Der er gode knaster i gamle bygninger
Bevarelsen af den danske kulturarv er en økonomisk guldgrube, viser ny analyse fra Realdania.
Det kan være helt nostalgisk at gå mellem bindingsværkshuse på brostensbelagte gågader og drømme sig tilbage til den danske middelalder.
Men bevarelsen af de historiske byggerier rundt omkring i landet er ikke kun for oplevelsens skyld.
Det er nemlig også en drøngod forretning.
Det viser en netop offentliggjort analyse, som konsulentfirmaet Incentive har lavet for Realdania.
Analysen tager blandt andet udgangspunkt i Ribe, som et eksempel på en dansk provinsby, der benytter sig af bygningsarven til turistøkonomiske formål. Her viser analysen, at to tredjedele af byens turister kommer på grund af bygningsarven, der også har givet en ekstra omsætning for det lokale erhvervsliv på 92 mio. kr. årligt.
Det anslås, at der er cirka 300.000 bevaringsværdige bygninger i Danmark, hvor af en væsentlig andel også er at finde i provins- og landdistrikterne.
Bestyrelsesformand i Landsforeningen for bygnings- og landskabskultur, Peter Hee, var ikke i tvivl om tendensen, men tallene overrasker ham alligevel positivt. Han er glad for, at der nu for første gang er blevet sat tal på værdien af bygningsarven.
»Vi har længe kunne sætte ord på vigtigheden af bygningsarven, men nu kan vi også sætte kroner og øre på det,« siger han og håber, at budskabet vil nå landets folkevalgte.
»Især politikerne i kommunerne ude vest på bør tage det her emne alvorligt. De skal vide, at der er utrolig meget bygningskultur, som er værd at markedsføre,« siger Peter Hee.
I forbindelse med lanceringen af den nye rapport afholdes der i dag og i morgen en konference om bygningsarv i København, hvor kulturminister Marianne Jelved vil holde åbningstale.