• For abonnenter

50 år på tronen – fortalt i smykker

50 år er gået, siden dronning Margrethe blev udråbt som verdens yngste regerende dronning. Smykker er blevet hendes særlige måde at fortælle om minder, venskaber og livet som regent, og nu åbnes den private samling for offentligheden for første gang.

Artiklens øverste billede
Ved at bære det lille smykke, der kan ses tæt ved hendes hals, sender dronningen et særligt signal, som kun få vil kunne afkode. Arkivfoto: Erik Petersen/Ritzau Scanpix

Det var bidende koldt, da dronning Margrethe trådte ud på balkonen den 15. januar 1972. Alligevel var mellem 50.000 og 75.000 mennesker mødt op på pladsen foran Christiansborg. Dagen før tog hun afsked med sin far, og nu stod hun som nyudråbt regent og talte til nationen iført sort kjole og sørgeslør.

Her kunne den skarpe iagttager spotte en skinnende lilla broche tæt ved hendes hals, også selv om kongehuset traditionelt set aldrig bærer farver til en sørgedragt. Men den unge dronning havde noget på hjerte og ønskede at signalere noget helt særligt med netop dette smykke.

Min far var meget stolt over, at jeg skulle følge efter ham, og jeg var ikke på nogen måde i tvivl om, at brochen skulle på ved udråbelsen.

Dronning Margrethe

Udråbelsen blev begyndelsen på et liv, hvor pligten altid vil komme i før

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen