Vesterbro Torv har fået et usædvanligt hus

En ny ejendom med en usædvanlig facade er skudt op på Vesterbro Torv.

Artiklens øverste billede
På afstand kan facadebeklæd ningen på det nye hus på Vesterbro Torv ligne træ. Men kommer man tæt på, opdager man, at det er tegl. Hver sten har et fingeraftryk på bagsiden, der afslører, hvem der har lavet den. Foto: Tanja Lund Carstens

Når byggefirmaet Høgh & Rousing opfører en ny ejendom i Aarhus, er det efterhånden blevet en vane, at projekterne vækker så meget opsigt, at udmærkelser og anerkendelser følger efter.

Ejendommen på hjørnet af Nørregade og Grønnegade blev præmieret af Aarhus Kommune i 2016, og en ejendom i Valdemarsgade er i år nomineret til samme pris.

Derfor har selskabet også store forventninger til den ejendom, man netop har opført på hjørnet af Vesterbro Torv og Vesterport.

På hjørnet, hvor et postkontor fra midten af 1980’erne tidligere lå, findes der i dag en ejendom med 30 lejligheder.

Det har taget et år og et par dage at opføre huset, der ikke mindst på grund af facaden skiller sig ud i bybilledet. Håndlavet teglskaller, der holdes på plads af 40.000 skruer, er en løsning, der ikke findes andre steder i Aarhus. Det skiller sig ud i dagtimerne, og når mørket falder på.

Udsigten fra taghaven er over raskende god. Foto: Tanja Lund Carstens

Ejendommen skulle være med til at løfte Vesterbro Torv.

Kim Richter, Teknisk direktør

Et løft til Vesterbro Torv

En kreativ lyssætning på huset vil være med til at give nyt liv til det ellers lidt forsømte Vesterbro Torv.

Det var også stadsarkitekt Stephen Willacys ønske til bygherren, at man gav den gas med udtrykket.

»Man ville gerne, at ejendommen kunne være med til at løfte Vesterbro Torv,« forklarer Kim Richter, teknisk direktør ved byggefirmaet.

Den opgave fik det lokale arkitektfirma Loop, og ellers er det Tækker, der har slået stregerne til bygningen, der i øvrigt buer 1,2 meter i facaden.

Fra gårdsidens svalegange fornemmer man tydeligt, at ejendommen buer, hvilket gør, at ikke to lejligheder er ens. Foto: Tanja Lund Carstens

Teglstenene skal ikke vedligeholdes og underfacaden af stål ruster med tiden – som det er planen. Døre, vinduer og altaner af aluminium er anodiseret så specielt, at farven er i guld-skalaen, hvilket sparer en overfladebehandling og dermed vedligeholdelse.

»Vi har hele vejen igennem arbejdet med naturlige materialer,« fortæller Kim Richter.

Mod gårdsiden fører trapper og svalegange de kommende beboere til deres lejlighed, og fortsætter de hele vejen op, ender de på en taghave, hvor ventilationssystemer og andre tekniske installationer er pakket ind i træ, der fungerer som sidde- og opholdsmøbler.

Der kan lejerne så sidde i forbavsende ro og nyde udsigten til havnens kraner, Aros’ regnbue, toppen af Mols samt domkirken og endda til andre højdesøgende aarhusianere på Sallings nyåbnede Rooftop.

I trappeopgangen er der tydelige referencer til den bygning, der lå der før. Poststempler og frimærker indgår i en stor vægdekoration udført af lokale Artspot. Foto: Tanja Lund Carstens

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.