Den bedste hjælp i børne- og ungdomspsykiatrien gives på et fagligt grundlag

Børn og unge skal mødes med faglighed frem for følelser og viden frem for tro og håb i psykiatrien.

Artiklens øverste billede
Der er urimeligt lange og skadelige forløb for børn, unge og deres familier i det psykiatriske system, mener Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab. Arkivfoto: Finn Frandsen/Polfoto

Der kan strammes op på kvaliteten af de ydelser, som leveres i kommunerne inden for børne- og ungdomspsykiatri bredt set. Et indlæg som Charlotte Jensens i JP Aarhus 12/11 viser, at vi ikke altid gør det godt nok. Det kan og bør man forlange af såvel offentlige som private og såkaldt frivillige tilbud. Børn og unge skal mødes med faglighed frem for følelser og viden frem for tro og håb.

Det er forstemmende at læse debatindlægget ”Jungleloven råder i Aarhus Kommune – survival of the fittest”, og det er desværre langtfra vores indtryk, at Charlotte Jensens datter er det eneste barn, som oplever, at det er svært at komme igennem til den rette behandling og hjælp på det rette tidspunkt.

Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskabs fokus er som lægevidenskabeligt selskab at fremme forskning og at arbejde for, at børn og unge får et optimalt behandlingstilbud. Derfor kan vi ikke kvalificeret gå ind i en diskussion af processer angående f.eks. sociale ydelser i kommunerne.

Men vi kan og bør ytre os om om diagnostik og behandling samt det, vi anser som urimeligt lange og skadelige forløb for børn, unge og deres familier.

Charlotte Jensen skriver, at få måneder inden hendes datter fik stillet diagnosen autisme på et børne- og ungdomspsykiatrisk center, havde kommunens PPR-psykolog konkluderet, at datteren »kun led af separationsangst.« Charlotte Jensen fastslår derefter ud fra sin egen faglighed: »Systemets fejldiagnosticering er ikke enkeltstående og kan have alvorlige konsekvenser for barnet, da det ikke får den rette hjælp.«

Vi er enige i, at forældre, barn eller den unge oplever vanskeligheder med at komme igennem til PPR og derefter videre til psykiatrien. Det er i PPR og kommunalt regi, at der er flaskehalse og ventetider, og ikke i psykiatrien, da vi er underlagt en udredningsgaranti. Vi oplever også, at mange private, kommunale og såkaldt frivillige tiltag trækker en afklaring af en evt. psykisk lidelse ud grundet manglende viden og faglighed. Alt sammen i forebyggelsens og det nære sundhedsvæsens navn.

Som speciallæger arbejder vi ud fra ”primum non nocere”, oversat til dansk: først og fremmest ikke gøre skade.

Det er en værdifuld læresætning, der med fordel kan overføres til personer, som arbejder i kommunalt, offentligt eller privat regi, herunder også de såkaldt frivillige tilbud.

Har man ikke den rette viden og baggrund til at gøre det bedre for barnet, den unge eller pårørende, skal man lade være.

Man skal desuden ikke agere gatekeeper og med stolt henvisning til besparelser og økonomi forhindre børn og unge i at få den rette hjælp.

Billigere ydelser er oftest en begrundelse, som både fonde, fagforeninger og frivillige tilbud giver til, at netop de skal stå for at holde børn og unge ude af psykiatrien – hvilket ærligt talt også i sig selv er en underlig ambition.

Hvordan kan det være et succeskriterium at forhindre den rette hjælp fra rette faglighed? Det er næppe billigere, hvis man ser bort fra kassetænkning.

Det er ganske let at finde parametre at arbejde efter. Der skal fremvises valid og saglig dokumentation for, at ens ydelse har effekt, ellers skal det ikke tilskyndes, tilbydes eller støttes af offentlige midler. Akkurat samme vilkår er vi underlagt som speciallæger i psykiatrien. Det er med til at sikre, at højeste kvalitet tilstræbes.

Vores mål som børne- og ungdomspsykiatere er ikke at se så mange som muligt, men at vi skal se de rette børn og unge hurtigst muligt. Hvorfor tillader vi, at ansatte etc. udtaler sig om noget, de ikke har fagligheden til, frem for at styrke det, de kan, som er lige så vigtigt for at levere den bedste hjælp og service?

Vi arbejder for Børne- og Ungdomspsykiatripakke I, der skal fungere tværsektorielt, forpligte og placere ansvar – ligesom kræftpakkerne har formået. Det vil sikre Charlotte Jensens datters ret til at modtage den rette behandling i og af systemet. Det vil også sikre lighed i sundhed, hvilket er tiltrængt især i psykiatrien. Vi skal lytte til forældre som Charlotte Jensen, der i en presset hverdag har overskud til at tage bladet fra munden.

Vi skal tænke os om, og vi skal kræve evidens for det, vi tilbyder.

Det bliver ikke dyrere at levere hjælp og behandling på baggrund af viden, dokumentation og den rette faglighed på rette tid til den rette patient, men det giver megen mening at gøre det.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.