Uacceptable ventetider på ambulancer

Intet sted i Skanderborg Kommune overholdes regionens eget servicemål om, at 75 pct. af de kørsler, hvor folk er i overhængende livsfare, skal være fremme inden for 10 minutter.

Artiklens øverste billede
Det nytter ikke med såkaldte fremskudte ambulancer, som alligevel ikke er i nærheden, når der er behov, påpeger skribenterne. Arkivfoto: Ernst van Norde

Så er den igen gal med ambulancernes responstider. I Det Konservative Folkeparti mener vi, bægeret er fyldt. Responstiderne har været et problem nu i snart 10 år, uden at regionen har formået at løse problemerne.

De seneste tal er stærkt bekymrende – både for Skanderborg Kommune, men så sandelig også for langt størstedelen af regionen.

I virkeligheden drejer balladen sig om det politisk vedtagne flydende ambulanceberedskab, som Region Midtjylland er den eneste region, der bruger.

Allerværst ser det fortsat ud i Ry og Hørning, der begge ligger meget langt fra regionens servicemål. Og regionen formår ikke at overholde sit eget servicemål i 49 af 76 østjyske postnumre.

Bor man således ikke i Randers, Horsens, Aarhus eller Silkeborg, kan man ikke regne med, at hjælpen når frem i tide. Det har kostet liv og vil koste flere, hvis ikke der sker kraftige forbedringer.

Netop derfor er det så frustrerende, at Kühnau m.fl. svarer henholdende og ikke forholder sig til de helt grundlæggende problemer. Siden 2014 er Skanderborg Kommune blevet holdt hen med et væld af halve eller hele undskyldninger. Vi fik at vide, at servicemålene ikke gjaldt på kommune- eller postnummerniveau.

Så når vi gjorde opmærksom på problemer i f.eks. Ry og Hørning, var svaret, at tallene skulle ses i et større regionalt perspektiv. Men det fjerner jo ikke problemerne.

Man har også forklaret sig med både øget kompleksitet som følge af covid-19, med manglende mandskab og nu senest med Rys geografi med mange søer og små veje, som formand Else Højmark (S) forsøgte sig med i medierne.

Men ingen af forklaringerne holder, da problemerne går 10 år tilbage – altså længe før corona og nuværende rekrutteringsproblemer. Og Rys geografi er nu engang den samme, som den altid har været.

I virkeligheden drejer balladen sig om det politisk vedtagne flydende ambulanceberedskab, som Region Midtjylland er den eneste region, der bruger.

Regionen er så vidt vides også den eneste, der har så store problemer med responstider generelt. Det er her, skoen trykker, og ingen andre steder. Det nytter ikke med såkaldte fremskudte ambulancer, som alligevel ikke er i nærheden, når der er behov. Det er falsk tryghed. Og selv om hjerteløberne yder en brav indsats, er det heller ikke tilstrækkeligt.

Der skal flere biler og flere reddere til. Vi skal have flere ambulancer og trygheden tilbage.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.