Kulturlivet forlanger i et åbent brev til statsministeren en plan for genåbning af koncerthuse, teatre, museer og biblioteker

Danmarks kulturorganisationer henvender sig nu direkte til Statsministeren i et åbent brev, hvor de efterlyser akut udmelding for genåbning af kulturlivet.

Artiklens øverste billede
Det seneste år har der ikke været mange fyldte sæder i de danske kulturhuse, teatersale og koncertsteder. Nu forlanger kulturlivet en langsigtet plan for genåbning. Arkivbillede.

»Genåbningen af Danmark er begyndt, og vaccinerne rulles ud. Det er gode nyheder. Foråret er på vej, og Danmarks kulturliv står klar med masser af oplevelser til befolkningen i vores land. Men vi har brug for lys for enden af tunnelen.«

Sådan lyder indledningen i et åbent brev sendt til statsminister Mette Frederiksen fra landets kulturorganisationer, som nu efterlyser en akut plan for, hvordan og hvornår et endnu nedlukket kulturliv kan få lov at åbne op for millioner af danskere. Brevet fortsætter:

»For et år siden, den 11. marts 2020, bad du os om at lukke Danmark ned. Nu har vi brug for at vide, hvad dine planer for genåbning er.«

Akutte udmeldinger

Brevet er underskrevet af en række danske kulturorganisationer, der udtrykker forståelse for, at »kulturlivet ikke står først i genåbningskøen,« men som efterlyser en række konkrete udmeldinger fra regeringen om, hvor kulturlivet står i genåbningsprocessen.

»Under corona-nedlukningen har borgerne oplevet, hvor meget de savner museerne, koncerterne, bibliotekerne og teatrene. Den kultur, der lever, ånder og udfolder sig ude i virkeligheden blandt andre mennesker – på scenerne, i kulturhusene og på museerne – blandt mennesker og langt væk fra de skærme, de fleste af os har set os blinde på.«

»Derfor har vi brug for en plan, så vi kan forberede os på, at vores millioner af publikummer kan vende trygt tilbage til den kultur, de længes efter. En plan, som sikrer, at kulturen stadig kan gøre sit for samfundet. For vores demokratiske dannelse og de værdier og den kulturarv, der binder os sammen – nationalt og lokalt,« lyder det videre i brevet, som blandt andet slår et slag for genåbningen af de kulturtilbud, som henvender sig til børn og unge.

Kulturlivet er ikke en fabrik

At brevet sigtes direkte til statsministeren frem for kulturministeren, skyldes ifølge medunderskriver Peter Mark Lundberg, der er direktør for Dansk Teater og en del af kulturens genstartsteam, at kulturlivet forgæves har søgt konkrete tilbagemeldinger fra kulturministeren.

»Vi har i noget tid forsøgt at få konkrete svar fra Kulturministeriet, men det er der ikke kommet meget ud af, så vi oplever, at hvis vi vil gøre os forhåbninger om at blive taget seriøst, når Danmark skal genåbne, så er det statsministeren, der har muligheden for at gøre noget for kulturlivet,« siger Peter Mark Lundberg og fortsætter:

»Det skal ikke ses som kritik, men et opråb for at få skabt handling. Vi bliver kastet rundt og får at vide, at nu må vi have forståelse, men engang imellem har man også brug for at sige, at nu må regeringen også have forståelse for, hvordan det er at være kulturliv. Vi ønsker ikke at være urimelige, men vi er i en urimelig situation, og hvis man vil have et kulturliv, så må man anerkende, at vi ikke er en fabrik, man bare kan lukke ned og tænde igen fra den ene dag til den anden,« siger han.

Men må I ikke også anerkende, at det kan være svært for regeringen at melde noget langsigtet ud i en periode, hvor ting som smittetal er ret usikre?

»Det kan det, og vi forventer ikke en endelig dato for, præcis hvornår man kan åbne, men vi vil høre, hvad den forventer og have nogle scenarier, som vi selvfølgelig har forståelse for kan ændre sig med tiden.«

Foruden en konkret plan for genåbning efterlyser brevets underskrivere også en »plan, der sikrer, at kulturinstitutionernes økonomi kan blive bæredygtig igen«. Det kan være gennem eventuel økonomisk kompensation og støtte til kulturlivet i form af hjælpepakker og lønkompensationer, forklarer Peter Mark Lundberg.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.