendt H.C. Andersen-manus fundet gemt på dansk slot

Hvordan det unikke manuskript til "Psyken" er havnet i slottets gemmer, vides ikke.

H.C. Andersen skrev "Psyken" i 1861. Arkivfoto

Ingen anede, at det overhovedet eksisterede, men eksperterne er ikke et sekund i tvivl om ægtheden.

H.C. Andersens originalmanuskript til eventyret "Psyken" fra 1861 er højt uventet dukket op i gemmerne på Knuthenborg Gods.

Det skriver TV2Øst.

Eventyret er allerede kendt, men ingen anede, at eventyrdigterens eget manuskript med rettelser og overstregninger stadig eksisterer.

Baggrunden for det bemærkelsesværdige fund er, at lensgreveparret Christopher og Stephanie Knuth for nylig besluttede at gennemføre en meget grundig oprydning i Adam Wilhelm Knuths gemmer. Denne døde i 2013.

Og her dukkede pludselig H.C. Andersens originalmanuskript op.

I dag, onsdag, har en række eksperter besøgt Knuthenborg for at studere manuskriptet nærmere, og de er ikke i tvivl: Det er ægte.

Til TV2Øst  siger H.C. Andersen-eksperten professor emeritus dr. phil Johan de Mylius blandt andet:

"Det hører virkelig til sjældenhederne, at et sådan manuskript dukker op. Jeg kan ikke huske sidst, der er dukket et komplet H.C. Andersen-manuskript op."

"Psyken" handler om en billedhuggers uopfyldte kærlighed, der gør ham til kunstner.

På det Kongelige Bibliotek har man seks siders forarbejde til historien, men manuskriptet, der er fundet på Knuthenborg, er den næsten færdige historie.

Hvordan manuskriptet overhovedet er havnet på Knuthenborg, vides ikke. Der findes beretninger om, at H.C. Andersen har besøgt godset, men dette er aldrig blevet endeligt verificeret.

Det er ikke afgjort, hvad der skal ske med manuskriptet.

Eksperterne mener, at rettighederne tilhører lensgreveparret, og Christoffer Knuth oplyser, at det unikke manuskript indtil videre opbevares i en bankboks.

Ingen er i tvivl om, at manuskriptet er en formue værd, og udbydes det til salg vil både Det Kongelige Bibliotek og H.C. Andersen Museet i Odense givet være intereresserede. Men muligheden for, at en kapitalstærk udenlandsk køber kommer på banen, er ikke urealistisk.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
TV anbefaler
Annonce
Annonce
Kultur
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her