Nyskabende kuratorer modtog Schadeprisen 2017

Dea Antonsen og Ida Bencke hyldes for deres projekt ”Laboratoriet for Æstetik og Økologi”, der undersøger en fremtidig verden uden mennesker.

Artiklens øverste billede
Ida Bencke (tv.) og Dea Antonsen (th.) undersøger en fremtid uden mennesker. Denne søgen blev lørdag belønnet med Schadeprisen 2017 og 100.000 kr. Fotos: Tina Agnew

Laboratoriet for Æstetik og Økologi er årets vinder af Schadeprisen. Det blev afgjort lørdag ved et festarrangement på Krabbesholm Højskole i Skive.

Bag laboratoriet står de to unge kuratorer Dea Antonsen og Ida Bencke, som siden 2014 har udgivet bøger og lavet udstillinger, der alle kredser om det samme tema: En fremtid uden mennesker.

Romanen "Mennesker mødes og sød musik opstaar i hjertet" er et af Jens-August Schades mest kendte værker. Men det var digtene og især dramaerne, der havde Schades personlige fokus. Han blev optaget i Kulturministeriets Kulturkanon i 2006.

I motiveringstalen roste priskomitéen Antonsen og Bencke for at »åbnes en tovejspassage mellem to verdener, der ellers ikke arbejder tæt sammen til daglig, nemlig naturvidenskaben og kunsten.«

Noget om sukker

Et eksempel på dette samarbejde er laboratoriets værk ”Sugar Theatre” (2017), hvor digteren Morten Søndergaard samarbejdede med Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet om at undersøge sukker.

Resultatet blev blandt andet hans spiselige digtsamling ”Sugar Poems”. Et andet eksempel er Amanda Ackerman og Dan Richerts kunstinstallation ”Unknown Giants” (2017), hvor planter skrev poesi. Nogle computersensorer målte forandringer i planternes duftforbindelse og omdannede de forandringer til tekst på en skærm.

Ved siden af udstillingerne fungerer Laboratoriet for Æstetik og Økologi som et lille forlag, der udgiver danske og udenlandske pamfletter, hæfter og bøger, der forholder sig til den såkaldte ”antropocæne tidsalder”: Menneskenes tidsalder, hvor vores art har ændret planeten for bestandig. Blandt udgivelserne finder man Honey Biba Beckerlee og Mathias Krygers bogserie ”Space Dog Odyssey”, hvor en række vigtige historiske begivenheder genfortælles med udgangspunkt i hunde, blandt andet Adolf Hitlers hund Blondi og Istanbuls gadehunde under det armenske folkedrab.

Jens August Schade

I dette og andre værker så komitéen en stærk forbindelse mellem prismodtagerne og digteren Jens August Schade, der har lagt navn til prisen: »Det hele er meget konsistent, men samtidig er det både åbent, legende og humoristisk. På den måde foretager laboratoriet på sin helt egen, tidssvarende måde den samme bevægelse fra det jordiske til det kosmiske, som Schade gjorde.«

Schadeprisen er stiftet af Krabbesholm Højskole og Jyllands-Posten. Prisen er på 100.000 kr. og går til »et værk, hvor litteraturen er et centralt element, men hvor den antager former og frembringer motiver, som vi ikke har kunnet forestille os«.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.