Gelændersagen set fra de ansattes side

Artiklens øverste billede
Hvis de væghængte gelændere på de lange gangarealer fjernes, vil det påvirke mange svage ældres livskvalitet, værdighed og mulighed for at være så selvhjulpne som muligt, mener skribenten. Foto: Aarhus Kommune

Der har huseret en del skriverier om, at rådmand Jette Skive vil fjerne alle væghængte gelændere i de lange gangarealer i Aarhus Kommunes plejeboliger. At træne og arbejde rehabiliterende er ikke kun rettet mod det enkelte menneske, men har i høj grad også med omgivelserne at gøre! Det ved alle fysio- og ergoterapeuter. Vi tager altid individuelle hensyn og er helhedsorienterede, og det er helt afgørende for at hjælpe mennesker med demens, og den gruppe er der rigtig mange af. Hvor er det vigtigt at forstå.

I plejeboligerne arbejder fysio-og ergoterapeuter hver dag tværfagligt med øvrige fagpersonaler for at gøre borgerne så aktive og selvhjulpne som muligt. Fysio- og ergoterapeuter er ansat til at hæve kvaliteten i plejeboligerne, og det gør vi også, det er helt sikkert. Hvis det gennemføres at fjerne de væghængte gelændere på de lange gangarealer, vil det påvirke rigtig mange svage ældres livskvalitet, værdighed og mulighed for at være så selvhjulpne som muligt.

Det er selvskrevet, at vi træner med dem, der kan, og bruger individuelt tilpassede hjælpemidler – det har vi altid gjort. Der er bare mange beboere, der ikke kan finde ud af at samarbejde om at træne og bruge et hjælpemiddel. Dem har vi også pligt til at hjælpe så godt, vi kan – det gør vi ved at tænke omgivelserne ind. I 2016 er mange mennesker i de fleste plejeboliger meget svage og helbredsmæssigt udfordrede. For de allersvageste borgere betyder det rigtig meget, at der er gelændere.

Gelænderet hjælper

Der er dem, der sidder i kørestol og ikke kan gå, men kan komme over lange afstande selv, når de kan veksle mellem at drive stolen med arme/ben og trække sig ved gelændere. Halvsidigt lammede kan ikke drive stolen frem med begge arme – naturligvis – men med gelænder til hjælp kan de alligevel selv ”drøne hen ad gangen og rundt om hjørnet” og hente en avis, besøge én på en anden afdeling osv. Dvs., at multiple muligheder i omgivelserne giver flere borgere et mere selvstændigt, værdigt og aktivt liv. Vi vil gerne understrege, at vi har rigtig mange mennesker med demens, der ikke vil eller kan huske at tage ved en rollator – og vi ser det dagligt – at de naturligt tager ved gelændere og derved holder sig i bevægelse, og vi undgår aggressivitet og ulykkelige borgere. Jeg kunne nævne mange flere eksempler. Faktum er jo, at der ikke er ret mange folk på arbejde efter kl. 14-15-tiden og så til næste morgen. Og hvem vil ikke gerne klare sig selv mest muligt?

Man bør tage det helt alvorligt, at nedtagning af gelændere vil påvirke virkelig mange menneskers hverdag, helt konkret. Rådmanden siger, at hun lytter til dem, der har gode erfaringer med at pille gelændere ned. Jeg synes, at Jette Skive skulle tage at lytte til de mere end 60 fysio- og ergoterapeuter i Aarhus Kommune, der har et lidt mere nuanceret syn og erfaring på området!

»Rehabilitering er en målrettet og tidsbestemt samarbejdsproces mellem en borger, pårørende og fagfolk. Formålet er, at borgeren, som har eller er i risiko for at få betydelige begrænsninger i sin fysiske, psykiske og/eller sociale funktionsevne, opnår et selvstændigt og meningsfuldt liv. Rehabilitering baseres på borgerens hele livssituation og beslutninger og består af en koordineret, sammenhængende og vidensbaseret indsats«. Kilde: ”Hvidbog om rehabiliteringsbegrebet – Rehabilitering i Danmark” (2004).

Gelændere med i regnestykket

Den rehabiliterende tankegang har i høj grad omgivelserne med i spil – derfor vil vi gerne tænke flerstrenget, og gelændere på de lange gangarealer (med flade gulve) er med i det regnestykke. Jo flere muligheder i omgivelserne, jo flere og bedre resultater for det enkelte menneske. Især de allersvageste, der er så svære at hjælpe.

Følgende er fysio- og ergoterapeuter skolet til at arbejde efter:

International Classification of Functioning, Disability and Health (ICF) 1 er både en helhedsmodel (bio-psyko-social) – og en klassifikation. Ved at anvende ICF er det muligt at beskrive funktionsevnen med fokus på krop, aktivitet og deltagelse – samt de helbredsmæssige og kontekstuelle (personlige og omgivelsesmæssige) faktorer, der påvirker funktionsevnen.

ICF-klassifikationen er oversat til dansk og bliver tiltagende accepteret og anvendt både inden for sundhedsområdet og det sociale område som en tværfaglig referencemodel, når vi taler om konsekvenser af dårligt helbred. Kilde: MarselisborgCentret.

Det er virkelige, levede liv, som ”gelændersagen” påvirker – mennesker, vi ser i øjnene hver dag – lad nu den sunde fornuft råde! Andet vil være svært at forklare disse mennesker, der er for svage til selv at protestere.

Rådmanden siger, at vi skal af med alle de nuværende standard-gelændere og i stedet tage individuelle hensyn til den enkelte beboer. Et menneske på 1,55 meter har brug for noget andet end et menneske på 1,88. Undskyld mig, men det har vi endnu ikke oplevet som et problem, da vi jo er indrettet med en anatomi, der gør, at vi er bevægelige i skulder, albuer og håndled!

Fysio- og ergoterapeuter er blevet citeret for, at vi frygter for flere faldskader, imens er vores budskab om rehabiliteringens kongstanke om mest mulig selvhjulpenhed og værdighed helt druknet. Håber med dette skriv at have rådet bod på dette nu.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.