Annonce
Indland

Minister fjerner fredning af Vikingeskibshallen i Roskilde

Vikingeskibsmuseet har flere gange været truet af oversvømmelse. Nu affredes bygning, der huser fem skibe.

Vikingeskibshallen på museet i Roskilde er ikke længere fredet. Arkivfoto.

Kulturministeriet sløjfer fredningen af Vikingeskibshallen i Roskilde, som dermed potentielt kan rives ned.

Det meddeler Kulturministeriet torsdag.

Bygningen huser de fem vikingeskibe fra Skuldelev i Roskilde Fjord og er en del af Vikingeskibsmuseet.

Det skrøbelige museum har flere gange været truet af oversvømmelse.

Fredningen ophæves, fordi ministeriet vurderer, at fredningsværdierne ikke kan opretholdes.

- Det er nogle helt særlige omstændigheder på grund af den stigende vandstand i Roskilde Fjord. Vi har en kulturarv i form af de her vikingeskibe, som vi har en meget, meget stærk forpligtelse og interesse i at bevare, siger kulturminister Mette Bock (LA).

- På grund af de fuldstændigt ekstraordinære omstændigheder mener jeg, at det er den rigtige afgørelse. Man kunne ikke i 60’erne, da man byggede museet, have forudset den stigende vandstand. Derfor bliver vi nødt til at sige, at det, der vægter højest, er, at vi nu kan sikre vikingeskibene.

Vikingeskibsmuseets ansøgning om affredning af Vikingeskibshallen blev i december 2017 afvist af Slots- og Kulturstyrelsen.

Dengang mente styrelsen, at bygningsværket havde særlige kvaliteter, som kunne bevares ved en restaurering.

Men museet påklagede herefter styrelsens afgørelse til Kulturministeriet, som nu har truffet en anden afgørelse end styrelsen.

Ministeriet vurderer, at fredningsværdierne vil "gå tabt inden for en nær tidshorisont som følge af vandstandsstigning og deraf følgende vandtryk på såvel Vikingeskibshallens bund og sider".

Kulturminister Mette Bock ønsker ikke mere konkret at gå ind i, hvad der skal ske med museet, og forklarer, at beslutningen nu er op til museets bestyrelse.

Museumsdirektør Tinna Damgård-Sørensen siger til Politiken, at det endnu ikke er fastlagt, om hallen skal rives ned.

- Det er for tidligt at sige. Nu skal bestyrelsen lige have mulighed for at drøfte, hvordan vi går videre. Men det, der hele tiden har været vores fokus, er jo at sikre skibene, siger hun.

Afgørelsen om affredningen er endelig, skriver ministeriet.

Vikingeskibshallen er tegnet af arkitekt Erik Christian Sørensen og er fra 1969.

Byggestilen, materialevalget og dens placering umiddelbart ud til Roskilde Fjord har vist sig at udfordre bygningen i en grad, som fremskynder bygningens forfald, skriver Kulturministeriet.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her