Vesterbro Torv har fået et usædvanligt hus
En ny ejendom med en usædvanlig facade er skudt op på Vesterbro Torv.
Når byggefirmaet Høgh & Rousing opfører en ny ejendom i Aarhus, er det efterhånden blevet en vane, at projekterne vækker så meget opsigt, at udmærkelser og anerkendelser følger efter.
Ejendommen på hjørnet af Nørregade og Grønnegade blev præmieret af Aarhus Kommune i 2016, og en ejendom i Valdemarsgade er i år nomineret til samme pris.
Derfor har selskabet også store forventninger til den ejendom, man netop har opført på hjørnet af Vesterbro Torv og Vesterport.
På hjørnet, hvor et postkontor fra midten af 1980’erne tidligere lå, findes der i dag en ejendom med 30 lejligheder.
Det har taget et år og et par dage at opføre huset, der ikke mindst på grund af facaden skiller sig ud i bybilledet. Håndlavet teglskaller, der holdes på plads af 40.000 skruer, er en løsning, der ikke findes andre steder i Aarhus. Det skiller sig ud i dagtimerne, og når mørket falder på.
Ejendommen skulle være med til at løfte Vesterbro Torv.
Et løft til Vesterbro Torv
En kreativ lyssætning på huset vil være med til at give nyt liv til det ellers lidt forsømte Vesterbro Torv.
Det var også stadsarkitekt Stephen Willacys ønske til bygherren, at man gav den gas med udtrykket.
»Man ville gerne, at ejendommen kunne være med til at løfte Vesterbro Torv,« forklarer Kim Richter, teknisk direktør ved byggefirmaet.
Den opgave fik det lokale arkitektfirma Loop, og ellers er det Tækker, der har slået stregerne til bygningen, der i øvrigt buer 1,2 meter i facaden.
Teglstenene skal ikke vedligeholdes og underfacaden af stål ruster med tiden – som det er planen. Døre, vinduer og altaner af aluminium er anodiseret så specielt, at farven er i guld-skalaen, hvilket sparer en overfladebehandling og dermed vedligeholdelse.
»Vi har hele vejen igennem arbejdet med naturlige materialer,« fortæller Kim Richter.
Mod gårdsiden fører trapper og svalegange de kommende beboere til deres lejlighed, og fortsætter de hele vejen op, ender de på en taghave, hvor ventilationssystemer og andre tekniske installationer er pakket ind i træ, der fungerer som sidde- og opholdsmøbler.
Der kan lejerne så sidde i forbavsende ro og nyde udsigten til havnens kraner, Aros’ regnbue, toppen af Mols samt domkirken og endda til andre højdesøgende aarhusianere på Sallings nyåbnede Rooftop.