Der er en »forbitrelse«: »Det giver jo ikke mening at vise juleforestillinger i januar«
En af de travleste sæsoner er aflyst for teatre og biografer i en stor del af landet.
Julen er aflyst.
Sådan føles det i hvert fald for Peter Mark Lundberg, som er chef for branche- og arbejdsgiverforeningen Dansk Teater. Mandag annoncerede regeringen, at kulturlivet er blandt de aktører, som lukker ned i 38 kommuner indtil den 3. januar.
»Vi er kede af, at vi skal være med til at aflyse julen for mange familier,« siger Peter Mark Lundberg og fortsætter:
»Det er højsæson for landets teatre, og rigtig mange familier har tradition for at se juleforestillinger sammen. Det kan de ikke nu. Og vi kan jo ikke bare skubbe forestillingerne, for det giver ikke mening at vise juleforestillinger i januar. Der er en forbitrelse over, at man har brugt lang tid på at sætte store forestillinger op, og så bliver de ikke til noget.«
For biograferne er julen ligeledes en tid, hvor omsætningen ryger i vejret, når folk mødes i mørket for at slå mave til de film, som ofte har premiere 1. juledag.
»Vi oplever det her som tre-fire skridt baglæns,« konstaterer direktør i Danske Biografer Lars Werge, som lufter en vis bekymring for, at danskerne ikke kun vil holde sig fra biograferne i de 38 berørte kommuner.
Samtidig har han svært ved at se, at det giver mening at lukke biograferne.
»Vi har ikke fået nogen som helst melding om, at folk er blevet smittet af at gå i biografen, så bedømt ud fra vores egen historik, er vi overraskede over tiltaget. Men det er vel et politiks signal om at lukke alt, hvad der samler flere end 10 personer,« lyder det.
Lært af Nordjylland
Heller ikke koncerter bliver aktuelle på store dele af Sjælland, i Odense og Aarhus.
»Det er en svær situation for spillestederne i forvejen, og det her gør det absolut ikke nemmere,« siger sekretariatschef i brancheforeningen Dansk Live Esben Marcher.
Han peger på, at selv om hjælpepakkerne forlænges, så dækker de kun de faste udgifter og ikke omkostninger til honorarer i forbindelse med aflysninger. Det gav problemer, da man lukkede Nordjylland ned for nylig.
»Jeg håber, at man har lært af Nordjylland, hvor der var lidt huller i hjælpen,« lyder det fra Esben Marcher, som dog tilføjer, at man er ved at finde en løsning i det nordjyske.
Peter Mark Lundberg husker også mindre positive erfaringer fra Nordjylland.
»Her åbnede man pludselig tidligere op end planlagt. Men vi havde aflyst alle forestillinger, og der er ikke nogen, der kan stable en opera på benene med 12 timers varsel. Så hvis vi den 26. december, får at vide, at vi kan åbne i morgen, er vi ”lost”, for så er der hverken kompensation eller produkter på hylderne,« forklarer han.
Derfor vil Dansk Teater i første omgang anbefale, at teatrene kun aflyser 14 dage frem.
Formand for Organisationen Danske Museer Flemming Just ærgrer sig også, men er mere rolig, når det gælder kompensationen.
»Det, der er beroligende sammenlignet med foråret, er, at vi nu ved, hvilke kompensationsordninger, som er gældende, og hvordan vi skal agere. Vi har slet ikke samme usikkerhed, som vi havde i foråret, hvor ingen anede, om de var købt eller solgt i lang tid.«
Jyllands-Posten forsøger at få en kommentar fra Kulturministeriet.