Annonce
Kultur

Nyskabende kuratorer modtog Schadeprisen 2017

Dea Antonsen og Ida Bencke hyldes for deres projekt ”Laboratoriet for Æstetik og Økologi”, der undersøger en fremtidig verden uden mennesker.

Ida Bencke (tv.) og Dea Antonsen (th.) undersøger en fremtid uden mennesker. Denne søgen blev lørdag belønnet med Schadeprisen 2017 og 100.000 kr. Fotos: Tina Agnew

Laboratoriet for Æstetik og Økologi er årets vinder af Schadeprisen. Det blev afgjort lørdag ved et festarrangement på Krabbesholm Højskole i Skive.

Bag laboratoriet står de to unge kuratorer Dea Antonsen og Ida Bencke, som siden 2014 har udgivet bøger og lavet udstillinger, der alle kredser om det samme tema: En fremtid uden mennesker.

Romanen "Mennesker mødes og sød musik opstaar i hjertet" er et af Jens-August Schades mest kendte værker. Men det var digtene og især dramaerne, der havde Schades personlige fokus. Han blev optaget i Kulturministeriets Kulturkanon i 2006.

Schadeprisen
Jens August Schade
  • For digteren Jens August Schade var alting knyttet sammen, og han blandede gerne de forskellige kunstneriske genrer.
  • Hans lyrik gik hånd i hånd med tegning, maleri og grafisk design, og han samarbejdede tæt med billedkunstnere som Asger Jorn og Inga Lyngbye.
  • Derfor belønner Schadeprisen et værk, der forbinder litteraturen med andre kunstformer.
  • Krabbesholm Højskole og Jyllands-Posten uddelte prisen for første gang i 2016.

I motiveringstalen roste priskomitéen Antonsen og Bencke for at »åbnes en tovejspassage mellem to verdener, der ellers ikke arbejder tæt sammen til daglig, nemlig naturvidenskaben og kunsten.«

Noget om sukker

Et eksempel på dette samarbejde er laboratoriets værk ”Sugar Theatre” (2017), hvor digteren Morten Søndergaard samarbejdede med Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet om at undersøge sukker.

Resultatet blev blandt andet hans spiselige digtsamling ”Sugar Poems”. Et andet eksempel er Amanda Ackerman og Dan Richerts kunstinstallation ”Unknown Giants” (2017), hvor planter skrev poesi. Nogle computersensorer målte forandringer i planternes duftforbindelse og omdannede de forandringer til tekst på en skærm.

Ved siden af udstillingerne fungerer Laboratoriet for Æstetik og Økologi som et lille forlag, der udgiver danske og udenlandske pamfletter, hæfter og bøger, der forholder sig til den såkaldte ”antropocæne tidsalder”: Menneskenes tidsalder, hvor vores art har ændret planeten for bestandig. Blandt udgivelserne finder man Honey Biba Beckerlee og Mathias Krygers bogserie ”Space Dog Odyssey”, hvor en række vigtige historiske begivenheder genfortælles med udgangspunkt i hunde, blandt andet Adolf Hitlers hund Blondi og Istanbuls gadehunde under det armenske folkedrab.

Jens August Schade

I dette og andre værker så komitéen en stærk forbindelse mellem prismodtagerne og digteren Jens August Schade, der har lagt navn til prisen: »Det hele er meget konsistent, men samtidig er det både åbent, legende og humoristisk. På den måde foretager laboratoriet på sin helt egen, tidssvarende måde den samme bevægelse fra det jordiske til det kosmiske, som Schade gjorde.«

Schadeprisen er stiftet af Krabbesholm Højskole og Jyllands-Posten. Prisen er på 100.000 kr. og går til »et værk, hvor litteraturen er et centralt element, men hvor den antager former og frembringer motiver, som vi ikke har kunnet forestille os«.

Følg
Jyllands-Posten
Her er de nominerede til Schadeprisen 2017
Sidste år blev en ny litteraturpris født: Schadeprisen, som er opkaldt efter den ikoniske digterboheme Jens August Schade. Prisen uddeles af Krabbesholm Højskole i samarbejde med Jyllands-Posten og hylder de forfattere, der blander litteratur med andre discipliner. Her præsenterer vi årets nominerede.
Vingummiøsters og en sortklædt bøddel
Interview: Ursula Reuter Christiansen og Kasper Hesselbjerg modtog lørdag aften den nye litteraturpris Schadeprisen. Som ung ville hun rive verden ned – han vil hellere bruge historien som råvarer i sin kunst.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Klubhuset for Hollywoods danske stjerner

På Hollywood Boulevard i Los Angeles kan Nordens førende musikere, skuespillere og kunstnere nu samles under et tag. Nephew-guitaristen Kristian Riis har skabt kulturambassaden Nordic LA, der skal hjælpe skandinaver fra den kreative branche med at slå igennem i USA.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her