Drager og konger i Esbjerg

Seks museer omkring Nordsøen er gået sammen om en stor udstilling i Esbjerg, der beskriver området i Germansk Jernalder. Den mørke tid lige før Vikingetiden.

En 16 meter lang drage byder velkommen på Esbjerg Museum til den store særudstilling ''Nordsøens Konger, år 250-850'', der åbner 30. april i overværelse af den arkæologi-interesserede dronning Margrethe.

Den drabelige drage er skabt af børn fra Esbjerg Kulturskole og stammer fra det oldengelske Bjovulf-kvad, hvis handling formentlig fandt sted i det sydlige Skandinavien i det 5. og 6. århundrede. Bjovulf besejrede ifølge overleveringen det indtrængende uhyre, men måtte selv betale med livet. Bjovulf betyder helvede i modsætning til valhal/paradis.

Med kæmpedragens indtog er der skruet op for et kig i forhistorien, nærmere betegnet Germansk Jernalder, folkevandringstiden eller ''Dark Age'', som perioden tog sig ud i Nordsø-området fra Romerrigets nedgangstid og fald til starten af Vikingetiden.

En jætteindsats

Præsentationen af knap 170 genstande, fordelt på 400 kvadratmeter, er et resultat af en jætteindsats af seks museer omkring Nordsøen: Fries Museum i Leeuwarden, Holland, Nordfriesisches Museum Nissenhaus i Husum, Tyskland, Museum het Valkhof, Holland, Tyne and Wear Museum i Newcastle, England, Arkeologisk Museum, i Stavanger, Esbjergs norske venskabsby, samt Esbjerg Museum. Alt i alt et imponerende opbud af grav- og skattefund, der giver viden om 600 års historie fra Norge i nord til Cornwall i syd.

Siden 1997 har de pågældende museer i regionen arbejdet på at skabe et fast, internationalt netværkssamarbejde rundt om Nordsøen, der kan danne rammen om nye samarbejdsformer med relevans til regionen. Eksempler på dette samarbejde kan være fælles udstillinger, forskning, afprøvning af nye former for samarbejde samt initiativer på turistområdet.

Der har allerede været holdt en konference om Germansk Jernalder og fysisk planlægning.Til efteråret skal udstillingsprojektet evalueres af de deltagende museer.

Varige minder

»Det overordnede mål er dels at give gæsterne en fornemmelse af Jernalderen og få fortalt, at denne epoke ikke var så kedelig, som den almindelige opfattelse er, dels at gøre opmærksom på den fysiske planlægning omkring Nordsøen, så man tager hensyn til fortiden,« fortæller museumsinspektør Charlotte Lindhardt, der har til opgave at formidle udstillingen, og som har skabt en hjemmeside om ''Nordsøens konger, år 250-850'' på www.esbjergmuseum.dk/nordsoenskonger , hvor interesserede bliver løbende orienteret.

I forbindelse med udstillingen opstilles plancher i forskellige varehuse i området, og der oprettes museumsbutikker i Esbjerg, Kolding og Herning for en dag. Hvert af de seks museer skal efterlade et varigt minde over projektet. For Esbjergs vedkommende bliver det en kultursti i Østskoven, der repræsenterer en vandretur fra Stenalderen til Middelalderen. Desuden åbner en naturlegeplads for børn.

»Det er en fælles opgave for politikere, fysiske planlæggere og arkæologer at sørge for, at vores kulturarv bevares ikke blot som genstande i museerne, men som spor i landskabet. Det kræver et dybtgående kendskab til de forhistoriske landskaber og til de forhistoriske samfunds levevis,« konstaterer museumsdirektør Ulla Mejdahl, Esbjerg Museum, i kataloget og fortsætter:

»Sporene efter vore forfædre kan med det trænede øje stadig aflæses i landskabet, og ved at sammenkæde vores arkæologisk-historiske viden med den fysiske planlægning kan vi bevare disse spor. Om føje år vil også vor kultur være en del af den arv, som landskaberne viderefører fra generation til generation. Kulturarvens bevaring forudsætter tilstedeværelsen af et nært og godt samarbejde mellem arkæologer, fysiske planlæggere og den lokale befolkning i forvaltningen af landskabet. Værdien af kulturarven og dens betydning skal derfor formidles til et bredt publikum, og et godt samarbejde mellem museerne og turistsektoren er derfor nødvendigt. Det er vort ønske, at den aktuelle udstilling er med til at bevidstgøre vor samtid om den kulturelle arv.«

Fire temaer

Udstillingen består af fire hovedtemaer: 1) Hverdagsliv og Handel, 2) Gravfund, Mytologi og Tro, 3) Skattefund, Kriger og Magt, samt 4) Kulturmiljøet, der viser fortidspor i landskabet.

Det rigt illustrerede katalog på 160 sider udgives på fem sprog. Det indeholder beskrivelser af tiden, anskuet fra forskellige synsvinkler, og en værkfortegnelse med oplysninger om de enkelte effekter. For kun 100 kr. får man grundig besked om bl.a. germanske kongedømmer, søfarten i nordsøregionen, den landlige bebyggelse, gravskikke, arkæologien i det nordlige Holland, om marsklandet, det enestående kulturlandskab med rod i Jernalderen, samt om handel og handelspladser omkring Nordsøen.

larsole.knippel@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.