Jeg syntes, at lægen var en klovn – men det kunne have været mig

Artiklens øverste billede
Foto: Jens Dresling

Den dag min lille datter efter et halvt års alvorlig sygdom pludselig blev erklæret rask, var der noget, der føltes helt forkert. Men jeg takkede den tydeligvis fortravlede børnelæge for det glædelige budskab. Nu kunne min stærkt undervægtige og meget skrøbelige, lungesyge lille pige alligevel starte i vuggestue sammen med andre børn, og jeg kunne vende tilbage til mit lægejob efter endt barsel. Sikke en lettelse!

Jeg bad tilfældigvis om en udskrift af de seneste notater, da jeg gik forbi sekretærerne. På vej hjem fordrev jeg transporttiden med at kigge i papirerne og opdagede til min overraskelse, at det nyeste notat indeholdt oplysninger om, at der var stærke holdepunkter for, at min datter led af en immundefekt og derfor ikke måtte komme i dagpleje eller vuggestue. Lægen havde lavet en fejl. Han havde sagt, at hun var rask. At hun ikke fejlede noget.

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg i den næste tid syntes, at den læge var en kæmpe klovn. Jeg var skuffet og vred, men næsten endnu værre var det, at jeg følte mig ramt af frustration og afmagt på vores faglighed, fordi jeg som læge udmærket vidste, hvilke urimelige forhold han arbejdede under. Måske var det ham, der stod med to mands arbejde netop den dag. Måske havde han dækket ind for lægemangel alt for længe. Måske havde han tankerne hos en alvorligt syg patient, som han havde måttet løbe fra for at overholde vores aftale i ambulatoriet. Måske havde han haft vagt hele natten og kørte på andet vågne døgn. Hvem ved? Men helt sikkert er det, at det lige så vel kunne have været sket for mig. Det ER sket for mig, at jeg har taget fejl, og det kommer jeg formentlig til igen. Desværre.

Vi har fået skabt et fejlgenererende og dysfunktionelt system, hvor der ikke er tilstrækkelig forståelse for, hvad der er menneskeligt muligt at honorere. ”Ressourcen” presses, til den er knastør, hvorefter den får pisken over nakken, alt imens politikerne foregøgler befolkningen, at alt er muligt i verdens bedste sundhedsvæsen. Ingen politikere tør indse, at systemet er sygt. I stedet sender de tvivlsomme kontroldelegationer på jagt efter offerlam ... og der var så ulykkeligvis bid i Svendborg for nylig.

Man kan ikke straffe sig til at vride 110 pct. perfektion ud af et udpint system, hvor end man gerne vil. Men man kan som ”øverstkommanderende” vise sit engagement, sætte en ærlig dagsorden, respektere fagligheden og turde prioritere skarpt i stedet for at at nære den kollektive løgn om verdens bedste sundhedsvæsen ved at udstede utopiske udrednings- og behandlingsgarantier. Der må og skal findes en balance mellem opgavemængden og de tilgængelige ressourcer. Der må og skal være forståelse for, at ikke alt, hvad der skinner i et regneark, nødvendigvis kommer til at fungere i den komplekse kliniske virkelighed.

Det handler til syvende og sidst om patientsikkerhed. Det handler om vores patienter. Vi bør have mulighed for at behandle dem anstændigt!

#detkuhaværetmig

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.