De seks største byer i opråb til regeringen: Hjælp vores kulturliv

Kulturinstitutionerne holder lukket og taber penge. Regeringens hjælpepakker nytter ikke meget, og derfor sender seks kulturformænd et råb om hjælp.

Artiklens øverste billede
De seks byrådsmedlemmer som har sendt et brev til regeringen er fra venstre: Formand for Sundheds, idræts, og Kulturudvalget i Randers, Kommune Louise Høeg (V), rådmand for Kultur og Borgerservice i Aarhus Kommune, Rabih Azad-Ahmad (R), Borgmester for Kultur og Fritid i Københavns Kommune, Franciska Rosenkilde (Å), rådmand for Sundheds- og Kulturforvaltningen i Aalborg Kommune, Mads Duedahl (V), formand for Kultur og Fritidsudvalget i Esbjerg Kommune, Peder Tørnqvist (K) og rådmand for By- og Kulturforvaltningen i Odense Kommune, Jane Jegind (V).

De seks største danske kommuner har sendt et brev til finans-, erhvervs- og kulturministerierne for at appellere til, at regeringen kommer med en håndsrækning til de kulturinstitutioner, der endnu ikke kan modtage hjælp fra de forskellige hjælpepakker, der allerede er kommet.

»Vi har fuld forståelse for, at regeringen først går ind og hjælper vores virksomheder. Men vi har et behov for at gøre opmærksom på, at der er dele af vores kultur- og fritidsliv, som er meget trængt. Vi som kommuner kan gøre meget, men der er brug for, at regeringen kommer med en håndsrækning,« fortæller Jane Jegind (V), rådmand og formand for kulturudvalget i Odense Byråd, som sammen med kommunerne i København, Aarhus, Aalborg, Esbjerg og Randers har sendt et brev om hjælp til Kulturministeriet.

Det handler om, at der også skal være fællesskaber på den anden side af coronakrisen, fortæller Jane Jegind:

»Lige nu går vi hver for sig, men der er i den grad brug for de fællesskaber, når vi kommer ud på den anden side.«

For offentlig til at være privat

Det er særligt virksomheder som museer, teatre og idrætsforeninger – selvejende institutioner, der lige nu ingen hjælp kan modtage. De er for private til at gælde som offentlige, men for offentlige til at gælde som private. De holder for små arrangementer til at blive kompenseret, da grænsen ligger på 1000 deltagere. De kan ikke få lønkompensation eller udskyde betalingen af a-skat og arbejdsmarkedsbidrag, fordi de modtager over 50 pct. i offentligt tilskud til at drive deres forretning, og de kan ikke sende medarbejderne hjem med løn ligesom børnehaver og vuggestuer, fordi de ikke udelukkende er offentlige virksomheder.

Det er disse hjælpepakker som politikerne fra de seks byer foreslår regeringen at justere, så der også kommer et sikkerhedsnet under kulturinstitutionerne.

Den manglende hjælp rammer omkring halvdelen af museerne, trefjerdedele af festivalerne samt alle egnsteatre og små storbyteatre, vurderer Leon Sebbelin (R), borgmester i Rebild Kommune og formand for kulturudvalget i Kommunernes Landsforening (KL).

KL har ligesom de seks kommuner indgået en dialog med Kulturministeriet.

0,3 pct. for meget i støtte

En af de virksomheder, som ikke kan modtage støtte til lønkompensation er Sport & Event Park Esbjerg, som bl.a. står bag Blue Water Arena samt en lang række kultur- og sportsbegivenheder i Esbjerg. Den modtager lige nøjagtigt for meget i offentligt tilskud til, at hjælpepakkerne gælder. Helt nøjagtigt 0,3 pct. for meget.

»Vi overvejede da at betale noget af tilskuddet tilbage,« siger Niels Bækgård, direktør i Sport & Event Park Esbjerg, sarkastisk og griner, inden han med en mere alvorlig tone tilføjer:

»Vi har en ret kort levetid. Vi er ikke i akutte problemer, men der skal ikke gå mange måneder, før vi ikke kan betale vores udgifter.«

Så lang tid kan museerne ikke klare sig. Sæsonen skulle først til at starte nu, men museerne holder lukket, og de manglende indtægter kan hurtigt give problemer og ende i fyringer, varsler Nils Jensen, formand i Danske Museer.

Lige nu går vi hver for sig, men der er i den grad brug for de fællesskaber, når vi kommer ud på den anden side

Jane Jegind, rådmand og formand for kulturudvalget i Odense Kommune

»Det drejer sig omkring 50-60 statsanerkendte museer, som f.eks. Odense Bys Museer og Nordjyllands Historiske Museer – og med dem mange andre. Deres likviditet ryger meget, meget hurtigt, fordi sæsonen skal til at starte op. I løbet af en måneds tid vil man komme i klemme, og det forsøger museerne at indrette sig efter og må måske fyre folk,« siger han og tilføjer:

»Museerne i Danmark henter årligt godt 1 mia. kr. selv. Man taber penge, fordi der ingen indtægter er fra entre, café, udlejning, museumsbutik, osv.«

Kommunerne skal kunne se bort fra loven

Leon Sebbelin har i sit brev til Kulturministeriet bl.a. opfordret til, at man ser bort fra de krav, som man normalt stiller de institutioner, som modtager støtte. Det er f.eks. krav til antal opførte forestillinger i teatrene eller antal udstillinger på museerne.

»KL har bedt Kulturministeriet kigge på loven, fordi det normalt kræver, at man afholder aktivitet, som man skal bevise, når man har modtaget støtte. Vi bør lempe på reglerne, så kommunerne kan se bort fra det,« siger han og påpeger, at det ikke er muligt for kommunerne at løfte opgaven alene.

Nils Jensen fra Danske Museer fortæller, at han har gjort ministeriet opmærksom på problemet og er dog også fortrøstningsfuld for, at der kommer hjælp i den nærmeste fremtid. Det samme tror Niels Bækgård, der også er helt med på, at alle må betale en pris for coronakrisen, som statsminister Mette Frederiksen (S) påpegede på et pressemøde.

»Selvfølgelige skal vi også betale en pris for her. Det er fair nok. Men det er også fair nok, at vi kan få det samme som andre,« siger Niels Bækgård.

Kulturministeren Joy Mogensen (S) fortalte til Jyllands Posten fredag i sidste uge, at regeringen var opmærksom på, at der var nogle virksomheder, der ikke kunne modtage hjælp, som pakkerne er skruet sammen nu. Hun fortalte, at de er ved at undersøge, hvad der kan gøres.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.