Annonce
Kultur

Museum glæder sig over tab af fredning - skibe var i fare

Vikingeskibsmuseet ønsker at udskrive international arkitektkonkurrence om ny bygning til vikingeskibe.

Det skal passes bedre på vikingeskibene i Roskilde, end der gør i dag. Det lover Roskilde-borgmester og bestyrelsesformand i Vikingeskibsmuseet Joy Mogensen (S).

Løftet er blevet muligt at opfylde, efter at Kulturministeriet har ophævet fredningen af skibenes nuværende hjem, Vikingeskibshallen i Roskilde.

- I dag ved vi, at man ikke kan bygge i beton på den måde, som Vikingskibshallen er bygget. De store glasfacader beskytter ikke skibene mod uv-stråling. Klimaanlægget er ikke gearet til at holde luftfugtigheden, som den skal.

- Hvis vi ikke kan ændre markant på bygningen, kan vi ikke stå inde for, at skibene ikke tager skade, siger hun.

Kulturminister affreder Vikingeskibshallen i Roskilde

Det har ifølge Joy Mogensen fået byråd og bestyrelsen til at prioritere skibenes sikkerhed over bygningens bevaring. Det har ikke været muligt uden at hæve fredningen, forklarer borgmesteren.

- Byrådet bevilgede otte millioner til mere kystsikring mod oversvømmelser. Men fredningen gav kun mulighed for at frede tre af museets fire sider. Det giver ikke mening, når man taler oversvømmelser. Det er jo molboagtigt, siger hun.

Vikingeskibe trues af oversvømmelser

Det står ifølge Joy Mogensen ikke klart, om bygningen skal bygges om eller renoveres. Det vil først blive besluttet, efter at alle lokale og relevante parter er blevet hørt, forklarer hun.

- I bestyrelsen har vi diskuteret, at ligegyldig hvad, vil vi foreslå en international arkitektkonkurrence. Netop for at leve op til den bygning vi har nu, og dens arkitektoniske ambitionsniveau, siger Joy Mogensen.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Teambuilding blev hendes død

Den australske bush er som skabt til krimier, og den britisk-australske forfatter Jane Harper har igen drejet en velfungerende og atmosfærefyldt krimi fra Down Under.

Her landede både Hitler og Helle Virkner

Tempelhof-lufthavnen i Berlin rummer en stor del af Tysklands historie. En ny udstilling viser, hvordan et af verdens største bygningsværker dannede kulisse til nogle af nationens værste og bedste begivenheder.
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her