Hjemmehjælpen som politisk gidsel

Fagligt og professionelt uddannede medarbejdere er underlagt en administration med samme målsætning som i en erhvervsvirksomhed, der skal resultere i et økonomisk overskud. Titusinder af borgere med  behov for hjemmehjælp døgnet rundt betaler en høj pris fysisk og mentalt.

Artiklens øverste billede
Kronik 2008 20Sosu, Omsorgsmedarbejder, plejehjem, stress, arbejdspres,

Jeg er en af dem. En af de titusinder af borgere, der i Midt- og Østjylland har en lægelig erklæret brug for hjemmehjælp efter en skade.

Det har givet mig indsigt i, hvordan dette ”system” fungerer, og det ryster mig.

Uanset at Aarhus Kommune efter de nyeste budgetforhandlinger har vedtaget et ekstraordinært løft, der har fokus på at ordningen med, at ældre, og hjemmehjælpskrævende får besøg af en kendt hjemmehjælp, gøres permanent.

Det er der over fire år afsat sølle 9,25 mio. kr. til at sikre flere varme hænder, som det hedder i et politisk, populistisk sprog, som gengives i massemedierne og efterlader det indtryk, at der er sket et kolossalt velfærdsløft. Virkeligheden er betydelig anderledes.

Til sammenligning: Vi kender alle situationen fra massemedierne, hvor der er taget gidsler med terror som våben. Menneskeliv er på spil. Det optager os. Det er dramatisk. Vi tager afstand fra denne terror, som der er tale om. Vi føler med gidslerne og frygter for deres liv. Godt det ikke er os.

Kan man sammenligne en gidseltagning med hjemmeplejen i Aarhus Kommune? Svaret er ja. Det er simpel logik og det er der dokumentation for, som det vil fremgå i det følgende.

Der er naturligvis dem, der vil mene, at en journalist og kommunikationsrådgiver som mig ikke skal gøre sig klog på dette.

De udøvende hjemmehjælpere i Aarhus Kommune besøger omkring 10.000 borgere døgnet rundt.

De er gidsler i et politisk og administrativt spil. Hvordan?

Svaret kan dokumenteres: De har ikke og de får ikke tid til den hjemmepleje i det daglige, som lever op til det politisk og administrative erklærede mål om faglig professionalisme og samtidig tid til nærvær. De varme hænder, som altid er et politisk klogt udtryk at formulere overfor offentligheden og medierne, bruges jævnligt. Varme hænder er ikke kun den faglige professionalisme, men en kortere samtale med den syge, ofte ældre, der bor alene og som måske har spørgsmål til sin pleje og andet af betydning for borgeren. Det sker ikke.

Personalet – medarbejderne – er gidslerne. Borgerne betaler en høj pris, men de ved ikke bedre. Kan vi være det bekendt?

I medierne og i det politiske livs fokus på det sociale område er sagen om den nedværdigende og menneskeligt afstumpede behandling af en demenspatient, 90-årige Else Marie Larsen på plejehjemmet Kongsgården i Aarhus blevet offentligt kendt.

I TV2-dokumentarprogrammet ”Plejehjemmet bag facaden” blev den uværdige behandling kendt for offentligheden, ved hjælp af skjulte kameraer.

For nylig blev flere medarbejdere fra plejehjemmet sigtet for forskellige lovovertrædelser, oplyser Østjyllands Politi. Hvor mange og hvad de er sigtet for, ønskes ikke oplyst.

Det er naturligvis ikke et eksempel på, hvordan behandlingen af ældre i Aarhus generelt fungerer. Det er derimod et tydeligt eksempel på, at det er rystende, at det hverken politisk eller administrativt har været kendt, og at et TV-program skulle medvirke til det.

I en artikel i en lokal avis fik to journalister en pris for deres fokus og ihærdige forsøg på at afdække hjemmeplejens svigt. Der var ikke tale om plejehjemmene, men hjemmehjælp.

Det er naturligvis et fremskridt, at der med budgetforliget i Aarhus Kommune er afsat flere økonomiske midler til ældre og socialområdet.

