Hugo Pratt-udstilling: »Corto Maltese er en af den slags skurke, som inderst inde er gode nok«

Kunstmuseet Brandts i Odense åbner en ny udstilling om tegneserieskaberen Hugo Pratt, der i 1960’erne skabte den eventyrlystne og livsnydende søhelt Corto Maltese, som eftertiden har gjort til en kultfigur.

Artiklens øverste billede
Hugo Pratt fotograferet i Buenos Aires, Argentina, i 1977. Foto: Wikimedia Commons

Brandts i Odense fremviser nu en stor samling af unikke billeder, skitser og baggrundsmaterialer af og med tegneserietegneren Hugo Pratt. Med udstillingen ”På sporet af Corto Maltese” kommer publikum med på rejsen igennem Pratts oplevelsesfyldte liv og helt tæt på skabelsen af hans ikoniske tegneseriefigur Corto Maltese.

Vi spørger museets direktør, kunsthistoriker Mads Damsbo, hvad der gør Hugo Pratt og hans fiktive søhelt relevant at beskæftige sig med i 2019.

Hvordan vil du beskrive figuren Corto Maltese?

»Han er vel en slags halvskurk – én af de der skurke, som inderst inde er gode nok. Og derfor elsker vi ham. Han er en vidunderlig mand, men også lidt af en lykkejæger og sig selv nærmest.

Corto Maltese i vanlig stil - med skipperhat på hovedet og en smøg stikkende ud af i flaben. Illustration: Hugo Pratt

Han er ligesom drømmeren, der i skolen får det absolut laveste gennemsnit, men alligevel får sig sneget igennem. Han er den evigt guitarspillende og interrailrejsende backpacker. Og så er han en modsætning til det nyttesamfund, vi kender i dag.«

Hvilken type læser henvender Corto Maltese-serien sig til?

»Jeg faldt selv over ham som stor teenager, og jeg tror, at han passer enormt godt til unge mennesker og det unge menneske i os voksne, som drømmer sig ud og væk – drømmer sig fri af de der familiære eller arbejdsmæssige lænker.

Det skønne ved at sætte sig med en af bøgerne en søndag eftermiddag er, at vi for en stund bare kan blæse rundt på en tømmerflåde i Stillehavet og tænke ”nå ja, hvad fanden”.

Mads Damsbo, direktør på Brandts

Vi ved jo godt, at vi skal på arbejde igen i morgen. Men det skønne ved at sætte sig med en af bøgerne en søndag eftermiddag er, at vi for en stund bare kan blæse rundt på en tømmerflåde i Stillehavet og tænke ”nå ja, hvad fanden”. Det er den slags drømmeri, der er vildt fedt ved ham.«

Handler jeres udstilling i virkeligheden mere om Corto Maltese end om Hugo Pratt?

»Den handler om dem begge. Hugo Pratt var på mange måder et rejsende menneske. Han nåede at bo i mange lande og befandt sig i mange forskellige kulturer. Han var i det hele taget en vandrende sjæl igennem hele sit liv. Og det er søhelten Corto Maltese også. På den måde er der en klar forbindelse mellem tegneren Hugo Pratt og hovedpersonen i hans tegneserie.

Men det er en Hugo Pratt-udstilling, og derfor handler udstillingen om ham, og om hvordan han skaber Corto Maltese-figuren. Og ligesom mange kender Tintin, men ikke rigtigt kender Hergé, så kender mange Corto Maltese, men man skal være lidt af en fan, før man ved, hvem Hugo Pratt var.

Helt konkret viser vi en stor samling af tegninger, der er skaleret op i kæmpe størrelser, originale skitser og interviewfilm med Hugo Pratt. Og igennem alt materialet rejser vi gennem de lande og kulturer, Hugo Pratt har befundet sig i, mens vi får lov at se ham over skulderen og træde ind i historien.«

Hvorfor lige en Hugo Pratt-udstilling?

»Da det første Corto Maltese-album udkom i 1969, blev det en stor succes. Det er ikke svært at forestille sig, at han havde ramt den frihedstrang, der var en del af tidsånden i slutningen af 1960’erne. Derudover havde han en knivskarp fortælle- og tegneevne.

Hugo Pratt er en legende blandt tegneserieskabere i det 20. århundrede. Han lavede flere ting, men han er allermest kendt for sine Corto Maltese-historier. Og de er helt mageløse tegneserierværker.«

Men hvorfor skal det udstilles?

»Jeg har drømt om at lave denne her udstilling i en del år efterhånden. Og der har været en masse korrespondance med rettighedshaverne, som til sidst endte med, at nu var tiden den rigtige, og man havde tillid til, at vi kunne løfte opgaven.

For os er det en helt indlysende museumsopgave at gøre publikum klogere på de billeder og billedskabere, som har formet så mange, mange hundredtusindvis af menneskers forestilling om det eventyrlige. Med vores udstilling kan man dykke ned i værket og blive klogere på det univers, der er skabt omkring Corto Maltese og den virkelighed, Hugo Pratt skabte det i.«

Hvad drømmer du om, at publikum får ud af udstillingen?

»Hvis man er inkarneret fan af Corto Maltese og Hugo Pratt, så får man nogle helt særlige perspektiver og baggrundsmaterialer at se, som ikke ellers er tilgængeligt for læserne. Og hvis man ikke kender til det i forvejen, så håber jeg, at vores udstilling kan gøre folk nysgerrige på universet og få dem til at begynde at læse Corto Maltese-historierne.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.