En meget lille del er målrettet den daglige hjemmehjælp, hvor de tre grupper social og sundhedshjælpere, social og sundheds assistenter og hjemmesygeplejersker udgør gruppen af hjemmehjælpere.

Alt dette sker samtidig med, at en ny administrativ model er vedtaget, således at direktøren Hosea Dutschke med politisk vedtagelse, naturligvis, har offentliggjort en ny administration med tre nye afdelingschefer for hvert deres område. De tre fagchefer for tre områder fik fra 1. januar ansvaret for:

1) Plejehjem

2) Sundhed og Omsorg

3) Hjemmeplejen

Det kan udtrykkes med andre ord: Administrationen styrkes for at administrere sig selv, for en betydelig del af det forøgede budget Det skal føre til, at den overordne ledelse kommer tættere på driften og dermed styrke den faglige ledelse, erklærer direktøren for området, Hosea Dutschke, som har Jette Skive (DF), som har sin politiske chef i byrådet.

Det svarer for mig at se til kendte formulering: At sætte ræven til at vogte gæs.

Dem der betaler prisen på stort set alle områder er de titusinder af borgere, som i deres egen bolig har besøg af en hjemmehjælper. Nuvel, plejehjemmene styrkes endnu mere, selvom det er en mindre gruppe i antal. Mon ikke, at det skyldes den førnævnte TV-udsendelse.

Samme Jette Skive med det direkte politiske ansvar for dette område i samkvem med andre politikere i byrådet har fornylig her i JP Aarhus beskrevet sit politiske udspil om de varme hænder og hele området med hjemmehjælp. Sagde hun noget om behov for flere økonomiske midler til det område som hun er ansvarlig for? Nej!

Der er formodentlig modstandere i byrådet mod at styrke økonomien til de ældre med behov for pleje i deres hjem.

Men hvor er da Jette Skives engagement og politiske pligt til at gøre offentligheden opmærksom på dette – ikke blot én gang, men kontinuerligt. Har hun ikke evnen eller det nødvendige politiske mod politisk overfor for en befolkningsgruppe af ældre, som naturligvis ikke mulighed for til det?

De er som nævnt gidsler, men det er så sandelig også de omkring 6.500 fastansatte hjemmehjælpere, der ikke har den fornødne tid til både fagligt professionel at yde det, der har relation til kommunens flotte erklæring om faglig professionalisme og nærvær.

Her er den igen – formuleringen om nærvær. Smukke ord, men langt fra virkeligheden.

For det første er der omkring 250 ledige stillinger som ikke kan besættes, da ingen søger. På landsplan sprang en tredjedel fra på uddannelsen eller kort efter starten på jobbet, de det gik op for dem, at de uanset deres medmenneskelige engagement og arbejde på forskellige tider af døgnet i forhold til en lille løn, ja, så blev der ikke tid til omsorg i betydningen nærvær.

Her viser hykleriet sig.

Et eksempel fra Aarhus: En borger har behov for, lægeligt bedømt, at få såkaldte kompressionsstrømper af og på, morgen og aften, kaldet støttestrømper, som vedkommende ikke kan selv håndtere grundet fysisk handicap. Det er der administrativt i gennemsnit vurderet to minutter til – ja, to minutter, inkl. transport!. Der er desuden 15 minutter til de borgere, som har behov for hjælp til bad.

Kan du se det for dig, kære læser:

En fysisk handicappet borger skal ud af sengen, bades, tørres og klædes på. 15 minutter i gennemsnit inkl. transport.

De er gidsler, men glem nu ikke alle hjemmehjælperne. Jeg kender mange, som hellere end gerne vil bruge tid til det nærvær, som de også mærker, at borgeren har brug for.

Der bliver flere og flere ældre, også med behov for hjemmehjælp. Hvad nytter det så, at det politiske liv erklærer, at flere skal vænnes til at klare sig selv, når det er lægeligt bedømt, at de ikke kan. Endnu mere hykleri.

Kære Hosea Dutschke og Jette Skive:

Ingen i dette velfærdssamfund kan hverken menneskeligt eller fagligt se sig selv i øjnene, når den sociale og økonomiske virkelighed er så markant anderledes end det ønskes.

Det er hykleri at forsøge administrere sig ud af en klemme, når virkeligheden banker på.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.